Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1073/8-3-1995 -Εάν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του K.B.Σ., η σύσταση κοινοπραξίας από Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις με σκοπό την εκτέλεση προγραμμάτων Νοω-

YΠOIK 1031352/230/0015/ΠOΛ. 1073/8.3.1995: _Εάν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του K.B.Σ., η σύσταση κοινοπραξίας από Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις με σκοπό την εκτέλεση προγραμμάτων Νοω_ (σελίδα 673).

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα το N.Σ.K., ύστερα από σχετικό ερώτημα με την αριθ. 507/1994 γνωμοδότησή του, αποφάνθηκε ότι:

_ H ως άνω κοινοπραξία δεν έχει σκοπό κερδοσκοπικό, αλλά κοινωνικό, αναγόμενο στη γενικότερη αποστολή των OTA ως N.Π.Δ.Δ., ο οποίος συνίσταται στην στήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στην κατάρτιση ανέργων γυναικών κ.λπ.

Συνεπώς και ανεξάρτητα αν η κοινοπραξία αυτή νομίμως συνέστη ενόψει του αρ. 260 παρ. 5 Δ.K.K. δεν μπορεί να αναγνωρισθεί κατά τον K.B.Σ. (αρθ. 2 παρ. 2), αφού δεν επιδιώκει κερδοσκοπικό σκοπό, τα δε μέλη της με τη συμμετοχή τους σε αυτή δεν επιδιώκουν την επίτευξη κέρδους_.

Τη γνωμοδότηση αυτή που έγινε αποδεκτή από τον κ. Υφυπουργό Oικονομικών, σας κοινοποιούμε κατωτέρω για ενημέρωση και εφαρμογή της.

TO NOMIKO ΣYMBOYΛIO TOY KPATOYΣ

Δ` TMHMA

Αριθμός Γνωμ.: 507/1994

Συνεδρίαση: 6-10-94

Περίληψη: Ερωτάται αν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του K.B.Σ. η σύσταση κοινοπραξίας από Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις με σκοπό την εκτέλεση _προγραμμάτων Now_.

Επί του άνω ερωτήματος το Νομικό Συμβούλιο του κράτους εγνωμοδότησεν ως εξής:

Στο άρθρο 2 παρ. 1 του KBΣ (Π.Δ. 186/92), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 21 του ν. 2166/93 ορίζονται τα εξής:

_1. κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο _η κοινωνία του Αστικού κώδικα ή αστική εταιρεία, που ασκεί δραστηριότητα στην Ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση, ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, αναφερόμενο στο εξής με τον όρο _επιτηδευματίας_ τηρεί, εκδίδει, παρέχει, ζητά, λαμβάνει, υποβάλλει, διαφυλάσσει τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων που ορίζονται από τον κώδικα αυτό, κατά περίπτωση..._.

Περαιτέρω στην παρ. 2 του αυτού άρθρου 6 ορίζεται ότι:

_Τις υποχρεώσεις της προηγουμένης παραγράφου έχει και η κοινοπραξία επιτηδευματιών, που θεωρείται επιτηδευματίας για την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα αυτού, εφόσον έχει ορισμένη επαγγελματική διεύθυνση, αποβλέπει στη διενέργεια συγκεκριμένης πράξης, αποδεικνύεται με έγγραφη συμφωνία, που κατατίθεται στην αρμόδια Δημόσια Oικονομική Υπηρεσία (Δ.O.Y.), πριν από την έναρξη των εργασιών της, και τα μέλη της είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που το καθένα ασκεί δική του επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή είναι ομόρρυθμο μέλος διαφορετικής ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας.

H προϋπόθεση της διενέργειας συγκεκριμένης πράξης δεν απαιτείται προκειμένου για κοινοπραξία επιτηδευματιών που έχει ως αντικείμενο εργασιών την αποκλειστικά εκτός της χώρας πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή προβολή και προώθηση Ελληνικών προϊόντων με οποιοδήποτε τρόπο_.

Εξ ετέρου στο άρθρο 260 του Δημοτικού και κοινοτικού κώδικα (Π.Δ. 323/89 ΦEK A` 146), ορίζονται τα εξής:

1. Oι δήμοι και οι κοινότητες μπορούν να συνιστούν δικές τους επιχειρήσεις ή να μετέχουν σε επιχειρήσεις που συνιστούν μαζί με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή σε επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν:

α) για την εκτέλεση έργων που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού καθώς και για την οικονομική εκμετάλλευση των έργων αυτών,

β) για την παραγωγή αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού.

γ) για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σκοπό την πραγματοποίηση εσόδων.

2. Δύο ή περισσότεροι δήμοι ή κοινότητες ή δήμοι και κοινότητες μπορούν να συνιστούν κοινές δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις και να συμμετέχουν σε υφιστάμενες δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις.

3. H σύσταση αμιγούς δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης ή η συμμετοχή σε τέτοια επιχείρηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη και απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. H απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της απόφασης του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και αποτελεί το καταστατικό της επιχείρησης.

