Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1071/1-3-1996 Οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη των τελών χρήσης μηχανημάτων έργων έτους 1996

ΥΠΟΙΚ 1028330/1278/0014/ΠΟΛ.1071/1.3.96 Οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη των τελών χρήσης μηχανημάτων έργων έτους 1996.

Για το έτος 1996 η επεξεργασία των τελών χρήσης που επιβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.3, 4 και 5 του άρθρου 20 του ν.2052/1992 για τα μηχανήματα έργων έγινε μηχανογραφικά από το ΚΕΠΥΟ, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο του ΥΠΕΧΩΔΕ και με τα οποία εφοδιδάστηκε το ΚΕΠΥΟ.

Για τη βεβαίωση και είσπραξη των παραπάνω τελών χρήσης μηχανημάτων έργων του έτους 1996 σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

Α. Για τους κατόχους μηχανημάτων έργων (ΜΕ), των οποίων είναι ορθός ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ανταποκρίνετια στον φορολογούμενο, το ΚΕΠΥΟ θα εκδώσει και θα αποστείλει προεκτυπωμένα αποδεκτικά είσπραξης τελών χρήσης ΜΕ, με ημερομηνία βεβαίωσης που θα γνωστοποιηθεί από το ΚΕΠΥΟ με fax στις υπηρεσίες μας και με ημερομηνία ολικής εξόφλησης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Τα τέλη χρήσης ΜΕ εισπράπονται κάθε φορά εφάπαξ και χωρίς έκπτωση (σχετ. η αριθ.1142857/6533/0014/Πολ. 1325/21-12-1995 διαταγή).

Συγχρόνως θα σταλούν στις ΔΟΥ από το ΚΕΠΥΟ σημειώματα εκκαθάρισης τελών χρήσης ΜΕ οικονομικού έτους 1996 με τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο, καθώς και κατάσταση οφειλετών. Ο αύξων αριθμός του χρηματικού καταλόγου θα είναι 1.000 για να μην συμπίπτει με αριθμό χρηματικού καταλόγου που έχει ήδη δοθεί για τέλεη κυκλοφορίας. Οι χρηματικοί κατάλογοι θα βεβαθωιούν στις ΔΟΥ, αφού υπογραφούν και γίνουν οι περιληπτικές καταστάσεις βεβαιώσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.16/1989 (Κανονισμός Λειτουργίας ΔΟΥ).

Η βεβαίωση των ποσών θα γίνει υπέρ του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) σε λογαριασμό εκτός προϋπολογισμού (εκτός των συνεισπραττομένων ποσών που αφορούν τέλη χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου, που θα βεβαιωθούν στους σχετικούς ΚΑΕ προϋπολογισμού 1229 και 1228 αντίστοιχα). Τα εισπραττόμενα ποσά θα αποδίδονται στο ΤΕΟΜΕ στον κωδικό ΝΠΔΔ 86325 (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ΤΕΟ έσοδα από τέλη χρήσης ΜΕ και εγκρίσεις τύπου ΜΕ), μέσω ΚΕΠΥΟ (στον Κωδικό Ληψοδοσίας 555), αφού γίνει παρακράτηση ποσοστού οκτώ τοις εκατό (8%) επί των εισπραττομένων, ήτοι πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες βεβαίωσης και τρία τοις εκατό (3%) για δαπάνες είσπραξης.

Για όσους κατόχους ΜΕ έχει γίνει μηχανογραφική εκκαθάριση αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν λάβουν το αποδεικτικό είσπραξης, η ο υπόχρεος επιθυμεί να καταβάλει ποσόν μικρότερο του αναφερομένο στο προεκδιδόμενο, οι αρμόδιες ΔΟΥ θα εκδίδουν χειρόγραφο μηχανογραφικό τριπλότυπο με βάση τα στοιχεία του χρηματικού καταλόγου και της κατάστασης οφειλετών και θα αναγράφουν τα αρχικά ΜΕ (μηχανήματα έργων) σε εμφανές σημείο αυτού.

Β. Για τους κατόχους ΜΕ που δεν είναι γνωστός ο ΑΦΜ τους, το ΚΕΠΥΟ δεν θα αποστείλει κανένα ειδοποιητήριο ούτε θα συντάξει κατάσταση και επομένως θα γίνει μηχανογραφική βεβαίωση και είσπραξη.

Για την καταβολή του ποσού αυτού θα εκδίδεται αποδεικτικό είσπραξης τύπου Α` και τα ποσά θα αποδίδονται στο ΤΕΟ στον προαναφερθέντα κώδικο ΝΠΔΔ 86325 με τη συνήθη διαδικασία, θα βεβαιώνονται δε στο τέλος του μήνα είσπραξης, όπως γίνεται με τις οίκοθεν εισπράξεις. Υπηρεσιακό αντίγραφο του παραπάνω αποδεικτικού εισπράξης τύπου Α` θα αποστέλλεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Διεύθυνση 13η - Τμήμα Ε` - Λ. Αλεξάνδρας 38 - 11473 Αθήνα). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγραφή του ΑΦΜ και η αρμόδια ΔΟΥ στο διπλότυπο εισπράξης.

