Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1093/18-3-1996 Διάθεση βιβλίων και λοιπών αγαθών από εφημερίδες και περιοδικά στο αναγνωστικό τους κοινό, έναντι προκαθορισμένου αριθμού κουπονιών, μέσω πρακτορείων

YΠOIK 1014903/103/0015/ΠOΛ. 1093/18.3.1996 Διάθεση βιβλίων και λοιπών αγαθών από εφημερίδες και περιοδικά στο αναγνωστικό τους κοινό, έναντι προκαθορισμένου αριθμού κουπονιών, μέσω πρακτορείων

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα των ενδιαφερομένων, των Δ.Ο.Υ. και της ΥΠΕΔΑ, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Οπως είναι γνωστό οι επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών διαθέτουν στο αναγνωστικό τους κοινό βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και διάφορα άλλα αγαθά, έναντι προκαθορισμένου αριθμού κουπονιών. Η διάθεση των αγαθών αυτών γίνεται, αφενός μεν από τις εγκαταστάσεις τους, αφετέρου δε από τα πρακτορεία τύπου. Για τη διάθεση αυτή, πέραν του απαιτούμενου αριθμού κουπονιών, ο αναγνώστης καταβάλλει, σε πολλές περιπτώσεις, μέρος της αξίας ή το κόστος των αγαθών, όπως έχει προκαθοριστεί από τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

2. Για τις παραδόσεις των αγαθών, που γίνονται από εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων τύπου πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης για το δικαιούμενο αντίτιμο, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και του ν. 1809/88 περί φορολογικών ταμειακών μηχανών.

3. Με την διαταγή μας 1032943/253/20 Απριλίου 1995 προς το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου, έγινε δεκτό ότι μπορεί να μην εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης για την διάθεση βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών, όταν παραδίδονται μέσω πρακτορείου, με την προϋπόθεση ότι για κάθε διακίνηση, των αγαθών αυτών, εκδίδονται δελτία αποστολής, από τις εκδοτικές επιχειρήσεις προς το κεντρικό πρακτορείο και από αυτό προς τους υποπράκτορες και στη συνέχεια η διάθεση αυτών παρακολουθείται μέσω των εκδιδομένων εκκαθαρίσεων, δεδομένου βεβαίως και του γεγονότος ότι είναι γνωστή σ` όλους η τιμή διάθεσης αυτών.

4. Επειδή οι εκδοτικές επιχειρήσεις ήδη διαθέτουν στο αναγνωστικό τους κοινό πληθώρα και ποικιλία αγαθών με καταβολή, σε πολλές περιπτώσεις, σημαντικού αντιτίμου εκ μέρους των αναγνωστών, ακολουθώντας και για τα άλλα αγαθά την πιό πάνω διαταγή, με αποτέλεσμα όταν αυτά παραδίδονται μέσω πρακτορείων ο αναγνώστης - αγοραστής, να μη λαμβάνει απόδειξη λιανικής πώλησης, για το καταβληθέν αντίτιμο και να στερείται του δικαιώματος να συμπεριλάβει τις δαπάνες αυτές στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, διευκρινίζεται ότι η προαναφερόμενη έγκριση ισχύει μόνο για τα ρητά αναφερόμενα σ` αυτήν αγαθά, δηλαδή εγκυκλοπαίδειες και βιβλία.

5. Για λόγους χρηστής διοίκησης και λόγω της ακολουθουμένης σήμερα πρακτικής, εγκρίνουμε η πρακτική αυτή να συνεχιστεί μέχρι 30 Απριλίου 1996, ούτως ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας των πρακτορείων και υποπρακτορείων για την έκδοση των προβλεπομένων στοιχείων από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 12 παρ. 7 του Κ.Β.Σ.

6. Από 1 Μαϊου 1996 τα πρακτορεία και υποπρακτορεία, κατά την διανομή αγαθών (εκτός βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών), στους αναγνώστες, οι οποίοι προσκομίζουν τον προκαθορισμένο αριθμό κουπονιών και καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα, πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις περί πωλήσεων αγαθών για λογαριαμό τρίτου, δηλαδή να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, παρεχομένης της δυνατότητας να εκδίδονται αυτές από θεωρημένο χειρόγραφο στέλεχος, στο τέλος δε κάθε μήνα και μέχρι την δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα και με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα να εκδίδεται εκκαθάριση, προς τον εντολέα, όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!