Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 1059701/472/0015/13.7.2006 Έκδοση φορολογικών στοιχείων από αγρότη του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

1059701/472/0015/13.7.2006

ΘΕΜΑ: Έκδοση φορολογικών στοιχείων από αγρότη του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

Με την ανωτέρω σχετική σας αίτηση, μας γνωρίζετε ότι αλιέας ενταγμένος στο ειδικό καθεστώς του Φ.Π.Α. επιθυμεί να πωλεί πλανοδίως τα αλιεύματά του, σε ιδιώτες, σε σημεία που θα σταθμεύει το αυτοκίνητό του. Ρωτάτε δε να πληροφορηθείτε εάν απαιτείται να εκδίδεται για τις πωλήσεις αυτές κάποιο φορολογικό παραστατικό.

Σε απάντηση του ανωτέρω ερωτήματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992) δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και στην έκδοση στοιχείων, με εξαίρεση το δελτίο αποστολής, στις περιπτώσεις που ρητά ορίζεται από τον Κώδικα αυτόν, οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που ορίζονται από τα άρθρα 41 και 42 του ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α’), εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς του νόμου αυτού.

2. Σύμφωνα άλλωστε με το άρθρο 11 παρ. 2 του Κ.Β.Σ. τα πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ίδιου κώδικα εκδίδουν δελτία αποστολής, εφόσον διακινούν οπωρολαχανικά, άνθη και φυτά για πώληση απευθείας ή μέσω τρίτων, για επεξεργασία ή συσκευασία, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μεταφορικό μέσο. Για τα λοιπά αγροτικά προϊόντα εκδίδουν δελτία αποστολής μόνον όταν τα διακινούν με δημόσιας χρήσης μεταφορικά μέσα και για τις αιτίες που προαναφέρονται.

3. Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 του Κώδικα ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας για κάθε πώληση αγαθών, για ίδιο λογαριασμό …… εκδίδει απόδειξη λιανικής πώλησης…...

4. Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι, ο αλιέας - αγρότης του ειδικού καθεστώτος (θέμα πραγματικό) έχει υποχρέωση να εκδίδει μόνο δελτία αποστολής στην περίπτωση που διακινεί τα αλιεύματά του με Δ.Χ. αυτοκίνητα με σκοπό την πώληση, (απευθείας ή μέσω τρίτων), επεξεργασία ή συσκευασία. Για την λιανική πώληση αυτών πλανοδίως σε σημεία που θα σταθμεύει το Ι.Χ. αυτοκίνητό του με το οποίο τα διακινεί, δεν έχει υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Η 14η Δ/νση (Φ.Π.Α.) που κοινοποιείται το παρόν με φωτοτυπία της υπόψη αίτησης παρακαλείται για τις τυχόν δικές της ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!