Στην περίπτωση που έχει γίνει μεν μηχανογραφική εκκαθάριση, αλλά ο υπόχρεος επικαλείται ότι αυτή είναι λανθασμένη, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία (ΤΔΥ) του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση από αυτήν σημειώματος εκκαθάρισης των τελών χρήσης ΜΕ τρέχοντος έτους 1996, που θα καταβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως περιγράφεται παραπάνω.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τέλη χρήσης ΜΕ εισπράττονται μόνο από τις αρμόδιες ΔΟΥ και δεν μπορούν να καταβληθούν σε άλλη αρχή (Τράπεζα, ΕΛΤΑ, Τ.Π. & Δανείων). Η είσπραξη των τελών χρήσης ΜΕ που παρακολουθούνται μηχανογραφικά γίνεται μόνο από τη ΔΟΥ που αναγράφεται επ` αυτών ως αρμόδια. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις, που είναι αδύνατη η μετάβαση του υπόχρεου ευχέρεια πληρωμής αυτών σε οποιαδήποτε ΔΟΥ με γραμμάτιο συμψηφισμού. Στην περίπτωση αυτή όμως η παραλαμβάνουσα αρμόδια ΔΟΥ δεν θα ενημερώσει το ΚΕΠΥΟ, αλλά θα πιστώσει τον ενδιαφερόμενο επί των εισπρακτέων υπολοίπων που θα σταλούν από το ΚΕΠΥΟ μετά τη λήξη της μηχανογραφικής παρακολούθησης.

Γ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΜΗΧ/ΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Οι ΔΟΥ θα κρατήσουν στο βιβλίο παραλαβής εισπρακτέων εσόδων έναν αριθμό με ημερομηνία μέσα στο μήνα που θα γίνει η βεβαίωση και θα καθορισθεί από το ΚΕΠΥΟ για να βεβαιώσουν το τέλος χρήσης ΜΕ των χρηματικών καταλόγων που συντάχθηκαν από το ΚΕΠΥΟ.

Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου των μηχανογραφικών εισπράξεων δεν θα καταχωρηθούν στην προσωρινή ληψοδοσία (έντυπο 64Α), αλλά θα συμπεριληφθούν από το ΚΕΠΥΟ. Οι εισπράξεις που θα πραγματοποιούνται στις ΔΟΥ θα καταχωρούνται στον Κώδικο Ληψοδοσίας 753.

Το ΚΕΠΥΟ θα παρακολουθήσει μηχανογραφικά την είσπραξη των τελών χρήσης ΜΕ μέχρι την ημερομηνία λήξης πληρωμής και στη συνέχεια θα στείλει λογιστικά στοιχεία (καταστάσεις) στις ΔΟΥ για την τακτική εισαγωγή αυτών, όπως γίνεται με τη διαδικασία του φόρου εισοδήματος ΦΠ. Μετά την ημερομηνία αυτή το ΚΕΠΥΟ τα τυπώσει και θα στείλει κατά ΔΟΥ ειδικές καταστάσεις με τα εισπρατέα υπόλοιπα των τελών χρήσης ΜΕ, οι δε ΔΟΥ θα εισπράτουν έσοδα της κατηγορίας αυτής μόνο με διπλότυπα εισπραξης τύπου Α`.

Τα ποσά που αφορούν έσοδα προϋπολογισμού (χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου) θα τα ενσωματώσει το ΚΕΠΥΟ στις τελικές καταστάσεις, όπως και στις υπόλοιπες μηχανογραφικές εισπράξεις.

Οι ΔΟΥ που έχουν μηχανογραφικές εισπράξεις τελών χρήσης ΜΕ θα κρατήσουν τρία (3) γραμμάτια συμψηφιστικής διαχείρισης, με ημερομηνία μέσα στον επόμενο μήνα της βεβαίωσης για την τακτική εισαγωγή του τέλους χρήσης ΜΕ, ήτοι:

ι) ένα γραμμάτιο για τα έσοδα προϋπολογισμού,

ιι) ένα γραμμάτιο για τα έσοδα του ΤΕΟ, και

ιιι) ένα γραμμάτιο για το ποσοστό 8% επί των εισπράξεων των τελών χρήσης ΜΕ (ποσά υπέρ του ΤΕΟ) για τα ΔΙΒΕΕΤ.

Δ. ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΡΙΠΛΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΕΠΥΟ.

Καθημερινά θα συγκεντρώνονται και θα ταξινομούνται χωριστά σε δύο ομάδες τα προεκτυπωμένα και τα χειρόγραφα μηχανογραφικά τριπλότυπα είσπραξης.

Τα τριπλότυπα αυτά θα δεματοποιούνται κατά ομάδα,, με μέγιστο αριθμό τριπλτύπων ανά δέμα 100, και θα αποσταλούν στο ΚΕΠΥΟ όλα μαζί στο τέλος του μηνός λήξης της πληρωμής μαζί με τις καταστάσειες διαγραφής, στη διεύθυνση Θησέως 48 και Φρύνης 1 Καλλιθέα, Τ.Κ. 176 81, με την ένδειξη "Τέλη χρήσης μηχανημάτων έργων", με ένα ανακεφαλαιωτικό δελτίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!