Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1108/29-3-1996 Προϋποθέσεις, δικαιολογητικά και διαδικασία επιστροφής ποσοστού Ε.Φ.Κ. που αναλογεί στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων

Α.Υ.Ο. 1039180/1992/545/Α0014/ΠΟΛ.1108/29.3.96 Προϋποθέσεις, δικαιολογητικά και διαδικασία επιστροφής ποσοστού Ε.Φ.Κ. που αναλογεί στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Εχοντας υπόψη: 1. Τη διάταξη της παραγράφου 22 του άρθρου 15 του Ν.2386/96 (ΦΕΚ 43/Α/ 7.3.96) "Ρυθμίσεις θεμάτων εθνικών κληροδοτημάτων δημοσίων και ανταλλα- ξίμων κτημάτων και άλλες διατάξεις" με την οποία παρέχεται απαλλαγή σε ποσοστό 30% επί του εκάστοτε ισχύοντος ποσού Ε.Φ.Κ. που αναλογεί στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία (φυτική και ζωϊκή παραγωγή), δασοκομία, λιμναία και ποτάμια ιχθυοκαλλιέργεια.

2. Την αριθ. Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.88 (ΦΕΚ 107/Β/25.2.88) Α.Υ.Ο. όπως ισχύει, με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την επιστροφή στους αγρότες του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών (εισροές).

3. Οτι από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό και προς τούτο έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον ΚΑΕ 3129 του προϋπολογισμού του έτους 1996.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Ορίζουμε τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του προβλεπόμενου από την παραπάνω διάταξη ποσού ΕΦΚ ως ακολούθως:

Αρθρο 1

Δικαιούχοι επιστροφής

1. Δικαίωμα επιστροφής του παραπάνω ΕΦΚ έχουν οι αγρότες που χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους πετρέλαιο κίνησης και υπάγονται:

α) Στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου 33 του Ν.1642/86, και β) Στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εφόσον πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα αποκλειστικά και μόνο από την πώληση αυτούσιων αγροτικών προϊόντων.

Ως αυτούσια αγροτικά προϊόντα θεωρούθνται τα προϊόντα φυτικής , ζωικής, δασικής και αλιευτικής προέλευσης τα οποία διατίθενται από τον παραγωγό μέχρι και το στάδιο της πρώτης επεξεργασίας.

Δεν θεωρούνται αυτούσια αγροτικά προϊόντα τα προϊόντα τα προϊόντα τα οποία προκύπτουν έπειτα από μεταποίηση.

2. Δεν δικαιούνται επιστροφής με βάση την απόφαση αυτή, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα από πώληση προϊόντων θαλάσσιας αλιείας και θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας.

Αρθρο 2

Υπολογισμός του ποσού επιστροφής του ΕΦΚ

1. Ο υπολογισμός του ποσού επιστροφής του ΕΦΚ που αναλογεί στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στη φυτική και ζωική παραγωγή, στη δασοκομία, στην ποτάμια και λιμναία ιχθυοκαλλιέργεια, γίνεται με την εφαρογή ειδικών κατ` αποκοπήν συντελεστών επί των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποίησαν οι αγρότες από τις παραπάνω κατηγορίες παραγωγής.

2. "Οι κατ` αποκοπή συντελεστές που αντιστοιχούν στο ποσοστό επιστροφής 50% του Ε.Φ.Κ. ορίζονται σε 2% για τη φυτική παραγωγή και σε 0,60% για τις λοιπές κατηγορίες παραγωγής".

Αρθρο 3

Διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ

1. Η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος γίνεται με την ίδια διαδικασία που γίνεται η επιστροφή σε αυτούς του ΦΠΑ, όπως αυτή καθορίζεται στις παραγράφους 1 έως και 6 της αριθμ.Π953/432/ΠΟΛ 41/3-2-88 ΑΥΟ.

Για το σκοπό αυτό υποβάλλεται η αίτηση και αναλυτική κατάσταση δικαιολογητικών (έντυπο 010Α ΦΠΑ).

Ειδικότερα για το έτος 1995:

α) Οταν η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται απευθείας στην αρμόδια ΔΟΥ, χωρίς τη μεσολάβηση συνεταιριστικών οργανώσεων.

