Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 1093988/663/0015/3.2.2006 Σχετικά με τιμολόγηση αγαθών.

1093988/663/0015/3.2.2006

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τιμολόγηση αγαθών.

Απαντώντας στην από 6-10-2005 αίτησή σας, με την οποία ερωτάτε: α) εάν σε περίπτωση αποστολής εμπορευμάτων με Δ.Α. σε Ν.Π.Δ.Δ. με σκοπό την παρακαταθήκη, είναι δυνατόν να ακολουθήσει αργότερα σε απροσδιόριστο χρόνο, η έκδοση τιμολογίου για την πώληση των προαναφερομένων εμπορευμάτων, β) εάν για την συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει υποχρέωση δήλωσης αποθηκευτικού χώρου και γ) πώς επηρεάζεται η διαδικασία αποτίμησης και απογραφής των εμπορευμάτων αυτών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η έννοια της παρακαταθήκης δεν ορίζεται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992), αλλά αντιμετωπίζεται ως συνώνυμη της φύλαξης. Η παρακαταθήκη ως έννοια ορίζεται από τον Α.Κ. και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 822 αυτού είναι σύμβαση με την οποία ο ένας από τους αντισυμβαλλόμενους (θεματοφύλακας) παραλαμβάνει από τον άλλο (παρακαταθέτη) προς φύλαξη κινητό πράγμα, με την υποχρέωση απόδοσής του όταν αυτό ζητηθεί. Επομένως εφόσον στα ΔΑ αναγράφεται ως σκοπός διακίνησης η ένδειξη ΄΄Παρακαταθήκη΄΄ νοείται η αποστολή για φύλαξη και όχι η αποστολή με σκοπό την πώληση στο χρόνο που θα βρεθεί αγοραστής και κατά συνέπεια με βάση το προαναφερθέν Δ.Α., δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει τιμολόγηση. Σημειώνουμε ότι, το τιμολόγιο για την πώληση αγαθών σε Ν.Π.Δ.Δ., μπορεί να εκδοθεί με βάση τις διατάξεις της παρ.15 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών.

2. Από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του Κ.Β.Σ. προκύπτει ότι ο επιτηδευματίας που αποστέλλει εμπορεύματα στις εγκαταστάσεις τρίτου με σκοπό την παρακαταθήκη δεν αποκτά εγκατάσταση (αποθήκη) στις εγκαταστάσεις του τρίτου και συνεπώς σ΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει υποχρέωση δήλωσης αποθηκευτικού χώρου.

3. Τέλος, όσον αφορά την απογραφή και αποτίμηση των εμπορευμάτων σας που βρίσκονται σε τρίτους κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 27 του Κ.Β.Σ. αυτά καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών ή στις καταστάσεις ανά τρίτο, χωρίς να απαιτείται καταχώρησή τους και κατά αποθηκευτικό χώρο τρίτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!