Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. Τ.4039/139/Α0019 Απλουστευμένες διαδικασίες κατά τη διακίνηση και εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω δικτύου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης

Αριθμ. Τ.4039/139/Α0019 (ΦΕΚ B 1879 - 14.09.2007)

Απλουστευμένες διαδικασίες κατά τη διακίνηση και εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω δικτύου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Έχοντας υπόψη : 

1. Τις διατάξεις του Καν. (ΕΟΚ) 2913/1992 του Συμβουλίου «περί θεσπίσεως του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα» και ειδικότερα τη διάταξη του άρθρου 76 «απλου-στευμένη διαδικασία» παράγραφος 1 σημείο γ. 

2. Τις διατάξεις του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993 της Επιτροπής «για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του Καν. (ΕΟΚ) 2913/1992 του Συμβουλίου και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 263-267, για τη «διαδικασία εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο» και 450 για την «απλουστευμένη διαδικασία για εμπορεύματα που μεταφέρονται με δίκτυο αγωγών». 

3. Το ν. 2364/1995 (ΦΕΚ 252/Α76.12.1995) περί σύστασης του Σώματος Ενεργειακού Ελέγχου και Σχεδιασμού. Εισαγωγή, μεταφορά, εμπορία και διανομή φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις. 

4. Το ν. 3428/2005 (ΦΕΚ 313/Α'/27.12.2005) περί απελευθέρωσης αγοράς φυσικού αερίου. 

5. Τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα ν. 2960/2001 και το άρθρο 21 αυτού «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι διαδικασίες εισαγωγής, διαμετακόμισης και εξαγωγής των εμπορευμάτων, που μεταφέρονται μέσω δικτύου αγωγών, καθώς και τυχόν λοιπές συναφείς τελωνειακές εργασίες». 

6. Τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα ν. 2960/2001 και το άρθρο 34 αυτού «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έγκρισης εφαρμογής των απλουστευμέ-νων διαδικασιών, που προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα». 

7. Το π.δ. 33 (ΦΕΚ 31/Α'/2007) περί σύστασης της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ» και έγκριση του καταστατικού της. 

8. Τις διατάξεις του ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α'/2000), κύρωση κώδικα ΦΠΑ και ειδικότερα τα άρθρα 2, 3, 5 παρ.1, 7, 13, 17, 20, 23, 35 παρ. 3, 36, 54 παρ. 4, 60 και 64 παρ.3. 

9. Την υπ’ αριθμ. Δ.537/339/6.4.2005 ΔΥΟΟ για την καταβολή ΦΠΑ στο Τ ελωνείο κατά την εισαγωγή, μέσω του συστήματος διανομής, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. 

10. Την υπ’ αριθμ. 37930/ΔΙΟΕ 1264/14.10.2005 (ΦΕΚ 1432/ Β714.10.2005) απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αριθμ. 5733/ΔΙΟΕ 179/9.2.2006 (ΦΕΚ 204/Β'/13.2.2006) όμοια απόφαση. 

11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: 

Άρθρο 1 
Πεδίο Εφαρμογής 

Α. Με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα Απόφαση και στις αντίστοιχες διατάξεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, για την εισαγωγή φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου, εφαρμόζονται απλουστευμένες διαδικασίες στα ακόλουθα τελωνειακά καθεστώτα: 

1. Απλουστευμένη διαδικασία διαμετακόμισης σε εφαρμογή του άρθρου 450 των διατάξεων εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993, για το φυσικό αέριο που διακινείται στη χώρα μας μέσω του δικτύου αγωγών του οποίου διαχειριστής είναι η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ. 

2. Απλουστευμένη διαδικασία θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση του φυσικού και του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε εφαρμογή των άρθρων 76 παράγραφος 1 σημείο γ του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα [Καν. (ΕΟΚ) 2913/1992] και των άρθρων 260-267 των διατάξεων εφαρμογής αυτού [Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993], με τη λήξη των απλουστευμένων διαδικασιών της διαμετακόμισης και της αποταμίευσης αντίστοιχα. 

Β. Για την εφαρμογή της απόφασης αυτής : 

1. Καθορίζεται ως αρμόδιο όργανο για την πιστοποίηση των διακινούμενων ποσοτήτων φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου η εταιρεία Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ, η οποία είναι ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. 

2. Προσδιορίζεται ότι η πιστοποίηση των ποσοτήτων του φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου, γίνεται με σχετική βεβαίωση που χορηγεί η εταιρεία Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ. 

