Άριθμ. Πρωτ. 1030609/244/0015/14.4.2006 Λανθασμένη αναγραφή του Α.Φ.Μ. των αντισυμβαλλομένων στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.
1030609/244/0015/14.4.2006
ΘΕΜΑ: Λανθασμένη αναγραφή του Α.Φ.Μ. των αντισυμβαλλομένων στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.
Σε απάντηση της από 23.3.2006 αίτησής σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και ειδικότερα για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις της λανθασμένης αναγραφής του Α.Φ.Μ. των αντισυμβαλλομένων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992), στις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών καταχωρείται, μεταξύ άλλων και ο Α.Φ.Μ. των συναλλασσομένων με τον υπόχρεο σε υποβολή τους.
Ο Α.Φ.Μ. του κάθε επιτηδευματία αποτελεί το μοναδικό στοιχείο ταυτότητας με τον οποίο επιτυγχάνεται η μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων των συγκεντρωτικών καταστάσεων.
2. Η αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος περιλαμβάνει την αξιοποίηση στοιχείων και τη διασταύρωση αυτών και για το λόγο αυτό η ακρίβεια του περιεχομένου των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών που υποβάλλονται, αποτελεί βασική επιδίωξη για την επιτυχία του ως άνω σκοπού, ο οποίος, όπως είναι αυτονόητο, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής του Α.Φ.Μ. των αντισυμβαλλομένων. Η διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων λειτουργεί αποτρεπτικά και αποθαρρύνει εκτός των άλλων τη μη καταχώρηση φορολογικών στοιχείων στα τηρούμενα βιβλία των επιτηδευματιών, αφού αυτό εύκολα μπορεί να εντοπισθεί, μετά την επεξεργασία των υποβληθέντων στοιχείων.
3. Περαιτέρω, για κάθε παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ, όπως και αυτή της λανθασμένης αναγραφής ή της μη αναγραφής του ΑΦΜ των αντισυμβαλλομένων στις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου, που σκοπό έχει τον πειθαναγκασμό των παραβατών να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κώδικα αυτό. Το πρόστιμο είναι κύρωση διοικητική και για την επιβολή του δεν απαιτείται η ύπαρξη δόλου (πρόθεσης), αλλά αρκεί η διαπίστωση της παράβασης. Εξάλλου, σκοπός του προστίμου εν προκειμένω δεν είναι μόνο η τιμωρία του παραβάτη, αλλά και η αποτροπή, τόσο του ίδιου από επανάληψη της παράβασης, όσο και των λοιπών επιτηδευματιών από τυχόν διάπραξή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!