Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 1117579/905/0015/10.1.2006 Αγορές αγαθών από ιδιώτες ύστερα από δημοπρασία μέσω διαδικτύου. Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία.

1117579/905/0015/10.1.2006

ΘΕΜΑ: Αγορές αγαθών από ιδιώτες ύστερα από δημοπρασία μέσω διαδικτύου. Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία.

Απαντώντας στην από 9/12/2005 αίτησή σας, με την οποία μας γνωρίζετε ότι, η επιχείρησή σας αγοράζει αγαθά από ιδιώτες ύστερα από δημοπρασία μέσω διαδικτύου, τα οποία εν συνεχεία τα μεταπωλεί και περαιτέρω ερωτάτε ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας αναφορικά με την έκδοση των φορολογικών στοιχείων για την αγορά των αγαθών αυτών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. στις περιπτώσεις αγοράς αγαθών από ιδιώτες, εκδίδεται τιμολόγιο αγοράς από τον αγοραστή, εφόσον αυτός είναι επιτηδευματίας ή πρόσωπο της παρ.3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π.).

2. Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ. δελτίο αποστολής (θεωρημένο) εκδίδεται από τον επιτηδευματία μεταξύ άλλων και σε κάθε περίπτωση παραλαβής από αυτόν αγαθών για διακίνηση από μη υπόχρεο σε έκδοση δελτίου ή από αρνούμενο την έκδοσή του.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 Βγ΄ του άρθρου 19 του Κ.Β.Σ. το τιμολόγιο που εκδίδεται για την αγορά αγαθών είναι θεωρημένο, όταν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση άλλου θεωρημένου στοιχείου για την ίδια συναλλαγή (δελτίου αποστολής, ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής).

4. Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. επί ποσοτικής παραλαβής εμπορευσίμων αγαθών, που δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης που προβλέπεται από τον Κώδικα αυτό ή δεν εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο για την αγορά τους τηρείται θεωρημένο βιβλίο ποσοτικής παραλαβής ή εκδίδεται θεωρημένο διπλότυπο δελτίο ποσοτικής παραλαβής.

5. Ενόψει των προαναφερομένων εφόσον αγοράζετε αγαθά από ιδιώτες όπως αναφέρετε στην αίτησή σας, ύστερα από δημοπρασία μέσω διαδικτύου, θα εκδίδετε τιμολόγιο αγοράς. Το τιμολόγιο αυτό εφόσον έχει προηγηθεί για την ίδια συναλλαγή η έκδοση Δελτίου Αποστολής ή Δελτίου ποσοτικής παραλαβής σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, είναι αθεώρητο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (άμεση έκδοση) είναι θεωρημένο.

Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση μηχανογραφικής έκδοσης του ως άνω τιμολογίου αγοράς του δελτίου αποστολής, καθώς και του δελτίου ποσοτικής παραλαβής, τα στοιχεία αυτά σημαίνονται με τη χρήση ειδικού φορολογικού μηχανισμού (ΕΑΦΔΣΣ) του ν.1809/1988.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!