Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 375/1987 Χορήγηση «διατακτικών» από επιχειρήσεις στο προσωπικό τους για αγορά αγαθών ορισμένου ποσού, που καταβάλλεται στα καταστήματα πώλησης από τους εργοδότες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΟΛ. 375/1987

Χορήγηση «διατακτικών» από επιχειρήσεις στο προσωπικό τους για αγορά αγαθών ορισμένου ποσού, που καταβάλλεται στα καταστήματα πώλησης από τους εργοδότες.

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα ενδιαφερομένων, αλλά και Οικονομικών Εφοριών, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές επιχειρήσεις με την ευκαιρία των εορτών ή σε άλλες περιπτώσεις παρέχουν στο προσωπικό τους το δικαίωμα να αγοράσουν, από συμβεβλημένο μ' αυτές καταστήματα, αγαθά ορισμένης αξίας, χορηγώντας σ΄ αυτούς ειδικά έντυπα, τα οποία έχει επικρατήσει να ονομάζονται «διατακτικές».
Την αξία που αντιπροσωπεύουν οι «διατακτικές» καταβάλλουν στον πωλητή των αγαθών οι επιχειρήσεις που τις εξέδωσαν με βάση σχετική συμφωνία.

2. Για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών, διευκρινίζουμε ότι:

α) Τα καταστήματα πώλησης των αγαθών που δέχονται τις προαναφερόμενες «διατακτικές», κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τις επιχειρήσεις που τις εκδίδουν, πρέπει για τα πωλούμενα απ΄ ευθείας αγαθά στο προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 18 του Κ.Φ.Σ.

β) Οι επιχειρήσεις που χορηγούν στο προσωπικό τους τις πιο πάνω «διατακτικές» και καταβάλλουν την αξία των αγαθών που αγοράζονται με αυτές στα καταστήματα πώλησης, πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών ή να καταρτίζουν ονομαστική κατάσταση, κατά τα οριζόμενο στο άρθρο 24 (παραγρ.1) του Κ.Φ.Σ., όπου θα αναγράφουν, εκτός των άλλων, για τη διευκόλυνση των ίδιων, αλλά και τον έλεγχο, και τα συμβεβλημένα μ΄ αυτές καταστήματα.

γ) Για τις παραπάνω συναλλαγές δεν απαιτείται και η έκδοση τιμολογίου πώλησης από τα καταστήματα πώλησης των αγαθών προς τις επιχειρήσεις που εκδίδουν τις «διατακτικές» και κα­ταβάλλουν την αξία που αυτές αντιπροσωπεύουν.

3. Επίσης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 40 του N.Δ. 3323/55, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι εκείνο που προκύπτει κάθε οίκον, έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που καταβάλλεται περιοδικά για παρούσα ή παρωχημένη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται οπό μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

4. Επομένως, το δικαίωμα που παρέχουν οι υπόψη επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους - να αγοράσουν αγαθά ορισμένης αξίας, με βάση «διατακτικές», από συμβεβλημένα με αυτές καταστήματα, την αξία των οποίων καταβάλλουν οι επιχειρήσεις - αποτελεί παροχή σε είδος, που δίνεται σαν αντάλλαγμα της εξαρτημένης εργασίας που προσφέρουν οι υπάλληλοι στον εργοδότη τους και φορολογείται σαν εισόδημα ΣΤ' πηγής (από μισθωτές υπηρεσίες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!