Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: Άλλη μια μέρα χαμένη

Αθήνα 27 Μαΐου 2014 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 

«Υπουργείο Οικονομικών μας ακούς»; 

Άλλη μια ημέρα χαμένη η χθεσινή  για τους Λογιστές, οι οποίοι μετά από φιλότιμες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αλλά να φέρουν και έσοδα στο δημόσιο κορβανά, έβλεπαν με έκπληξη ένα νέο μήνυμα της ΓΓΠΣ στη οθόνη του υπολογιστή τους. «Δοκιμάστε σε λίγες ημέρες». 

Μετά τη διαφαινόμενο «εκτροχιασμό» της εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος των ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξ αιτίας και φέτος  των «δυσλειτουργιών» του συστήματος taxisnet, για άλλη μια φορά προσπαθούμε να μεταφράσουμε τα μηνύματα του taxis. 

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι ταλαιπωρούν εκτός από τους Λογιστές και όλους τους πολίτες οι οποίοι εκτός από την λάθος ημερομηνία υποβολής του Ε9, η οποία θα έπρεπε να συμβαδίζει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια με το Ε1, τους υποχρεώνει να πάνε δυο τουλάχιστον φορές στο Λογιστή, ενώ  τώρα έχουν γίνει σχεδόν καθημερινοί επισκέπτες στα λογιστικά γραφεία. 

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δεν έχει νόημα. Σημασία έχει ότι οι εργαζόμενοι στη ΓΓΠΣ με κέφι και αγόγγυστα επιλύουν καθημερινά χιλιάδες προβλήματα των φορολογουμένων. 

Ωστόσο πέντε εκατομμύρια περίπου δηλώσεις δεν υποβάλλονται σε ένα μήνα. 

Πρέπει να σεβαστούμε όλες οι πλευρές τις επιταγές του νόμου, που προβλέπει χρόνο υποβολής των δηλώσεων πέντε μηνών.  

Το σύστημα «άνοιξε και μας περίμενε» σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στις 21.3.2014, δηλαδή 58 ημέρες μετά την νόμιμη προθεσμία έναρξης υποβολής τους. Ουσιαστικά, όσοι ήθελαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αυτό το διάστημα δεν μπορούσαν αφού το σύστημα δεν ήταν ανοιχτό. Συνεπώς, η πολιτεία δεν τήρησε το νόμο που η ίδια θέσπισε και τώρα μας καλεί να υποβάλλουμε τις δηλώσεις έως 30.6.2014 απειλώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Και δεν αρκείται βέβαια σ’ αυτό. Αντίθετα συμβαίνει το οξύμωρο:  Οι μεν πολίτες να τιμωρούνται όταν δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η δε πολιτεία παραμένει στο απυρόβλητο για την μη συμμόρφωσή της στις επιταγές του νόμου.  

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η Φορολογική Διοίκηση αγνοεί ή προσπερνά ότι   οι λογιστές έχουν και προσωπική ζωή, και ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν με το καθημερινό άγχος της φορολογικής δήλωσης.  Συνεπώς πρέπει και μπορεί  το κράτος να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του προς τον πολίτη τον οποίο καλεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Βέβαια  το ότι τα χρέη των πολιτών πολλαπλασιάζονται και ανεβαίνουν κατά ένα δις κάθε μήνα, και ξέροντας ότι πάνω από τα μισά είναι ανείσπρακτα, με αποτέλεσμα να κρέμεται ο πέλεκυς της κατάσχεσης αλλά και του αυτόφωρου, δεν  δείχνει στην πράξη το αναγκαίο ανθρώπινο πρόσωπο τους κράτους, εκείνο που επιβάλει να σκύψει πάνω στα καυτά καθημερινά προβλήματα του πολίτη, του μικρομεσαίου επαγγελματία και των νοικοκυριών που πασχίζουν να επιβιώσουν και να μη βάλλουν λουκέτο.  

Τελειώνοντας,  πρέπει  το υπουργείο και ειδικότερα η ΓΓΔΕ να έλθει κοντά στην αγωνία του κλάδου  και να καλέσει την ηγεσία και τους φορείς του για  να σχεδιάσουμε από κοινού μια  ανθρώπινη και αξιοπρεπή πορεία  της φορολογικής ζωής των πολιτών, μέσα από νέες ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και ρυθμίσεις χρεών οι οποίες θα πρέπει να βασίζονται στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.  

Οι συνθήκες επιβάλλουν, νέο προσδιορισμό για τις καταληκτικές ημερομηνίες, του συνόλου των υποχρεώσεων της περιόδου αυτής, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό ρύθμισης των οφειλών σε περισσότερες δόσεις. 

Μετά τιμής 

Για το ΔΣ   

Ο Πρόεδρος                             
Δημήτρης Τσαμόπουλος
Ο  Γεν. Γραμματέας                                                                                           
Γιώργος Χριστόπουλος 

    

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!