αα. Ο αγρότης αφού συμπληρώσει το ειδικό έντυπο, αίτηση και αναλυτική κατάσταση δικαιολογητικών (Κωδ.101Α ΦΠΑ - έκδοση 1994) για την επιστροφή του ΦΠΑ και πριν από τον προσδιορισμό του επιστρεπτέου ποσού ΦΠΑ τροποποιεί κατάλληλα τις ενδείξεις της τρίτης σελίδας του εντύπου αυτού.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τις τέσσερις τελευταίες σειρές για τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών ΦΠΑ και ΕΦΚ, ως εξής:

Στην τέταρτη από το τέλος σειρά αναγράφει τα συνολικά ποσά των ακαθάριστων εσόδων του, όπως αυτά θα αναγράφονταν στα τετραγωνίδια των κωδικών 201, 202, 203 και 204.

Στην τρίτη από το τέλος σειρά αναγράφει τα αναλογούντα προς επιστροφή ποσά του ΦΠΑ, όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρογή των αντίστοιχων κατ` αποκοπήν συντελεστών.

Στη δεύτερη από το τέλος σειρά αναγράφει τους ειδικούς κατ` αποκοπήν συντελεστές επιστροφής του ΕΦΚ, ήτοι στη στήλες Β6 (2,5%) και Β8 (5%) τον συντελεστή 0,45% (ζωική παραγωγή και λοιπές περιπτώσεις).

Στην τελευταία σειρά αναγράφει τα αναλογούντα για επιστροφή ποσά του ΕΦΚ (πολλαπλασιάζοντας τα αντίστοιχα ποσά του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στην τέταρτη από το τέλος σειρά, με τους συντελεστές επιστροφής ΕΦΚ που έχουν αναγραφεί στη δεύτερη από το τέλος σειρά).

Ειδικά για το έτος 1995 και για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 της παρούσας, το προκύπτον κατά τα ανωτέρω ποσόν επιστροφής ΕΦΚ μειώνεται στο 1/3 αυτού και επομένως στην τελευταία ΕΦΚ.

Το άθροισμα των επιστρεπτέων ποσών ΦΠΑ και ΕΦΚ αναγράφεται στα τετραγωνίδια των κωδικών 205, 206, 207 κατά περίπτωση, το δε σύνολο των επιμέρους αυτών αθροισμάτων αναγράφεται στο τετραγωνίδιο του κωδικού 208.

αβ. Κατά τη συμπλήρωση του ειδικού βιβλίου "Βιβλίο Μεταγραφής Αιτήσεων και Αναλυτικών Καταστάσεων Δικαιολογητικών για την επιστροφή ΦΠΑ στους Αγρότες", πέραν του επιστρεπτέου ποσού ΦΠΑ, αναγράφονται σε πρόσθετες στήλες το ποσόν του επιστρεπτέου ΕΦΚ και το άρθροισμα των επιστρεπτέων ποσών ΦΠΑ και ΕΦΚ.

β) Οταν η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων.

βα. Το προαναφερόμενο έντυπο, αίτηση και αναλυτικά κατάστασηη δικαιολογητικών συμπληρώνεται κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο.

ββ. Κατά τη συμπλήρωση του ειδικού βιβλίου "Βιβλίο Μεταγραφής Αιτήσεων και Αναλυτικών Καταστάσεων Δικαιολογητικών για την επιστροφή ΦΠΑ στους Αγρότες - Συγκεντρωτική Κατάσταση", πέραν του επιστρεπτέου ποσού ΦΠΑ, αναγράφονται σε πρόσθετες στήλες το ποσόν του επιστρεπτέου ΕΦΚ και το άθροισμα των επιστρεπτέων ποσών ΦΠΑ και ΕΦΚ.

2. Στις παραπάνω περιπτώσεις οι αγρότες συμπληρώνουν πάνω στο έντυπο της αίτησης δήλωση ότι χρησιμοποίησαν πετρέλαιο κίνησης για τις εργασίες τους στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Η δήλωση αυτή καταχωρείται στην πρώτη σελίδα του εντύπου "Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών", σε συνέχεια της δήλωσης ότι δεν έχει υποβάλει ανάλογη αίτηση σε άλλη Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση ή ΔΟΥ.

3. Οι αγρότες που δεν δικαιούνται επιστροφής ΕΦΚ θα υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις χωρίς καμία από τις παραπάνω αναπροσαρμογές.

4. Στην απόφαση επιστροφής και στο ΤΑΦΕ που εκδίδεται για την επιστροφή του ΦΠΑ κατ` εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 της αριθμ.Π.953/432/ΠΟΛ 41/3-2-88 ΑΥΟ, αναγράφεται ξεχωριστά και το επιστρεπτέο ποσόν ΕΦΚ.

