Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

ΑΚΙΟΕ : Γιατί να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις και τους Λογιστές με τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ»

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας  
Αθήνα 12/11/2014
Γαμβέττα 4 Αθήνα - ΤΚ 10678 
Τηλ. : 210-3826627 
Fax . : 210-3826928 
Email: info@akioe.gr 

Γιατί να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις και τους Λογιστές με τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ» ;

Προς :
τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη
τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
την Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Αικ. Σαββαϊδου
την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ
την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ
την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών

Κύριοι

Με τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ» καταργούνται ή τροποποιούνται διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την λογιστική, φορολογική και ελεγκτική οργάνωση των επιχειρήσεων.

Έως τώρα διευκόλυναν το έργο των φορολογικών και άλλων ελεγκτικών οργάνων, επέτρεπαν στους συναδέλφους λογιστές την εργασία χωρίς προβλήματα αφού υπήρχαν κοινοί κανόνες και παρουσίαζαν τα αποτελέσματα της διαχείρισης των επιχειρήσεων με σαφή, τυποποιημένο και αξιόπιστο τρόπο.

Από τώρα και στο εξής με το νέο σχέδιο νόμου για τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ» οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν την μηχανογραφική οργάνωσή τους στις νέες ανάγκες που επιβάλλονται.

Απαιτούνται νέα προγράμματα ή αναβάθμιση των υπαρχόντων, νέος εξοπλισμός που θα δύναται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προγραμμάτων, εκπαίδευση των εργαζομένων που στελεχώνουν τα λογιστήρια για εφαρμογή πολυδαίδαλων εργασιών για την απεικόνιση του οικονομικού αποτελέσματος.

Όλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό κόστος σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις – όσες έχουν αντέξει στην κρίση που ζούμε – καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσουν.

Την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις και το κόστος που καλούνται να επωμιστούν δεν το έλαβε ουδείς υπ’ όψιν του ;

Οι συνάδελφοι Λογιστές οι οποίοι στα γραφεία τους εξυπηρετούνται επιχειρήσεις βρίσκονται και αυτοί σε δύσκολη θέση .

Ο εξοπλισμός των γραφείων πρέπει να αλλάξει για να εξυπηρετήσει τα προγράμματα που είναι αναγκαία και οι συνάδελφοι λογιστές πρέπει να εκπαιδευτούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ» .

Οι συνάδελφοι Λογιστές βιώνουν και αυτοί την κρίση των επιχειρήσεων - είναι απλήρωτοι σε πάρα πολλές επιχειρήσεις – και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι να επιβαρυνθούν το κόστος για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των προγραμμάτων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που παρακολουθούν και να δαπανήσουν χρήματα και χρόνο – που δεν έχουν – για να εκπαιδευτούν στα νέα πρότυπα. Πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ;

Οι υποδομές του κράτους – ΓΓΠΣ – πρέπει να προσαρμοστούν και να αναβαθμιστούν οι εφαρμογές για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που θα στέλνουν οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.

Έχει υπολογιστεί άραγε ποιο θα είναι το κόστος για τις αναγκαίες αλλαγές στις υποδομές του κράτους και που θα βρεθούν αυτοί οι πόροι στην κάλυψη των αναγκών αυτών ;

Σε αυτή την συγκυρία με τις δυσκολίες τις οποίες όλοι βιώνουμε γιατί να κάνουμε τη ζωή των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που τις στελεχώνουν και τις εξυπηρετούν πιο δύσκολη;

Γιατί να τις επιβαρύνουμε με σημαντικό κόστος τις επιχειρήσεις όταν δεν μπορούν στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις να ανταποκριθούν;

Φυσικά κάποιοι είναι έτοιμοι να ωφεληθούν και κάποιοι επεδίωκαν την εφαρμογή των προτύπων αυτών.

Οι εταιρείες λογισμικού και οι επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι έτοιμες να καλύψουν όποια ανάγκη παρουσιαστεί .

Οι εταιρείες ορκωτών είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επιχειρήσεων στις οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι.

Και τέλος οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που πίεζαν στην εφαρμογή των προτύπων αυτών είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα λογιστήρια τους σε χώρες που θα εξυπηρετούνται καλυτέρα αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και επωφελούμενοι των φόρων που πλήρωναν μέχρι σήμερα στον τόπο μας.

Αν η πολιτεία επιμείνει στην εφαρμογή των προτύπων γιατί δεν εφαρμόζει αυτούσια την κοινοτική οδηγία αλλά την διαφοροποιεί ;

Η διαφοροποίηση γίνεται προκειμένου να μην πειραχτούν τα όρια των επιχειρήσεων – άρα και τα όρια ελέγχου για τους ορκωτούς – και να μην δημιουργηθούν επιχειρήσεις ελέγχου – άρα να μην φύγει ο έλεγχος από τους ορκωτούς με τα φορολογικά πιστοποιητικά.

Κύριοι αν παρά ταύτα η πολιτεία επιμείνει στην εφαρμογή αυτού του τύπου των προτύπων είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα προβλήματα των συναδέλφων λογιστών και των επιχειρήσεων.

