Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

Απόσυρση τού Άρθρου 101 του Πολυνομοσχεδίου ζητά η ΚΕΕ

Με αφορμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας και μελέτης για την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος, ελέγχου, βεβαίωσης και καταβολής των οφειλών των φορολογουμένων, τρεχουσών ή καθυστερουμένων και καλεί την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει ριζικά όλες τις μέχρι σήμερα αποσπασματικές, διάσπαρτες και αναποτελεσματικές διατάξεις και να αποσύρει το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου.

Όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Επιμελητηριακή Κοινότητα είναι κάθετα αντίθετη στη νομοθέτηση αποσπασματικών διατάξεων που αντί να απλοποιήσουν, περιπλέκουν το φορολογικό καθεστώς, όπως στην περίπτωση του άρθρου 101 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), στο οποίο από 1/7/2013 προβλέπεται η μεταφορά των χρεών άνω των 5.000 ευρώ από το ΙΚΑ-ΕΤΑΝ και τον ΟΑΕΕ και από 1/1/2014 από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες όμως επί της ουσίας δεν καταργούνται.

Αναλυτικότερα, στην παρ. 12 του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται η κατάργηση κάθε αντίθετης διάταξης που αφορά στη διαδικασία είσπραξης καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών με τρόπο διαφορετικό από το παρόν, για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που εντάσσονται στο Κ.Ε.Α.Ο., από την ημερομηνία ένταξης κάθε Οργανισμού.
Δεδομένου όμως ότι στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται συγκεκριμένες οφειλές (οφειλές συνολικού ύψους άνω των € 5.000,00 και οφειλές που έχουν εκπέσει ρύθμισης), οι ανωτέρω καταργούμενες διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές οφειλές που δεν διαβιβάζονται στο Κ.Ε.Α.Ο..

Δυστυχώς εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με παράλογες ποινικές διώξεις και εγκλεισμό στις φυλακές (μοναδικό φαινόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία να φυλακίζεται ο επιχειρηματίας – οφειλέτης για οφειλές που αφορούν τον ίδιο). Η εξόντωση των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών ολοκληρώνεται με τη λογική του υπουργείου Οικονομικών.

Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη ρεαλιστικές ρυθμίσεις, ώστε χιλιάδες επαγγελματίες να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στη συνεχή κρίση και ύφεση. Αντί αυτού, εισπράττουμε την αναλγησία και την επιθετικότητα του υπουργείου που οδηγεί στην καταστροφή χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη, που ποινικοποιεί την αυτασφάλιση στον ΟΑΕΕ, όπως και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, καταστρέφει οριστικά χιλιάδες επαγγελματίες και βυθίζει οριστικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αντιδράσεις φορολογουμένων και φορέων είναι αρνητικές  τόσο για τις αποκομμένες και ανεφάρμοστες και μάλιστα εν μέσω κρίσης, διατάξεις του Ν. 3943/2011  (Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία. Τροποποίηση διατάξεων των νόμων 1882/1990, 2523/1997, 2960/2001), όσο και για τις διατάξεις του Νόμου 4152/2013 (Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013.) οι οποίες διατάξεις αναφέρονται στην ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Χρήση των διατάξεων αυτών κάνει περιορισμένος αριθμός φορολογουμένων, καθόσον η πλειονότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανεφάρμοστες προϋποθέσεις του νόμου. Οι προϋποθέσεις είναι καταπιεστικές και ανέφικτες.

Οι κατασχέσεις χωρίς καμία ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη, τραπεζικών λογαριασμών ή απαιτήσεων εις χείρας τρίτων και μάλιστα στο 100% των απαιτήσεων, όχι μόνο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως ωθεί την επιχείρηση στην πλήρη αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων και διακοπή εργασιών.

Επίσης μια ιδιαιτέρως αρνητική συμπεριφορά είναι και το γεγονός του δισταγμού των φορολογουμένων αυτών να στραφούν σε τραπεζικές καταθέσεις.

Εάν αναλογισθεί κανείς και τις προϋποθέσεις στις περιπτώσεις οφειλών πάνω από 75.000 ευρώ ( ανεξάρτητοι εκτιμητές, επί πλέον κόστος, κ.λ.π.) εύκολα καταλαβαίνει την απροθυμία προσέλευσης των φορολογουμένων προς ρύθμιση με αποτέλεσμα την διαιώνιση του προβλήματος.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και κυρίως από το γεγονός της πλήρους ενσωμάτωσης στη φορολογική διοίκηση και ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 1/7/2017, καθίσταται αναγκαία μια έρευνα, μελέτη και εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος, ελέγχου, βεβαίωσης και καταβολής των οφειλών των φορολογουμένων, τρεχουσών ή καθυστερουμένων, αναθεωρώντας ριζικά όλες τις μέχρι σήμερα αποσπασματικές, διάσπαρτες και αναποτελεσματικές διατάξεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!