Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1004/5-1-1996 Περιγραφή του είδους κατά τη διακίνηση δειγμάτων από αντιπροσώπους

YΠOIK1103402/865/0015/ΠOΛ. 1004/5.1.1996 Περιγραφή του είδους κατά τη διακίνηση δειγμάτων από αντιπροσώπους

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται κατά τη διακίνηση δειγμάτων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 186/92 (Κ.Β.Σ.), όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την εγκύκλιο 3/24.11.92 (παρ.11.1 περίπτ. γ`) το δελτίο αποστολής εκδίδεται από τον επιτηδευματία, εκτός των άλλων και σε περίπτωση που γίνεται διακίνηση αγαθών προς οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό, π.χ. διακίνηση αγαθών προς το υποκατάστημα, αποθήκη, εργοτάξιο, για επεξεργασία, φύλαξη, δειγματισμό, δωρεάν διάθεση κ.λπ..

Με βάση τα προαναφερόμενα στις περιπτώσεις που, για τον δειγματισμό αγαθών, χρησιμοποιούνται τρίτα ως προς την επιχείρηση πρόσωπα - μη συνδεόμενα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και έχοντας την ιδιότητα του επιτηδευματία (αντιπρόσωποι, πλασιέ κ.λπ.) πρέπει για την διακίνηση να εκδίδονται:

α) Δελτία αποστολής από την επιχείρηση (αντιπροσωπευόμενη) προς τον τρίτο (αντιπρόσωπο - πλασιέ), κατά το χρόνο της παράδοσης ή έναρξης αποστολής των δειγμάτων σ` αυτόν.

β) Δελτία αποστολής από τον τρίτο (αντιπρόσωπο - πλασιέ), για τις περαιτέρω διακινήσεις των δειγμάτων προς τους τόπους επίδειξης και παρουσίασης των δειγμάτων.

Σημειώνεται, ότι στα Δ.Α. τόσον της επιχείρησης (αντιπροσωπευόμενης), όσον και του τρίτου (αντιπροσώπου - πλασιέ) ως σκοπός θα αναγράφεται η ένδειξη δειγματισμός.

2. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 5 περ. στ` του Κ.Β.Σ., όπως αυτές ερμηνεύθηκαν στην παρ. 11.6 περ. στ` της εγκ. 3/24.11.92, στο Δ.Α. αναγράφεται το είδος, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρ. 3 του Κώδικα, ήτοι κατά την ουσιώδη ποιοτική διάκριση των αγαθών, η οποία επηρεάζει σημαντικά τουλάχιστον την απόδοση ή το κόστος ή την τιμή πώλησης διαζευτικά ή αθροιστικά.

Είναι φανερό λοιπόν ότι, βάσει των προαναφερθεισών διατάξεων, δεν αρκεί η αναγραφή της κατηγορίας του αγαθού, αλλά πρέπει να γίνει αναλυτική περιγραφή αυτού συνδυασμένη με την ουσιώδη ποιοτική διάκριση.

3. Περαιτέρω με την εγκύκλιο μας 1036660/259/0015/ΠΟΛ 1244/31.10.1994 παρ. 3, παρασχέθηκε η δυνατότητα να μην εκδίδεται καθημερινά διαφορετικό Δ.Α. για διακίνηση δειγμάτων στην ίδια πόλη, αλλά να εκδίδεται ένα Δ.Α. το οποίο θα συνοδεύει τα αγαθά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, με την προϋπόθεση όμως ότι σε πρόσφορο χώρο ή στο πίσω μέρος του Δελτίου αυτού θα σημειώνεται η ημερομηνία, η ώρα, το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και η Δ/νση των προσώπων στα οποία γίνεται ο δειγματισμός, ούτως ώστε και οι επιχειρήσεις να διευκολύνονται, αλλά και η διάρκεια της διαδρομής σε οποιοδήποτε έλεγχο, να αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία.

4. Με δεδομένο, όπως προαναφέρεται, ότι κατά την παράδοση των δειγμάτων στους αντιπροσώπους εκδίδονται από τις αντιπροσωπευόμενες εταιρείες Δ.Α. με αναλυτική περιγραφή των ειδών, που θα δειγματισθούν και εφόσον οι αντιπρόσωποι δεν πραγματοποιούν πωλήσεις από τα εν λόγω δείγματα, αλλά μετά την ολοκλήρωση του δειγματισμού όλα τα είδη και οι ποσότητες αυτών επιστρέφονται στην επιχείρηση που αντιπροσωπεύουν, εκτιμώντας τους λόγους που επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και την ανάγκη διευκόλυνσης των συναλλαγών, δεδομένου ότι δεν δυσχεραίνεται ο φορολογικός έλεγχος (ένεκα της ύπαρξης των Δ.Α. των αντιπροσωπευόμενων επιχειρήσεων με αναλυτική περιγραφή των ειδών που παρέδωσαν στους αντιπροσώπους τους για δειγματισμό) και έχοντας υπόψη την περ. δ` του άρθρου 38 του Π.Δ. 186/92, παρέχουμε τη δυνατότητα στα Δελτία Αποστολής, που εκδίδονται από τους αντιπροσώπους για την διακίνηση των δειγμάτων στους τόπους επίδειξης, η περιγραφή των ειδών να γίνεται κατά γενική κατηγορία και όχι αναλυτικά, με την προϋπόθεση όμως, ότι σ` αυτά θα επισυνάτονται τα αντίστοιχα Δελτία Αποστολής των αντιπροσωπευόμενων επιχειρήσεων, που εκδόθηκαν κατά την παράδοση των δειγμάτων σ` αυτούς, με την ένδειξη για δειγματισμό, ούτως ώστε να διευκολύνεται ο οποιοσδήποτε φορολογικός έλεγχος πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!