Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1164/1993 Σχετικά με ενδείξεις που πρέπει να αποτυπώνονται στην ταινία των ταμειακών μηχανών που επέχει θέση στελέχους των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών

YΠOIK 1054560/ΠOΛ. 1164/1993: Σχετικά με ενδείξεις που πρέπει να αποτυπώνονται στην ταινία των ταμειακών μηχανών που επέχει θέση στελέχους των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παράγρ. 5 του K.B.Σ. (π.δ. 186/1992), αλλά και τις αντίστοιχες διατάξεις του Προϊσχύσαντος KΦΣ (άρθρο 18 παράγρ. 6 π.δ. 99/1977), η ταινία της ταμειακής μηχανής θεωρείται ως στέλεχος των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, εφόσον αποτυπώνονται σ' αυτήν όλες οι ενδείξεις που ορίζονται από τον κώδικα για τις αποδείξεις αυτές, εκτός από την αναγραφή και ολογράφως του ποσού της αμοιβής.

2. Με την εγκύκλιό μας Σ. 4527/140/εγκ. 40/30.6.1977 (παράγρ. 83), με την οποία είχαν κοινοποιηθεί οι διατάξεις του π.δ. 99/1977, είχε διευκρινισθεί ότι στην ταινία της ταμειακής μηχανής πρέπει να αποτυπώνονται όλες οι οριζόμενες από τον κώδικα ενδείξεις για την απόδειξη λιανικής πώλησης που παραδίδεται στον πελάτη, δηλαδή η χρονολογία της πώλησης, ο αύξοντας αριθμός της απόδειξης και το αντίτιμο της πώλησης.

Από τα προαναφερόμενα συνάγεται ότι η προϋπόθεση αναγραφής στην ταινία της ταμειακής μηχανής όλων των ενδείξεων που ορίζονται από τον κώδικα για τις αποδείξεις αυτές, αναφέρεται στις ενδείξεις εκείνες που έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες της συναλλαγής.

3. Μετά την ισχύ των διατάξεων του νέου KBΣ (π.δ. 186/1992), η θέση της Διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα δεν άλλαξε και εξακολουθούν να ισχύουν τα προαναφερόμενα.

Συνεπώς, τόσο για τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές όσο και για τις φορολογικές ταμειακές μηχανές (φ.τ.μ.) του ν. 1809/1988, η ταινία αυτών που παραμένει στο χρήστη αποτελεί στέλεχος των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, εφόσον σ' αυτήν (ταινία) αποτυπώνονται τουλάχιστον οι ενδείξεις που αναφέρονται στις λεπτομέρειες της συναλλαγής (χρονολογία, αύξοντας αριθμός, αξία συναλλαγής και λοιπά δεδομένα, σε όσες περιπτώσεις ορίζονται από τις οικείες διατάξεις). H μη αναγραφή, συνεπώς, στην ταινία που παραμένει στο χρήστη, των ατομικών στοιχείων του εκδότη δεν αναιρεί τα προαναφερόμενα.

Σημειώνεται ότι, ειδικά για τις φορολογικές ταμειακές μηχανές (φ.τ.μ.), στην ταινία που προορίζεται για στέλεχος, εκτός από τα δεδομένα που αφορούν τις λεπτομέρειες της συναλλαγής, όπως ορίζονται, κατά περίπτωση, από τις κείμενες διατάξεις, πρέπει να αποτυπώνονται, σύμφωνα με την A.Y.O. 1659/104/20.6.1988 (ΦEK 497 B` ) και τα εξής: η ώρα έκδοσης, το χαρακτηριστικό 'NOMIMH AΠOΔEIΞH', το χαρακτηριστικό του κωδικού ΦΠA (K1, K2, K3, K4, K5 ή A`, B`, Γ`, Δ`, E`) και ο αριθμός μητρώου ταμειακής μηχανής, ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε φ.τ.μ., αποτυπώνεται σε όλα τα παραστατικά της φ.τ.μ. και ανήκει σε συγκεκριμένο χρήστη.

Ενόψει των ανωτέρω, για τη μη αναγραφή των ατομικών στοιχείων και μόνο του εκδότη στην ταινία των φ.τ.μ. που παραμένει ως στέλεχος, δεν θα καταλογίζονται παραβάσεις του K.B.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!