Σημαντικός ο ρόλος του PSI για το τραπεζικό σύστημα
Από την εξέλιξη του PSI (Private Sector Involvment, δηλαδή η εθελοντική συμμετοχή τραπεζών στη ρύθμιση του χρέους) εξαρτάται η κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος τόσο στα κεφάλαια όσο και στη ρευστότητα, όπως παραδέχεται η τρόικα που καταγράφει αντοχές του κλάδου, αλλά αυξημένες πιέσεις.
Στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης η τρόικα χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από τις τράπεζες αυξημένα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», βασισμένα στο προφίλ κάθε τράπεζας, καθώς και επικαιροποίηση των σχεδίων μεσοπρόθεσμης ρευστότητας έως το τέλος του έτους. Ανοδικά κινούνται οι επισφάλειες, τις οποίες υπολογίζει στο 13,3% επί του συνόλου των δανείων χωρίς την αφαίρεση των προβλέψεων, αλλά και οι ρυθμίσεις που φθάνουν το 4% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η τρόικα αναφέρεται στην περαιτέρω πίεση στη ρευστότητα εξαιτίας της υποχώρησης στην καταθετική βάση των τραπεζών τόσο λόγω των τρεχουσών αναγκών που πρέπει να καλύψουν ιδιώτες και επιχειρήσεις όσο και λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ενίσχυση της εξάρτησης από την κεντρική τράπεζα.
Ορισμένες τράπεζες κατέγραψαν ζημίες από το PSI και την επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων που προκαλεί η ύφεση, αν και γενικώς ο κλάδος έχει ισχυρά έσοδα προ προβλέψεων, σημειώνεται.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται αργή αλλά και σε κινήσεις συγχώνευσης, όπως της Alpha Bank με τη Eurobank , που θωρακίζουν έναντι της κρίσης και καταλήγουν σε ισχυρότερα κεφάλαια, όπως υπογραμμίζεται. Αναφορά γίνεται στο νέο πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών μέσω του ΤΧΣ, το οποίο εγκαινιάστηκε με την Proton Bank ,αλλά και στο βασικό ρόλο του Ταμείου να ενισχύει βιώσιμες τράπεζες.
H τρόικα αναφέρεται στην αύξηση των επισφαλειών στο 13,3% στο εξάμηνο από 10,8% στο τέλος του έτους, με βάση προσωρινά στοιχεία, αλλά και στην επιτάχυνση των ρυθμίσεων οφειλών, ενώ ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις βελτιώθηκε στο 45,4% για το σύνολο του συστήματος.
Στην έκθεση αξιολόγησης επισημαίνεται ότι η διαδικασία απομόχλευσης δεν ήταν τόσο έντονη όσο η συρρίκνωση του ΑΕΠ, αλλά ότι παραμένει ο κίνδυνος για την οικονομική δραστηριότητα από μια ραγδαία κίνηση.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!