Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1005/3-1-1996 Δυνατότητα χειρόγραφης συμπλήρωσης ατομικών στοιχείων αντισυμβαλλόμενου σε μηχανογραφικώς εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία από φορητό Η-Υ, εγκατεστημένο επί αυτοκινήτου

YΠOIK 1077642/638/0015/ΠOΛ. 1005/3.1.1996 Δυνατότητα χειρόγραφης συμπλήρωσης ατομικών στοιχείων αντισυμβαλλόμενου σε μηχανογραφικώς εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία από φορητό Η/Υ, εγκατεστημένο επί αυτοκινήτου

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα για το προαναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Οπως είναι γνωστό εταιρίες πληροφορικής έχουν αναπτύξει συστήματα τιμολόγησης επί αυτοκινήτου, τα οποία έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν σε μεγάλη κλίμακα επιχειρήσεις διανομών παγωτών, αναψυκτικών, ποτών κ.λ.π. Η τιμολόγηση γίνεται από φορητό υπολογιστή.

Στο τερματικό αυτό είναι καταχωρημένα τα στοιχεία των πελατών (επωνυμία, διεύθυνση, Α.Φ.Μ., ΔΟΥ), τα στοιχεία των αγαθών που διανέμει η επιχείρηση καθώς και τα δεδομένα του Συγκεντρωτικού Δελτίου Αποστολής. Σε κάθε πώληση εκδίδονται μηχανογραφικά τα προβλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. στοιχεία (Τιμολόγιο - Δελτίο Αποστολής, Α.Λ.Π. κ.λ.π.).

Στη περίπτωση όμως, που πωλούνται αγαθά σε κάποιο νέο πελάτη, τα στοιχεία του οποίου δεν είναι καταχωρημένα στον υπολογιστή, επειδή υπάρχει αδυναμία πληκτρολόγησης των στοιχείων του πελάτη, μας τέθηκε το ερώτημα, εάν επιτρέπεται να αναγράφονται τα μεν στοιχεία του πελάτη χειρόγραφα, τα δε υπόλοιπα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων (είδος, ποσότητα, αξία κ.λ.π.) μηχανογραφικά.

2. Επί του θέματος αυτού, διευκρινίζονται τα εξής:

α) Σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 22 του Κ.Β.Σ., στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται σύστημα χειρόγραφο και μηχανογραφικό, ισχύουν οι αντίστοιχες, κατά περίπτωση, διατάξεις, δηλαδή οι διατάξεις των άρθρων 23-25 του Κ.Β.Σ. για την μηχανογραφική έκδοση στοιχείων και οι λοιπές αντίστοιχες διατάξεις για τη χειρόγραφη έκδοση.

β) Με την παρ. 22.1 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/24.11.92 του Κ.Β.Σ., ορίζεται ότι, παρέχεται η δυνατότητα στον επιτηδευματία, ευθέως από τις διατάξεις, να κάνει παράλληλη χρήση και των δύο συστημάτων (μηχανογραφικό και χειρόγραφο) για την τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των στοιχείων του. Δηλαδή, μπορεί ο επιτηδευματίας να τηρεί μηχανογραφικά τη γενική λογιστική του και να εκδίδει τα στοιχεία του χειρόγραφα ή αντίστροφα, ή ορισμένα βιβλία ή στοιχεία να τηρούνται ή να εκδίδονται με τον ένα τρόπο και ορισμένα με τον άλλο.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται, όμως, ότι, δεν μπορεί ο επιτηδευματίας το ίδιο βιβλίο άλλοτε να το τηρεί μηχανογραφικά και άλλοτε χειρόγραφα ή ένα στοιχείο να το εκδίδει μηχανογραφικά με τη συμπλήρωση ορισμένων μόνο δεδομένων και τα λοιπά δεδομένα να συμπληρώνονται χειρόγραφα.

Δηλαδή, κατά την έννοια των οριζομένων στην εγκύκλιο αυτή, δεν επιτρέπεται, προς αποφυγή καταστρατηγήσεων, να συμπληρώνεται ένα στοιχείο, λόγου χάρη ως προς την περιγραφή των ειδών, εν μέρει μηχανογραφικά και εν μέρει χειρόγραφα.

3. Με βάση τα προαναφερθέντα και προς διευκόλυνση των συναλλαγών, δεν απαγορεύεται στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται μετά το συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής, για την παράδοση των ειδών, να αναγράφονται τα στοιχεία του νέου πελάτη χειρόγραφα τα δε λοιπά στοιχεία του τιμολογίου μηχανογραφικά. Αυτονόητο είναι ότι τα πλήρη στοιχεία του νέου πελάτη θα αναγράφονται άμεσα επί όλων των αντιτύπων του φορολογικού στοιχείου και πριν την παράδοση αυτού στον αγοραστή-πελάτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!