Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ

Έλληνας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού (στη Τσεχία) οπού διαμένει τα τελευταία 7 έτη και συγκεκριμένα από τις 30/04/2018 επιστρέφει στην Ελλάδα στις 30/09/2024.
      
Ο φορολογούμενος, που θέλει να επαναπατριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ ώστε να εμπίπτει στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος και να υπάρχει η μείωση του φόρου 50% για τα επόμενα 7 έτη, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • μέχρι το Σεπτέμβριο 2024 διέμενε στη Τσεχία,
  • τον Οκτώβριο 2024 επέστρεψε στη Ελλάδα και θέλει να κάνει έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας.

α) Όταν κάνει έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα το Οκτώβριο του 2024, που θα δηλώσει το παγκόσμιο εισόδημα του για το φορολογικό έτος 2024; Στην Τσεχία όπου διέμενε 9 μήνες το 2024 ή στην Ελλάδα όπου έκανε έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας τον Οκτώβριο του 2024 και έχει διαμονή μόνο 3 μήνες;
 
β)  H απόφαση του επαναπατρισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ ώστε να εμπίπτει στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος και να υπάρχει η μείωση του φόρου 50% για τα επόμενα 7 έτη θα ισχύ από το φορολογικό έτος 2024;
(Διότι η αίτηση στη Δ.Ο.Υ. Κατ. Εξωτερικού και Εναλ/κής Φορ/σης Φορ/κών Κατ. Ημεδαπής και ειδικότερα στο Τμήμα Γ1΄ - Εφαρμογής Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής  κατατέθηκε μετά  την 2α Ιουλίου και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο 2024 που κρίνεται για υπαγωγή του φορολογούμενου για το επόμενο της ανάληψης υπηρεσίας έτος δηλαδή το 2025).

  • 1 Απάντηση
Η απάντηση είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του Forin.gr