Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1264/18-10-1995 Μεταφορά και συμψηφισμοί χρεών

YΠOIK 1117521/9207-18/0016/ΠOΛ.1264/18.10.1995 Μεταφορά και συμψηφισμοί χρεών

Οπως σας είναι γνωστό στις καταστάσεις παραγραφών που συντάσσουν οι ΔOY για την παραγραφή των εσόδων του Δημοσίου περιλαμβάνονται και χρέη από τέλη κυκλοφορίας παλαιών ετών (TKΠ), που παρακολουθούνται μηχανογραφικά από το KEΠYO και επιστρέφονται στις ΔOY στο έτος της παραγραφής τους.

Σε πολλές δε περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων παρακολουθούνται από ΔOY διαφορετική αυτής στην οποία ευρίσκεται ο φάκελος φορολογίας εισοδήματος των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων οχημάτων.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες ΔOY έχουν λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τα χρέη που αναγράφονται στην κατάσταση παραγραφών, τα οποία έχουν ευδοκιμήσει, με συνέπεια να έχει διακοπεί η παραγραφή των χρεών αυτών που περιέχονται στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρέη του κάθε οφειλέτη στην αρμόδια ΔOY φορολογίας αυτού ώστε να έχουμε συνολική εικόνα αυτών και να μπορούμε να τα παρακολουθούμε ευχερέστερα, παρακαλούμε να ερευνήσετε τις περιπτώσεις χρεών από τέλη κυκλοφορίας Π, κυρίως οι μηχανογραφημένες ΔOY, που έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Φορολογουμένων, για τις οποίες έχει διακοπεί η παραγραφή τους, και στη συνέχεια να συντάξετε ΠΠΠX για τη μεταφορά τους στην αρμόδια ΔOΥφορολογίας των υποχρέων, για την οποία και παρέχουμε την έγκρισή μας για την κατ` εξαίρεση μεταφορά τους σε χρόνο διαφορετικό από τον προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις (μήνα Απρίλιο κάθε έτους).

Σημειώνουμε ότι οι ΔOY που θα παραλάβουν χρέη της παραπάνω κατηγορίας πρέπει να παραλάβουν και τους αντίστοιχους φακέλους διοικητικής εκτέλεσης (ή αν αυτό δεν είναι δυνατό επικυρωμένα αντίγραφα αυτών) και να παρακολουθούν επισταμένως τις περιπτώσεις αυτές και να επιδιώκουν κατά προτεραιότητα την είσπραξη των συγκεκριμένων χρεών.

Στο σημείο αυτό σας υπενθυμίζουμε την παράγραφο 3 του άρθρου 83 του KEΔE και την αριθ. 273/1983 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, που κοινοποιήθηκε στις ΔOY (τότε Δημόσια Ταμεία) με την αριθ. 53241/Δ-E/26.5.83 (Γ.Δ.Π. 4/83) εγκύκλιο διαταγή, σύμφωνα με την οποία ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔOY μπορεί να προτείνει σε συμψηφισμό επί μια τριετία παραγεγραμμένη αξίωση του Δημοσίου με ανταξίωση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου.

Για την εφαρμογή της γνωμοδότησης αυτής πρέπει να ερευνάτε προσεκτικά τις περιπτώσεις επιστροφής ποσών στους δικαιούχους, είτε η επιστροφή αυτή γίνεται με βάση πιστωτικές καταστάσεις φορολογίας εισοδήματος, είτε με βάση Ατομικά Φύλλα λκπτωσης (AΦEK) και να ελέγχετε αν στα αμέσως προηγούμενα της επιστροφής τρία (3) οικονομικά έτη έχουν παραγραφεί διάφορα έσοδα (μεταξύ των οποίων και τέλη κυκλοφορίας) για να προβείτε στο συμψηφισμό των αμοιβαίων απαιτήσεων.

Για μεγαλύτερη κατανόηση του θέματος παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:

O X.Ψ. φορολογούμενος της A` ΔOY Αθηνών δικαιούται επιστροφής φόρου εισοδήματος οικ. έτους 1995 ποσού 350.000 δρχ., το οποίο έχει περιληφθεί σε κατάσταση επεξεργασίας. Από το σχετικό έλεγχο της μερίδας του οφειλέτη δεν προκύπτει οφεική και κατά συνέπεια πρέπει να επιστραφεί στο δικαιούχο το παραπάνω ποσό μέσω του KEΠYO με τη συνήθη διαδικασία.

Από τον έλεγχο όμως των καταστάσεων παραγραφών του προηγουμένου έτους της ιδίας ή άλλης ΔOΥπροκύπτει ότι στις 30 Ιουνίου 1995 παραγράφηκε ποσό 50.000 δρχ. από τέλη κυκλοφορίας έτους 1989.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αμοιβαίες απαιτήσεις (του Δημοσίου για καταβολή των τελών κυκλοφορίας και του ενδιαφερομένου για επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου εισοδήματος) συμψηφίζονται κατά το ποσό των 50.000 δρχ. από τέλη κυκλοφορίας έτους 1989, με τις αναλογούσες σ` αυτό προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, με αντίστοιχο ποσό από αυτό των 350.000 δρχ. που δικαιούται ο φορολογούμενος.

Για την υλοποίηση όμως του συμψηφισμού πρέπει να γίνει αναβίωση της οφειλής από τέλη κυκλοφορίας έτους 1989, που παραγράφηκε στις 30 Ιουνίου 1995. H αναβίωση αυτή της οφειλής θα γίνει με πράξη του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔOY και με τη διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 119 του π.δ. 16/1989 (κανονισμός Λειτουργίας ΔOY).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!