Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1063070/750/0015/24.10.2006 Δικαιολογητικά δαπανών που πραγματοποιούνται στην αλλοδαπή.

1063070/750/0015/24.10.2006

ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά δαπανών που πραγματοποιούνται στην αλλοδαπή.

Με την από 5/7/2006 αίτησή σας, η οποία μας διαβιβάστηκε από τη Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος με το 10926/6-10-2006 σημείωμά της, μας γνωρίζετε ότι στην εταιρεία σας, η οποία έχει ως αντικείμενο εργασιών την παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ανατέθηκε η παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς, ορισμένα από τα γυρίσματα της οποίας θα διεξαχθούν σε χώρες του εξωτερικού. Για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων αυτών θα μεταβούν στο εξωτερικό Έλληνες ηθοποιοί, τεχνικοί και λοιπό προσωπικό και θα προσληφθούν εκεί αλλοδαποί τεχνικοί, κομπάρσοι κ.λ.π. Επίσης θα ενοικιαστούν στο εξωτερικό κατάλληλοι χώροι για τα γυρίσματα και θα αγορασθούν ή μισθωθούν φροντιστηριακά υλικά. Η εξεύρεση των κατάλληλων χώρων για τα γυρίσματα, η αγορά ή μίσθωση των απαραίτητων φροντιστηριακών υλικών, οι συμφωνίες για τη συμμετοχή των αλλοδαπών τεχνικών κ.λ.π. θα πραγματοποιηθούν από ειδικευμένο γραφείο ή γραφεία του εξωτερικού, με τα οποία θα υπογραφούν σχετικές συμβάσεις.

Ενόψει των ανωτέρω ζητάτε να σας γνωρίσουμε ποια είναι τα νόμιμα παραστατικά για τις συγκεκριμένες δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν στην αλλοδαπή.

Επί του θέματος αυτού σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινωνία του Αστικού Κώδικα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, αναφερόμενο στο εξής με τον όρο «επιτηδευματίας», τηρεί, εκδίδει, παρέχει, ζητά, λαμβάνει, υποβάλλει, διαφυλάσσει τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο μέσο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων που ορίζονται από τον Κώδικα αυτό, κατά περίπτωση.

2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ. ορίζεται εκτός των άλλων ότι κάθε εγγραφή στα βιβλία που αφορά συναλλαγή ή άλλη πράξη του υπόχρεου πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα αυτού ή σε δημόσια έγγραφα ή σε άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία.

3. Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος προκύπτει ότι οι διατάξεις του Κ.Β.Σ. έχουν εφαρμογή στην ελληνική επικράτεια. Κατά συνέπεια εάν κάποιος επιτηδευματίας πραγματοποιεί συναλλαγές σε αλλοδαπές χώρες, τότε γι’ αυτές τις συναλλαγές υποχρεούται να εκδίδει ή να λαμβάνει κατά περίπτωση τα στοιχεία που προβλέπονται γι’ αυτές από την κείμενη νομοθεσία της κάθε αλλοδαπής χώρας.

Επίσης από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος και σε συνδυασμό με τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ως άνω συναλλαγές πρέπει να καταχωρούνται στα βιβλία του Κ.Β.Σ. του επιτηδευματία με βάση τα στοιχεία που εκδίδει ή λαμβάνει κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας κάθε αλλοδαπής χώρας. Τούτο ισχύει με την επιφύλαξη ότι η πραγματοποίηση των εν λόγω συναλλαγών δεν δημιουργεί την υποχρέωση στον επιτηδευματία να ιδρύσει υποκαταστήματα στις αλλοδαπές χώρες κ.λ.π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!