Φόρος μερισμάτων για "κέρδη εις νέο"
1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Προσωπική εταιρεία με απλογραφικά βιβλία μέχρι το έτος 2009 και διπλογραφικά από το 2010, τέθηκε σε εκκαθάριση το 2012 και η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε εντός της χρήσης 2015. Στον ισολογισμό μετάβασης από τα απλογραφικά στα διπλογραφικά βιβλία, εμφάνισε «κέρδη εις νέον» τα οποία είχαν προέλθει από κέρδη παρελθόντων ετών φορολογηθέντα στο νομικό πρόσωπο της εταιρείας, πλην όμως μη διανεμηθέντα στους εταίρους. Το ποσό αυτό εμφανιζόταν σε λογαριασμό «Ειδικό Αποθεματικό» με σκοπό τη μελλοντική διανομή ή κεφαλαιοποίησή του, το οποίο ουδέποτε έγινε.
2. ΕΡΩΤΗΜΑ
Μετά το πέρας της εκκαθάρισης, το ποσό αυτό θεωρείται προϊόν της εκκαθάρισης το οποίο διανέμεται στους εταίρους και θα πρέπει να φορολογηθεί ως μέρισμα παρόλο που συνιστά ποσό ήδη φορολογημένο στο πρόσωπο της εταιρείας με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης για τους εταίρους ή όχι; Και τούτο διότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1042/2015 «…ειδικά για τα αποθεματικά από κέρδη παρελθουσών χρήσεων ΕΠΕ και προσωπικών εταιρειών τα οποία έχουν σχηματιστεί μέχρι 31.12.2010, δεδομένου ότι αυτά έχουν αποκτηθεί από τους εταίρους με βάση τις διατάξεις του κ.ν.2238/1994, ως ίσχυε (άρθρο 28 παρ.4) κατά την διανομή ή κεφαλαιοποίηση των κερδών αυτών δεν γίνεται η παρακράτηση του άρθρου 64 παρ.1α 4172» και κατά συνέπεια φαίνεται ότι το ως άνω ποσό δεν υπόκειται σε φόρο μερισμάτων.
Έχει ωστόσο υποπέσει στην αντίληψή μας ότι, στα πλαίσια φορολογικών ελέγχων, έχει διατυπωθεί η άποψη από τη φορολογική διοίκηση ότι κατά τη διανομή του ποσού του Υπολοίπου Κερδών εις Νέο, ακόμα και αν αυτό έχει ήδη φορολογηθεί σε προηγούμενα έτη, θα παρακρατηθεί, σύμφωνα με την άποψη αυτή, φόρος μερισμάτων.
Αν επίσης γνωρίζετε σχετικές δικαστικές αποφάσεις που να επιστηρίζουν την παραπάνω εκδοχή της μη φορολόγησης, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την αναφορά των αριθμών τους.
Αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντησή σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
- 1 Απάντηση