Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1386/23-12-1993 Σχετικά με υποχρέωση υποβολής φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Επιτροπές, Ενώσεις Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ξένες αποστολές και διεθνείς Οργανισμούς

YΠOIK 1155193/1282/0015/ΠΟΛ.1386/23.12.1993: Σχετικά με υποχρέωση υποβολής φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Επιτροπές, Ενώσεις Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ξένες αποστολές και διεθνείς Οργανισμούς (πρόσωπα άρθρ. 2 παρ. 3 Κ.Β.Σ.).

Σε συνέχεια της εγκυκλίου μας 1118148/936/Εγκ. 3/24.11.1992 με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) - π.δ. 186/92, ΦΕΚ Α` 84 - και η οποία στάλθηκε μεταξύ των άλλων σε όλα τα Υπουργεία, υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 20 του προαναφερομένου π. δ/τος, σχετικά με την υποχρέωση των αναφερόμενων στο θέμα προσώπων (πρόσωπα άρθρου 2 παρ. 3 Κ.Β.Σ.) να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για διασταύρωση μέχρι 25 Ματου 1994, για συναλλαγές του έτους 1993.

Ειδικότερα, από τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1 του Κ.Β.Σ. προκύπτουν και τα εξής:

1. Υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογικά στοιχεία για διασταύρωση (συγκεντρωτικές καταστάσεις) έχουν και τα πρόσωπα του άρθρ. 2 παρ. 3 του Κ.Β.Σ., ήτοι το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. ή ιδιωτικού δικαίου που δεν ασκούν επιχείρηση, οι επιτροπές και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ξένες αποστολές και οι διεθνείς οργανισμοί.

2. Οι συγκεντρωτικές αυτές καταστάσεις (χειρόγραφες, μηχανογραφικές ή σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα) υποβάλλονται μέχρι 25 Ματου εκάστου έτους για τις συναλλαγές του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται τα πρόσωπα αυτά) ή στο ΚΕ.Π.Υ.Ο. (Φρύνης 1 Καλλιθέα), κατά περίπτωση.

3. Συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται για τις εξής συναλλαγές ή δοσοληψίες:

α. Για τις αγορές εμπορευσίμων και παγίων αγαθών.

β. Για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

γ. Για τις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών σε επιτηδευματίες και σε αγρότες.

δ. Για την καταβολή (ή είσπραξη, αν συντρέχει περίπτωση) αμοιβών (και σε μη επιτηδευματίες), αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.

4. Είναι προφανές ότι ιδιαίτερη σημασία για την εξακρίβωση φορολογητέας ύλης έχει η πληροφόρηση που θα παρασχεθεί, μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων που θα υποβάλλουν τα πρόσωπα του άρθρου 2 παρ. 3 του Κ.Β.Σ. (Δημόσιο κ.λ.π.), για τις περιπτώσεις καταβολής αποζημιώσεων και οικονομικών ενισχύσεων προς επιτηδευματίες και αγρότες.

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των οικονομικών ενισχύσεων περιλαμβάνεται κάθε ενίσχυση, επιδότηση ή επιχορήγηση, που δίδεται σε επιτηδευματίες ή αγρότες για οποιαδήποτε αιτία και σκοπό.

5. Ενόψει των ανωτέρω οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί, τα Ν.Π.Δ.Δ. και λοιπά πρόσωπα της παραγρ. 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. παρακαλούνται για κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ή διευκρίνιση να απευθύνονται στις Δ.Ο.Υ. που υπάγονται, ώστε έγκαιρα να προετοιμασθούν για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων έτους 1993, μέχρι την τασσόμενη από το νόμο προθεσμία (25.5.1994).

Επίσης όλα τα Υπουργεία και οι Οργανισμοί που κοινοποιείται η εγκύκλιός μας αυτή, παρακαλούνται να ενημερώσουν έγκαιρα για τις υπόψη υποχρεώσεις όλες τις εποπτευόμενες υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι η εκπλήρωση των προαναφερόμενων υποχρεώσεων σχετίζεται με τη διασφάλιση συμφερόντων του δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!