Φορολογικές υποχρεώσεις δικηγόρου κατόπιν εξόφλησης βάσει πρωτόδικης απόφασης
Δικηγόρος είχε προσληφθεί από τον εντολέα του το 2010. Το 2015 άσκησε αγωγή εις βάρος του εντολέα του διεκδικώντας αμοιβές και δαπάνες σχετικές με τις εργασίες που είχε εκτελέσει κατά το χρονικό διάστημα 2010-2015. Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε στα τέλη του 2018 κάνοντας μερικώς δεκτή την ανωτέρω αγωγή.
Ο δικηγόρος έχει εξοφληθεί στις αρχές του 2019 από τον εναγόμενο (πρώην εντολέα του) του κατόπιν της ανωτέρω πρωτόδικης απόφασης. Η πλήρης εξόφληση συμπεριλαμβάνει όλα τα ποσά που έχουν επιδικαστεί (και όχι μόνον το προσωρινά εκτελεστό ποσό), δηλαδή όλες τις αμοιβές (+ΦΠΑ), τις δαπάνες καθώς και τους τόκους μέχρι την ημερομηνία της πλήρους εξόφλησης. Το προσωρινά εκτελεστό ποσό έχει δοθεί στον δικηγόρο με τραπεζική επιταγή κατόπιν αναγκαστικής εκτέλεσης και το υπόλοιπο επιδικασθέν ποσό (κεφάλαιο + τόκοι) έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και η αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη έχει επιδοθεί στον δικηγόρο με δικαστικό επιμελητή.
Την πρωτόδικη απόφαση έχουν εφεσιβάλει τόσο ο δικηγόρος όσο και ο εναγόμενος (πρώην εντολέας) και εκκρεμεί η έκδοση της εφετειακής απόφασης. Οπότε, υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής των επιδικασθέντων ποσών στο μέλλον.
Όφειλε ή όχι ο δικηγόρος α) να εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) και να τις χορηγήσει στον εναγόμενο, β) να καταβάλει τον ΦΠΑ στην εφορία, γ) να δηλώσει τις συγκεκριμένες αυτές αμοιβές και να φορολογηθεί, δ) να δηλώσει τους τόκους και να φορολογηθεί; Μπορείτε να μου υποδείξετε την φορολογική νομοθεσία (ή ενδεχομένως και εγκυκλίους, νομολογία, κ.λπ.) βάσει της οποίας έπρεπε να ενεργήσει ο δικηγόρος; Τι οφείλει να πράξει ο δικηγόρος από φορολογικής πλευράς σε περίπτωση (μερικής ή ολικής) ανατροπής της πρωτόδικης απόφασης στο Εφετείο ή τον Άρειο Πάγο;
Σας ευχαριστώ.