Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

1051876/395/0015/30.6.2006 Χρόνος έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης (α.λ.π.), για πωληθέντα ενδύματα τα οποία παραμένουν στο κατάστημα προς επιδιόρθωση.

1051876/395/0015/30.6.2006
 
ΘΕΜΑ: Χρόνος έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης (α.λ.π.), για πωληθέντα ενδύματα τα οποία παραμένουν στο κατάστημα προς επιδιόρθωση.
 
Απαντώντας στην παραπάνω σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
 
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/92), η απόδειξη λιανικής πώλησης (α.λ.π.) εκδίδεται κατά την παράδοση ή την  έναρξη της αποστολής του αγαθού. Κατ’ εξαίρεση όταν για τη διακίνηση έχει εκδοθεί δελτίο αποστολής, η απόδειξη μπορεί να εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του μήνα αποστολής και πάντως όχι πέραν της διαχειριστικής περιόδου.
Στην περίπτωση που προαναφέρεται, όπου ο πελάτης, δεν παραλάβει τα αγορασθέντα ενδύματα αλλά τα αφήνει στο κατάστημα για επιδιόρθωση, η παράδοση των αγαθών (ενδυμάτων) συντελείται κατά το χρόνο που αυτά παραλαμβάνονται από τον πελάτη επιδιορθωμένα και προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του, συνεπώς κατά το χρόνο αυτό πρέπει να εκδοθεί και η σχετική α.λ.π., ανεξάρτητα από τον τρόπο και το χρόνο είσπραξης του τιμήματος.
 
2. Περαιτέρω, εάν κατά την ημέρα της παραγγελίας, ο πελάτης καταβάλλει μέρος της αξίας ή ολόκληρη την αξία των αγαθών, εφόσον η επιχείρηση τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας και προκειμένου να ενημερωθεί ο λογαριασμός του ταμείου εκδίδεται απόδειξη είσπραξης η οποία παραδίδεται στον πελάτη και στη συνέχεια κατά την ημέρα παράδοσης των εμπορευμάτων στον πελάτη α.λ.π., με τη συνολική αξία πώλησης και την παράλληλη διενέργεια των απαραίτητων συμψηφιστικών εγγραφών.
Για όσους τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (εσόδων - εξόδων), παρέλκει η έκδοση αποδείξεων είσπραξης για τις λαμβανόμενες προκαταβολές, οι δε α.λ.π. θα εκδίδονται κατά την παράδοση των αγαθών με τη χρήση φ.τ.μ. ή μηχανογραφικά.
 
3. Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η α.λ.π. εκδοθεί (προεκδοθεί) κατά την επιλογή του ενδύματος (το οποίο θα παραμείνει στο κατάστημα για επιδιόρθωση), πριν την παράδοσή του στον πελάτη δηλαδή, πρέπει να εκδίδεται, προς αποφυγή αμφισβητήσεων, δελτίο ποσοτικής παραλαβής, στο οποίο χρήσιμο είναι να αναγράφεται και ο αύξων αριθμός της σχετικής α.λ.π. και κατά την παράδοση του ενδύματος στον πελάτη δελτίο αποστολής, στο οποίο θα αναγράφεται ότι πρόκειται για επιδιόρθωση αγορασθέντος ενδύματος ή Α.Π.Υ. χωρίς χρέωση (δωρεάν) λόγω συμβατικής υποχρέωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!