Αρθρο 4

Διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος

Για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τηρούν βιβλία Β` ή Γ` κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1β του άρθρου 1 της παρούσας, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ εις διπλούν ειδική αίτηση - δήλωση επιστροφής ΕΦΚ.

α) Στην αίτηση αυτή καταχωρούνται τα προσωπικά στοιχεία του αγρότη, τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αυτούσιων αγροτικών προϊόντων κατά κατηγορία, φυτική και λοιπές (ζωική, δασοκομική, ποτάμια και λιμνιαία ιχθοκαλλιέργεια), όπως αυτά προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε και τα οποία έχουν καταχωρηθεί στα τηρούμενα από αυτόν βιβλία του ΚΒΣ και δηλώνεται υπεύθυνα ότι χρησιμοποίησε πετρέλαιο κίνησης κατά την παραγωγική διαδικασία.

β) Οι αγρότες που πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδ απαράλληλα από πώληση αυτούσιων αγροτικών προϊόντων, καθώς και προϊόντων έπειτα από μεταποίηση (μικτή δραστηριότητα) στην αίτηση - δήλωση που υποβάλλουν για την επιστροφή του ΕΦΚ περιλαμβάνουν μόνο τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση των αυτούσιων αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία τους σε ειδικούς λογαριασμούς.

2. Στα προσδιορισθέντα κατά τον παραπάνω τρόπο ακαθάριστα έσοδα πρωτογενούς παραγωγής εφαρμόζονται κατά κατηγορία παραγωγής οι κατ` αποκοπήν συντελεστές, όπως αναγρέφονται στο άρθρο 2 της παρούσας.

Ειδικά για το έτος 1995 και για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 της παρούσας, το προκύπτον κατά τα ανωτέρω ποσόν επιστροφής ΕΦΚ μειώνεται στο 1/3 αυτού.

3. Για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού ΕΦΚ εκδίδεται σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ και συντάσσεται το αντίστοιχο ΤΑΦΕ.

4. Οι αιτήσεις - δηλώσεις επιστροφής, οι σχετικές αποφάσεις και τα αρμόδια ΤΑΦΕ καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μετά την παραλαβή και την καταχώριση των αιτήσεων το δεύτερο αντίτυπο της αίτησης - δήλωσης παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο.

Αρθρο 5

Λοιπές διατάξεις

1. Η οριστικοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ γίνεται έπειτα από σχετικό έλεγχο που διενεργεί ο προϊστάμενος της ΔΟΥ:

α) Στα συνυποβαλλόμενα με την αίτηση στοιχεία προκειμένου για αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, και

β) Στα βιβλία που τηρούν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

2. Στην περίπτωση που κατόπιν ελέγχου διαπιστωθεί ότι ο αγρότες έλαβε επιστροφή ποσού ΕΦΚ χωρίς να το δικαιούται, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ με απόφαση που εκδίδει καταλογίζει το ποσόν του ΕΦΚ που επεστράφη χωρίς να θεμελιώνεται προς τούτο δικαίωμα καιμε την ίδια πράξη επιβάλλει πρόστιμο το διπλάσιο του ποσού αυτού και στέρηση του δικαιώματος επιστροφής ΕΦΚ για μία τριετία.

Τα οριζόμενα κατά τα ανωτέρω ποσά είναι οριστικά και δεν επιδέχονται συμβιβασμό.

Για την έκδοση, κοινοποίηση κ.λπ. των πράξεων αυτών, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 39 και 49 του Ν.1642/1986.

Οταν η αίτηση επιστροφής έχει υποβληθεί μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης, αντίγραφο της παραπάνω απόφασης του προϊσταμένου της ΔΟΥ κοινοποιείται με απόδειξη και στην οργάνωση αυτή, προκειμένου να μην δέχεται αιτήσει επιστροφής ΕΦΚ για το χρονικό διάστημα της ποινής.

3. Ειδικά για το έτος 1995, δεδομένου ότι η επιστροφή σύμφωνα με το έκτο εδάφιο της παραγράφου 22 του άρθρου 15 του Ν.2386/96 καλύπτει περίοδο τεσσάρων μηνών, τα ποσά του επιστρεπτέου ΕΦΚ που αναλογούν στο σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του έτους αυτού περιορίζονται στο 1/3.

Για το σκοπό αυτό οι αναφερόμενοι στο άρθρο 2 της παρούσας κατ` αποκοπήν συντελεστές διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 0,38% και 0,15%.

4. Ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου "ΑΙΤΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ" για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ έχει όπως το συνημμένο υπόδειγμα.

5. Η παρούσα απόφαση που ισχύει από την εκδοσή της, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!