Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 1075372/588/0015/19.9.2006 Πώληση αγαθών και παραμονή στις εγκαταστάσεις του πωλητή για φύλαξη.

1075372/588/0015/19.9.2006

ΘΕΜΑ: Πώληση αγαθών και παραμονή στις εγκαταστάσεις του πωλητή για φύλαξη.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την ερμηνευτική εγκύκλιο του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), 3/1992 (παρ. 12.2.2) διευκρινίστηκε ότι, στην περίπτωση πώλησης αγαθών, όταν γίνεται παράδοση αυτών (τίθενται στη διάθεση του αγοραστή), χωρίς αυτά να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του πωλητή, στις οποίες παραμένουν για διαφύλαξη κ.λ.π., πρέπει να εκδίδεται κατά το χρόνο της παράδοσης τιμολόγιο – δελτίο αποστολής (όχι απλό τιμολόγιο), στο οποίο πρέπει να γίνεται σαφής μνεία ότι τα συγκεκριμένα αγαθά παραδόθηκαν στις εγκαταστάσεις του πωλητή, όπου και παραμένουν για συγκεκριμένο λόγο.

Στις περιπτώσεις αυτές, κατά την αποστολή των αγαθών από τις εγκαταστάσεις του πωλητή, στον αγοραστή, εκδίδεται δελτίο αποστολής στο οποίο, εκτός των άλλων, θα αναγράφεται και ο αριθμός του αρχικού παραστατικού, που εκδόθηκε κατά την παράδοση.

Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που ορισμένοι πελάτες της επιχείρησής σας, αγοράζουν εμπορεύματα και επιθυμούν αυτά να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις σας για φύλαξη, λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου. Στο αρχικά εκδοθέν τιμολόγιο – δελτίο αποστολής πρέπει να αναγράφετε ότι τα πωληθέντα αγαθά παραμένουν για φύλαξη στις εγκαταστάσεις σας. Στη συνέχεια και κάθε φορά που αποστέλλετε αγαθά στους πελάτες σας ή σε τρίτους κατ’ εντολή αυτών, πρέπει να εκδίδετε δελτίο αποστολής, στο οποίο εκτός των άλλων θα πρέπει να αναγράφετε τα στοιχεία του τιμολογίου – δελτίου αποστολής καθώς και το ότι τα εμπορεύματα αυτά αποστέλλονται από φύλαξη. Τα εμπορεύματα αυτά θεωρούνται για την επιχείρησή σας «εμπορεύματα τρίτων» για δε τους πελάτες σας «εμπορεύματα σε τρίτους» και παρακολουθούνται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται.

Τέλος σημειώνουμε ότι, η ανωτέρω σχέση ως εξαρτώμενη απόλυτα από πραγματικά περιστατικά και δεδομένα, κρίνεται τελικά από το φορολογικό έλεγχο ως προς την ύπαρξη ή μη τυχόν άλλων υποχρεώσεων (π.χ. τήρηση ή μη του πρόσθετου βιβλίου αποθήκευσης σε περίπτωση φύλαξης των αγαθών με αμοιβή κ.λ.π.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!