Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1103431/768/0015/10.1.2006 Σχετικά με τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

1103431/768/0015/10.1.2006

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

Απαντώντας στην από 2-11-2005 αίτησή σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και ειδικότερα εάν απαιτείται θεώρηση από δημόσια αρχή, του γνήσιου της υπογραφής του επιτηδευματία, επί του σημειώματος θεώρησης (έντυπο Β1), στις περιπτώσεις που εξουσιοδοτεί τρίτο πρόσωπο για τη δεύτερη και επόμενες θεωρήσεις φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης σχετικά με τη θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων (Εγκύκλιοι ΠΟΛ. 194/1987, ΠΟΛ. 1007/1990, 3/1992, Οδηγός φορολογικών διαδικασιών), στις περιπτώσεις που δεν προσκομίζει για θεώρηση τα βιβλία και στοιχεία ο ίδιος ο επιτηδευματίας, αλλά τρίτο πρόσωπο (για τη δεύτερη και επόμενες θεωρήσεις), θα πρέπει στο σημείωμα θεώρησης να υπάρχει εξουσιοδότηση, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του τρίτου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αριθμός ταυτότητας κ.λ.π.). Η εξουσιοδότηση θα φέρει την υπογραφή του επιτηδευματία και θα έχει τεθεί η σφραγίδα της επιχείρησης. Η θεώρηση θα γίνεται μόνο μετά από επαλήθευση των ατομικών στοιχείων του εξουσιοδοτημένου από την αστυνομική του ταυτότητα.

2. Από τα ανωτέρω αναφερόμενα δεν προκύπτει ευθέως υποχρέωση θεώρησης του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή, του εξουσιοδοτούντος το τρίτο πρόσωπο επιτηδευματία, για τη θεώρηση των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, πλην όμως ο αρμόδιος Προϊστάμενος ΔΟΥ ή ο υπάλληλος που ορίζεται από αυτόν, έχει το δικαίωμα να προβαίνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο στην επαλήθευση των ατομικών στοιχείων τόσο του εξουσιοδοτούντος όσο και του εξουσιοδοτημένου, στις περιπτώσεις που από πραγματικά περιστατικά και δεδομένα δημιουργούνται αμφισβητήσεις ή υπόνοιες ως προς τη γνησιότητα της εξουσιοδότησης ή τη φορολογική ύπαρξη του εξουσιοδοτούντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!