Πρέπει να μεταφερθεί ο χρόνος εφαρμογής τους πέραν του έτους 2016 για να υπάρχει επαρκής χρόνος για :

· Εκπαίδευση των εργαζομένων στα λογιστήρια και για να εκπαιδεύουν οι συνάδελφοι Λογιστές που δεν είχαν εμπειρία με τα πρότυπα.

· Να μπουν οι λογιστές και οι επιχειρήσεις σε πρόγραμμα επιδότησης για τις αλλαγές σε προγράμματα ,εξοπλισμό και εκπαίδευση.

· Να εκδοθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν οι ασάφειες και οι προχειρότητες του σχεδίου νομού αν τελικά ψηφιστεί ως έχει.

Πλέον των προαναφερόμενων αν πρέπει να επιμείνετε στην εφαρμογή αυτού του μορφώματος που το ονομάζετε «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ» και για να αντιμετωπιστούν όλα τα αρνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων και επειδή στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις οι οποίες λαμβάνουν υπ’ όψιν την ουσία των συναλλαγών και πρέπει να ενσωματωθούν στο λογιστικό και φορολογικό δίκαιο, προτείνουμε:

· Να γίνει προσθήκη λογαριασμών στο ΕΓΛΣ και στα κλαδικά λογιστικά σχέδια, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες ουσιαστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τα προτεινόμενα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

· Να γίνει προσπάθεια εξίσωσης των φορολογικών με τις λογιστικές διατάξεις, ώστε να αποφύγουμε, όσο είναι δυνατόν, την τήρηση διπλών βιβλίων. Για παράδειγμα οι αποσβέσεις των παγίων στοιχείων γιατί να μην γίνονται με ενιαίο τρόπο τόσο στα λογιστικά όσο και στα φορολογικά βιβλία;

Επίσης, να γίνουν σαφέστερες οι φορολογικές διατάξεις που αφορούν τη αντιμετώπιση (φορολογική και λογιστική) των χρηματοοικονομικών συμβάσεων.

· Να αναλάβει το ΣΛΟΤ να εκδώσει οδηγίες για τον λογιστικό χειρισμό των θεμάτων που προκύπτουν από τις νέες ρυθμίσεις καθώς και να επιχειρήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών τη σύγκλιση των φορολογικών και λογιστικών διατάξεων

Επισημαίνουμε ακόμα ότι καταργούνται μεταξύ των άλλων:

1. Οι διατάξεις του κωδ. Ν. 2190/1920 (άρθρα: 16 §8: περ. δ ', 42, 42α §§ 1 έως 4, 42β έως 43, 43α §§ 1 και 2, 43γ, 90 έως 107, 110 έως 130, 132 έως 134 και 138 έως 143).

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του Κ.Ν. 3190/1955.

3. Το Π.Δ. 1123/1980 (ΦΕΚ Α 283/15-12-1980) περί εφαρμογής του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και οι σχετικές ρυθμίσεις των άρθρων 47 έως 49 του νόμου 1041/1980, για τις υποκείμενες στο παρόντα νόμο οντότητες.

4. Το Π.Δ. 148/1984 περί εφαρμογής του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

5. Το Π.Δ. 384/1992 περί εφαρμογής Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου Τραπεζών.

Σε αντικατάσταση όλων αυτών εισάγονται ρυθμίσεις αρκετά ασαφείς, πρόχειρα διατυπωμένες και με πολλές διαφορές με τις φορολογικές διατάξεις. Πρέπει να ανατεθεί σε επιστήμονες που έχουν πολυετή πείρα στην εφαρμογή των προτύπων ώστε να ξεπεράσουμε τις ασάφειες και να μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι. Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού ή δεν έχουν την απαιτουμένη πείρα ή δεν εκφράζουν την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και οφείλουμε να διορθώσουμε το σχέδιο αυτό για να μην μπουν οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι σε μεγάλες περιπέτειες.

Παραμένει όμως αναπάντητο το ερώτημα.

Τι εξυπηρετεί η κατάργηση του Ε.Γ.Λ.Σ, σε μία περίοδο μάλιστα που η κοινωνία μας μαστίζεται από την κρίση με άμεση συνέπεια τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, και η αντικατάστασή του με ένα σχέδιο προαιρετικής εφαρμογής;

Ποιούς εξυπηρετεί η τήρηση διπλών βιβλίων από τις επιχειρήσεις, άλλων για τον προσδιορισμό των φορολογικών αποτελεσμάτων και άλλων για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων;

Σε όλα αυτά πρέπει να σταθούμε και να μην αποδεχτούμε τη λογική όλων αυτών που βιάζονται την ψήφιση του σχεδίου νόμου των προτύπων. Ότι δούλευε με επάρκεια και εξυπηρετούσε τις επιχειρήσεις και τον κρατικό μηχανισμό θα πρέπει να μην το καταργήσουμε αλλά να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής. Ότι δεν είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αναγκαίο να το κάνουμε εμείς υποχρεωτικό για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων. Έξαλλου μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που είχαν υποχρέωση να τηρούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα με ελάχιστες μεταβολές και σε μικρό χρονικό διάστημα έκαναν τις αναγκαίες μετατροπές και επιτύγχαναν την προσαρμογή χωρίς προβλήματα. Ελπίζοντας ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι.

Με Εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!