3. Ως αρμόδιο Τελωνείο για την υπαγωγή του φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, βεβαίωση, είσπραξη ή απαλλαγή των αναλογουσών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, ελέγχου εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων και εκ των υστέρων ελέγχων, ορίζεται το Τελωνείο του τόπου εγκατάστασης του εισαγωγέα. 

Άρθρο 2 
Όροι και Προϋποθέσεις 

Α. H εταιρεία Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ, ως φορέας διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, είναι υπεύθυνη για την τήρηση και εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και υποχρεούται : 

1. Να διαθέτει αξιόπιστα συστήματα καταμέτρησης των ποσοτήτων του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, και να παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την καταμέτρηση των ποσοτήτων στα αρμόδια τελωνειακά όργανα. 

2. Να θέτει στη διάθεση του αρμόδιου Τελωνείου και των άλλων αρμόδιων Ελεγκτικών Αρχών, οποιοδήποτε στοιχείο ή έγγραφο ζητηθεί, στα πλαίσια διενέργειας ελέγχου των καθεστώτων. 

3. Να τηρεί Ειδικά Βιβλία, θεωρημένα από το αρμόδιο Τελωνείο, σύμφωνα με τα συνημμένα υποδείγματα (2 και 3), στα οποία θα αποτυπώνονται, με ακρίβεια, τα στοιχεία που αφορούν στο καθεστώς διαμετακόμισης. 

Β. Κάθε εισαγωγέας φυσικού / υγροποιημένου φυσικού αερίου υποχρεούται : 

1. Να ζητά από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια του τόπου εγκατάστασής του, τη χορήγηση άδειας, για τη θέση του φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου στο απλουστευμένο καθεστώς της ελεύθερη κυκλοφορίας και ανάλωσης. Το αίτημα για έγκριση υποβάλλεται γραπτώς στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, συμπληρώνοντας το Υπόδειγμα (1). Στην αίτηση επισυνάπτονται το καταστατικό της εταιρείας ή η βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος, η φορολογική ενημερότητα και το από-σπασμα ποινικού μητρώου, καθώς και η άδεια που έχει λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). 

2. Να τηρεί Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο, θεωρημένο από το αρμόδιο Τελωνείο, στο οποίο θα αποτυπώνονται με ακρίβεια όλα τα στοιχεία για την τήρηση των διατυπώσεων θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

3. Να ακολουθεί τις υποδείξεις του αρμόδιου Τελωνείου, όσον αφορά τη συμπλήρωση του Ειδικού Λογιστικού Βιβλίου, τη μορφή ή τον τύπο αυτού, την ακρίβεια των λογιστικών εγγραφών, την καταχώρηση τυχόν επιπλέον στοιχείων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή παρακολούθηση και ο έλεγχος του καθεστώτος, σύμφωνα με τα Υποδείγματα 4 και 5. 

Άρθρο 3 
Απλουστευμένη διαδικασία διαμετακόμισης 

Εφαρμόζεται η απλουστευμένη διαδικασία διαμετακόμισης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 450 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993 για το φυσικό αέριο που εισέρχεται, εξέρχεται και διακινείται στη χώρα μας μέσω του δικτύου του αγωγού της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ, η οποία έχει ως διαχειριστής του δικτύου την ιδιότητα του κύριου υπόχρεου. 

Η τήρηση των διατυπώσεων του καθεστώτος και ο έλεγχός τους, από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, γίνεται με την αποτύπωση των κατάλληλων εγγραφών σε Ειδικά για το σκοπό αυτό Βιβλία, όπως περιγράφονται στα Υποδείγματα (2 και 3) του Παραρτήματος και την τήρηση των προβλεπόμενων τελωνειακών διαδικασιών για την λήξη και εκκαθάριση των κινήσεων διαμετακόμισης που έχουν τελωνεία αναχώρησης στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη και χώρες ΕΖΕΣ. 

Για την τήρηση των διατυπώσεων που αφορούν το καθεστώς διαμετακόμισης, ορίζεται ως αρμόδιο Τελωνείο ελέγχου το Τελωνείο Ελευσίνας. 

Οι απλουστευμένες διαδικασίες του καθεστώτος Διαμετακόμισης εφαρμόζονται με τη χορήγηση άδειας από τη Δ/νση Τελωνείων Αττικής κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 372 έως και 378 Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993. 