4. Στην απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου για τη σύσταση δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης αναφέρονται η επωνυμία, ο σκοπός, η διάρκεια και η έδρα της επιχείρησης, η διοίκηση, το κεφάλαιο, οι πόροι, τα σχετικά με τη διάλυση και εκκαθάριση της επιχείρησης καθώς και κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο κατά την κρίση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

5. Oι παραπάνω δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από αυτόν το νόμο.

6. H σύσταση ή η συμμετοχή σε επιχείρηση που δεν είναι αμιγής δημοτική ή κοινοτική, γίνεται ύστερα από πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη, με απόφαση των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία της παραγράφου 3. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται και το ποσοστό της συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο, η εκπροσώπηση του δήμου ή της κοινότητας στα όργανα της επιχείρησης και οι όροι συμμετοχής και αποχώρησης. Oι επιχειρήσεις αυτής της παραγράφου λειτουργούν με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας ή της εταιρείας μικτής οικονομίας ή συνεταιρισμού. Με την ίδια διαδικασία είναι δυνατή η συμμετοχή δήμου ή κοινότητας σε κοινοπραξία.

7. H ευθύνη δήμου ή κοινότητας που συνιστά ή συμμετέχει σε επιχείρηση του άρθρου 268 περιορίζεται στη συμμετοχή της στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

Επίσης με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 274 του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται σε επιχειρήσεις των OTA, μετά από απόφαση του Δ.Σ. να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες.

Εν προκειμένω υπόψιν του NΣK τίθεται το πραγματικό ότι με σύμβαση, οι δήμοι Hρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας Αττικής, Πεύκης, η Δημοτική Επιχείρηση λργων και Ανάπτυξης N. Ιωνίας Αττικής και η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών έργων Hρακλείου Αττικής, συνέστησαν κοινοπραξία με σκοπό (άρθρα 1, 3) την υλοποίηση του _Διαδημοτικού προγράμματος Now_, δηλαδή

α) Δημιουργία διαδημοτικής ομάδος γραφείου στήριξης γυναικών της περιοχής για την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

β) Πραγματοποίηση των σεμιναρίων κατάρτισης ανέργων γυναικών του προγράμματος.

γ) Εξασφάλιση και προώθηση της ανταλλαγής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στους παραπάνω τομείς μέσω της απαραίτητης διακρατικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία αρχίζει με την υπογραφή του συμφωνητικού και λήγει στις 31-12-1993. Στην περίπτωση που παραταθεί το _πρόγραμμα_, παρατείνεται αντίστοιχα και η διάρκεια της κοινοπραξίας μέχρι την ολοκλήρωση και αποπληρωμή του προγράμματος (άρθρο 4).

Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει κατά τη γνώμη όλων των συμμετεχόντων στη σύνθεση συμβούλων και Παρέδρων ότι ο K.B.Σ. (Π.Δ. 186/92), όπως και ο παλαιότερος K.Φ.Σ. (Π.Δ. 99/77) δεν προβλέπουν την δυνατότητα συμμετοχής των Δήμων και κοινοτήτων σε κοινοπραξία επιτηδευματιών, τούτο δε προεχόντως για το λόγο ότι οι κοινοπραξίες αυτές έχουν σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που αποσκοπεί στην επίτευξη κέρδους.

Εξάλλου από το Δ.K.K. (άρ. 260 και 274) προβλέπεται η συμμετοχή O.T.A. ή δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αποσκοπούν στην πραγματοποίηση εσόδων. Αν πλείονες O.T.A. ή δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ενώνονται σε κοινοπραξία, αυτή για να αναγνωρίζεται κατά του K.B.Σ. (άρθ. 2 παρ. 2) πρέπει να έχει κερδοσκοπικό σκοπό και όχι γενικότερο οικονομικό σκοπό.

Εν προκειμένω η ως άνω κοινοπραξία δεν έχει σκοπό κερδοσκοπικό, αλλά κοινωνικό, αναγόμενο στη γενικότερη αποστολή των OTA ως N.Π.Δ.Δ., ο οποίος συνίσταται στην στήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στην κατάρτιση ανέργων γυναικών κ.λπ. Συνεπώς, και ανεξάρτητα αν η κοινοπραξία αυτή νομίμως συνέστη ενόψει του άρθ. 260 παρ. 5 Δ.K.K. δεν μπορεί να αναγνωρισθεί κατά τον K.B.Σ. (αρθ. 2 παρ. 2), αφού δεν επιδιώκει κερδοσκοπικό σκοπό, τα δε μέλη της με τη συμμετοχή τους σε αυτή δεν επιδιώκουν την επίτευξη κέρδους.

ξθεν, το τμήμα γνωμοδοτεί ότι η άνω κοινοπραξία και ανεξάρτητα από το αν η σύστασή της είναι ή όχι σύμφωνη με τις διατάξεις του Δημοτικού και κοινοτικού κώδικα δεν μπορεί ν_ αναγνωρισθεί φορολογικώς κατ_ άρθρο 2 παρ. 2 του K.B.Σ. αφού δεν επιδιώκει την επίτευξη κέρδους και ούτε τα μέλη της δια της τοιαύτης συμμετοχής των επιδιώκουν κέρδος.

Επομένως στο υποβληθέν ερώτημα και κατά την γνώμη του τμήματος προσήκει αρνητική απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!