Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1205/29-8-1994 Διακίνηση αμπελοοινικών προϊόντων

ΥΠΟΙΚ 1097432/726/0015/ΠΟΛ. 1205/29.8.1994: Διακίνηση αμπελοοινικών προϊόντων

Σας κοινοποιούμε την 388319/6.7.94 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας (ΦΕΚ Β' 524), η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα συνοδευτικά έγγραφα κατα την μεταφορά αμπελοοινικών προϊόντων και παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Στα πλαίσια εφαρμογής των οριζομένων στον Καν. (Ε.Ο.Κ.) 2238/93, με τις διατάξεις της κοινοποιούμενης απόφασης (άρθρο 1 παραγρ. 2Α), ορίζεται ότι θεωρούνται συνοδευτικά έγγραφα για την μεταφορά αμπελοοινικών προϊόντων, τα εξής:

α) Το συνοδευτικό Διοικητικό λγγραφο (Σ.Δ.Ε.) - Υπόδειγμα 1 της παρούσας.

β) Το Απλοποιημένο Συνοδευτικό Διοικητικό λγγραφο (Α.Σ.Δ.Ε.) - Υπόδειγμα 2 της παρούσας.

γ) Το έντυπο του υποδείγματος 3 της παρούσας

δ) Το Δελτίο Αποστολής (υπόδειγμα 4 της παρούσας), το οποίο είναι το μοναδικό συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο, που καλύπτει και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992 - ΦΕΚ Α' 84).

2. Περαιτέρω, από τις διατάξεις του άρθρου 2 της κοινοποιούμενης Κ.Υ.Α., προκύπτει ότι οι ασκούντες οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, για την διακίνηση αμπελοοινικών προϊόντων, υποχρεούνται, ανεξάρτητα από την έκδοση των εντύπων α, β και γ της παραγράφου 1 της παρούσας (Σ.Δ.Ε., Α.Σ.Δ.Ε. και έντυπο υποδείγματος 3) να εκδίδουν και τα συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία που προβλέπουν οι διατάξεις του ΚΒΣ (Δ.Α. ή Σ.Δ.Α.).

3. Ειδικότερα, καθόσον αφορά το επισυναπτόμενο στην υπόψη απόφαση υπόδειγμα δελτίου αποστολής (υπόδειγμα 4), διευκρινίζεται, ότι στην ουσία πρόκειται για συγκεκριμένο τύπο δελτίου αποστολής, το οποίο περιέχει όλα τα δεδομένα που απαιτούνται από τις διατάξεις του ΚΒΣ και επιπλέον τα στοιχεία που απαιτούνται από το Υπουργείο Γεωργίας για τον έλεγχο της διακίνησης των αμπελοοινικών προϊόντων.

Συνεπώς, η κοινοποιούμενη απόφαση δεν θίγει τις διατάξεις του ΚΒΣ, τις οποίες ούτε τροποποιεί ούτε συμπληρώνει, από πλευράς δε διατάξεων του ΚΒΣ το προαναφερόμενο ειδικό δελτίο αποστολής (υπόδειγμα 4) λειτουργεί σαν οποιοδήποτε δελτίο αποστολής.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι για τη θεώρηση, συμπλήρωση και χρήση αυτού του εντύπου ισχύουν οι κατά περίπτωση διατάξεις του ΚΒΣ, πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για τις φοροτεχνικές υπηρεσίες για δελτίο αποστολής στο περιεχόμενο του οποίου έχουν προστεθεί δεδομένα, που αφορούν την εφαρμογή διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας. Επισημαίνεται ότι ο φοροτεχνικός έλεγχος αφορά μόνο τα δεδομένα, που απαιτεί ο φορολογικός νόμος (ΚΒΣ) και εξαντλείται στον έλεγχο εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων και όχι των διατάξεων αρμοδιότητας άλλων υπηρεσιών. Συνεπώς, μόνο για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας επιλαμβάνονται οι φοροτεχνικές υπηρεσίες, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες, κατά περίπτωση κυρώσεις.

4. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι το δελτίο αποστολής του υποδείγματος 4 της κοινοποιούμενης απόφασης μπορεί να χρησιμοποιείται σε περισσότερες της μιας 'ΣΕΙΡΕΣ', κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 παραγρ. 6 του ΚΒΣ.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιείται και ως ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ - ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, εφόσον το επιθυμούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, με ανάλογη προσαρμογή του τίτλος του εντύπου.

Τέλος, σημειούται ότι η προγενέστερη εγκύκλιος μας 1080175/870/ΠΟΛ. 1195/6.9.1991 αναλόγου περιεχομένου, υπερκαλύπτεται από την παρούσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!