Άρθρο 4 
Απλουστευμένη διαδικασία για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση 

Για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία του φυσικού αερίου, που εισέρχεται στη χώρα μας μέσω δικτύου αγωγών και ακολουθεί τη λήξη του απλουστευμένου καθεστώτος της διαμετακόμισης, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που εισέρχεται στη χώρα μας θαλασσίως και ακολουθεί τη λήξη του απλουστευμένου καθεστώτος της αποταμίευσης, εφαρμόζεται η απλοποιημένη διαδικασία της παραγράφου 1 σημείο γ του άρθρου 76 του Καν. (ΕΟΚ) 2913/1992 και των διατάξεων των άρθρων 263-267 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993, σύμφωνα με τα παρακάτω οριζόμενα: 

Α) Γ ια τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση του φυσικού αερίου, που εισέρχεται στη χώρα μας μέσω δικτύου αγωγών και ακολουθεί το απλουστευμένο καθεστώς της διαμετακόμισης, απαιτείται : 

1. Εγγραφή στο Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο (σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 4 του Παραρτήματος) των ποσοτήτων φυσικού αερίου που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, με βάση τις μετρήσεις των ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Στις λογιστικές εγγραφές καταγράφονται, η ημερομηνία κατά την οποία αυτές λαμβάνουν χώρα, η οποία θεωρείται ως η ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης, η περιγραφή του εμπορεύματος, ο κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας, η ποσότητα, και η αξία . 

2. Υποβολή στο αρμόδιο Τελωνείο, συμπληρωματικής/ανακεφαλαιωτικής διασάφησης το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον της υπαγωγής στο καθεστώς, για το σύνολο των λογιστικών εγγραφών του προηγούμενου μήνα. 

3. Στη συμπληρωματική/ανακεφαλαιωτική διασάφηση προσαρτώνται, το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 218 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993 τιμολόγιο, η βεβαίωση της εταιρείας Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ για την πιστοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, και κάθε άλλο έγγραφο που ενδεχομένως απαιτείται για την εφαρμογή των διατάξεων, που διέπουν τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των διασαφισθέντων εμπορευμάτων. 

Β) Για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στη χώρα μας θαλασσίως και υπάγεται στο καθεστώς της αποταμίευσης απαιτείται : 

1. Εγγραφή στο Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο (σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 5 του Παραρτήματος) των ποσοτήτων του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, με βάση τις μετρήσεις των ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Στις λογιστικές εγγραφές καταγράφονται, η ημερομηνία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η εγγραφή, η οποία θεωρείται ως η ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης, η περιγραφή του εμπορεύματος, ο κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας, η ποσότητα, η αξία και ο Αριθμός Καταχώρησης Λογιστικής Αποθήκης (ΑΚΛΑ) στον οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη ποσότητα. 

2. Υποβολή στο αρμόδιο Τελωνείο, συμπληρωματικής/ανακεφαλαιωτικής διασάφησης το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον της υπαγωγής στο καθεστώς, με βάση τις λογιστικές εγγραφές του προηγούμενου μήνα. 

Στην συμπληρωματική/ανακεφαλαιωτική διασάφηση προσαρτώνται, το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 218 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993 τιμολόγιο, η βεβαίωση της εταιρείας Δ.Ε.Σ.Φ.Α. ΑΕ για την πιστοποίηση των ποσοτήτων του υγροποιημένου φυσικού αερίου που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που ενδεχομένως απαιτείται για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των διασαφισθέντων εμπορευμάτων 

Γ. Για τη βεβαίωση, είσπραξη ή απαλλαγή του οφει-λόμενου, κατά την εισαγωγή, ΦΠΑ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές τελωνεια-κές διατάξεις και ειδικότερα, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2859/2000 (Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ). 

Άρθρο 5 
Ισχύς - Αναστολή - Ανάκληση της άδειας
 

Η άδεια για το απλουστευμένο καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια και έχει απεριόριστη ισχύ. 

Ανακαλείται δε, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της άδειας ή όταν έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας, καθώς και μετά από αίτηση του δικαιούχου. 

Η ανάκληση της άδειας ισχύει από την ημερομηνία κοινοποίησής της στον δικαιούχο της άδειας και στους αποδέκτες αυτής. 

Η ευθύνη του δικαιούχου της άδειας παραμένει ακέραια και μετά την ανάκληση αυτής, μέχρι την υποβολή της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία. 

Άρθρο 6 
Μεταβατικές διατάξεις - έναρξη ισχύος 

1. Από την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής, παύει να ισχύει κάθε άλλη διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα , καταργείται δε η υπ’ αριθμ. Τ.5816/34 6/0019/18.7.1997 ΑΥΟ . 

2. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2007 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Α. ΜΠΕΖΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!