Μικρά σημειώματα φορολογίας του Δημ. Σταματόπουλου: Η σημασία ενός ελάχιστου ορίου
ΑΠΕ/ΜΠΕ
Μικρά σημειώματα φορολογίας
Του Δημήτρη Σταματόπουλου
Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου
τ. Γενικού Διευθυντή φορολογίας
Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Η σημασία ενός ελάχιστου ορίου για τη φορολογία
Τα κράτη και οι μεγάλοι οργανισμοί για να στηριχθούν θέλουν οράματα.
Τα συστήματα πρέπει να θέτουν μεγάλους και μικρούς στόχους.
Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την φορολογική πολιτική.
Σε αυτό το σημείωμα μου όμως, δεν θέλω να ασχοληθώ με κανένα μεγάλο της φορολογίας ή του όποιου συστήματος. Θα αρχίσω με τα μικρά στηρίγματα.
Θέλω να τονίσω ότι έχουν ενδιαφέρον και οι μικρές λεπτομέρειες και τα μικρά στηρίγματα σε ένα σύστημα, τα οποία μπορούν να στηρίξουν το φορολογικό σύστημα ή εάν απρόσεκτα τα τραβήξουμε, εάν τα παραγνωρίσουμε, θα το οδηγήσουν σε κατάρρευση, σαν την μικρή κάτω πέτρα που φεύγει από ένα οικοδόμημα. Εάν κανένας δεν το δει, εάν κανείς δεν δώσει σημασία, κάποια στιγμή το κτίριο μαθηματικά θα πέσει.
Παρακολουθήστε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι έχετε ένα μικρό εστιατόριο, μια ταβέρνα, μια μικρή επιχείρηση, με ένα μοναδικό εργαζόμενο με 800 ευρώ το μήνα. Επιπλέον καταβάλετε και 150 ευρώ το μήνα για το λογιστή σας και λαμβάνετε κατά μήνα τιμολόγιο. Για όλα τα άλλα στην μικροεπιχείρηση δουλεύει και βοηθάει ευκαιριακά όλη η οικογένεια.
Πόσες δηλώσεις σε ετήσια βάση πρέπει να υποβάλει με το ισχύον αυτή τη στιγμή νέο φορολογικό σύστημα; Περίπου 49 δηλώσεις σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά:
12 δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου Φ.Μ.Υ. συν μία (1) οριστική δήλωση για Φ.Μ.Υ.,
12 δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου φόρου ελ. επαγγελματιών συν μία (1) οριστική για την παρακράτηση φόρου για το λογιστή,
12 καταστάσεις πελατών,
4 καταστάσεις προμηθευτών,
5 δηλώσεις ΦΠΑ (4 περιοδικές + 1 εκκαθαριστική),
1 δήλωση εισοδήματος
Σύνολο 49 υποβολές δηλώσεων σε ένα έτος.
Ο φόρος που οφείλεται είναι ως ποσό αστείος, για την τόση μεγάλη ταλαιπωρία, για όλους και για το φορολογικό σύστημα. Αλλά και για την αποδοχή του από την κοινωνία, που ούτως ή άλλως ξεκινάει με αρνητικό βηματισμό σε ό,τι αφορά την φορολογία.
Τι φταίει;
Παραγνωρίσαμε την αξία των μικρών απλών στηριγμάτων, όπως για παράδειγμα αυτή του ορίου των 300 ευρώ.
Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα ελάχιστο όριο. Με τον τρόπο αυτό στην παρακράτηση του ΦΜΥ θα υποβληθεί μια δήλωση στο τέλος του έτους. Η παρακράτηση φόρου ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα πραγματοποιηθεί, η απόδοση του φόρου θα γίνει από τον ελεύθερο επαγγελματία και η μικροεπιχείρηση του παραδείγματος δε θα χρειαστεί να υποβάλλει 13 δηλώσεις.
Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις με το όριο των 300 ευρώ θα μαζευτεί η πολλή γραφειοκρατία, με άνευ ενδιαφέροντος αναλύσεις. Αυτό βεβαίως αφορά και τις μηνιαίες καταστάσεις που δεν πρέπει να ισχύσουν και να πάνε σε τριμηνιαία υποβολή.
Γενικά σημειώνουμε ότι, επιβάλεις κάτι που θα σου προσφέρει τουλάχιστον μεγαλύτερη ωφέλεια από το κόστος του συνόλου. Διαφορετικά, κάτι δεν έχει υπολογιστεί σωστά για να λειτουργήσει ορθά το όλο πλαίσιο.
Επειδή το παραπάνω παράδειγμα έγινε κατανοητό από την κορυφή του Υπουργείου και πιστεύω ότι θα διορθωθεί, δεν θα έπρεπε να γράψω τίποτα, εξάλλου το έχω κάνει πολλές φορές στη ζωή μου.
Αποφάσισα όμως να γράψω για τα μικρά στηρίγματα ενός συστήματος εν προκειμένω του φορολογικού συστήματος, για να τους δίνουμε σημασία, αυτά θα κρατήσουν το οικοδόμημα, αυτά θα το κάνουν λειτουργικό και ας είναι μικρά και καταφρονεμένα.
Θα συνεχίσουμε ……τα μικρά σημειώματα φορολογίας
Δημ. Σταματόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!