Μικρά σημειώματα φορολογίας: Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο. Είναι δίκαιο; Θα φέρει έσοδα;
ΑΠΕ/ΜΠΕ
Μικρά σημειώματα φορολογίας
Του Δημήτρη Σταματόπουλου
Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου
τ. Γενικού Διευθυντή φορολογίας
Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο. Είναι δίκαιο; Θα φέρει έσοδα;
Θέλω να βάλουμε σε διάλογο ένα ακόμα μικρό θέμα, που θα αποδειχθεί μεγάλο για κάποιους.
Την πρόβλεψη του άρθρου 13 παρ. 3 του Ν.4172/2013 (νέος ΚΦΕ), που εκτός των άλλων, ορίζει ότι η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο. Η διαφορά του επιτοκίου από το μέσο επιτόκιο, όπως αυτό καθορίζεται από την τράπεζα της Ελλάδος, θεωρείται μισθός του υπαλλήλου που έλαβε την προκαταβολή.
Αφορμή για αυτό το σημείωμα είναι η εξής ερώτηση που μου έγινε: Η εταιρεία που δουλεύουμε μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε τέσσερις μισθούς προκαταβολή, σε περιόδους ανάγκης, την οποία επιστρέφουμε άτοκα σε 48 δόσεις. Θα πληρώσουμε φόρο για την υποτιθέμενη κατά νόμο ωφέλεια από το άτοκο του δανείου;
Η απάντηση, με το ψυχρό γράμμα του νόμου, είναι καταφατική, αφού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 13 του ΚΦΕ, η ωφέλεια των μη καταβληθέντων τόκων θα φορολογηθεί ως πρόσθετος μισθός του υπαλλήλου.
Υπάρχουν διατάξεις που στην πράξη ποτέ δεν φέρνουν έσοδα. Απλά λειτουργούν απαγορευτικά.
Και τίθεται το ερώτημα: Τι ήθελε ο νομοθέτης;
Ήθελε έσοδα ή ήθελε να απαγορεύσει αυτή την πράξη;
Πρέπει να αναζητήσουμε το γιατί; Τελικά ποιο από τα δύο ήθελε.
Πρακτικά δεν βρίσκεται κανένα έρεισμα στην απαγόρευση, αντίθετα θα λέγαμε, θα έπρεπε να το ευνοεί σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης και βαθειάς παρατεταμένης ύφεσης.
Άρα λογικά ήθελε έσοδα.
Στην ΠΡΑΞΗ όμως απαγορεύει τις προκαταβολές μισθού άνω των τριών μηνών, αφού ο ήδη αδύνατος και δανειζόμενος, είναι αδύνατο να επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο λόγω του άτοκου της προκαταβολής.
Πρακτικά η υπερβολική αυστηρότητα του νομοθέτη, το μόνο που πετυχαίνει είναι η απαγόρευση της προκαταβολής μισθού άνω των τριών μηνών. Δεν θα εισπράξει επιπλέον έσοδα και το μόνο που θα μείνει είναι το παράπονο των αδυνάτων για ποιο λόγο να συμβεί αυτό.
Θα ήταν κοινωνικά ορθή και προτείνουμε την επανεξέταση αυτής της πρόβλεψης, αφού δεν θα έχει επί της ουσίας κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Θα αναφέρω και πάλι, πώς έχουν ενδιαφέρον και οι μικρές λεπτομέρειες σε ένα φορολογικό σύστημα. Η φορολογία εξ ορισμού δεν είναι στα αρεστά πράγματα. Δεν πρέπει μέσα από ακρότητες να βάζουμε ακόμα πιο πολύ απέναντι την κοινωνία. Θέλει και η φορολογία συναίσθημα.
Δημ. Σταματόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!