Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ε1 - Τεκμήρια σε αμοιβαία και μετοχές

¨Εστω ότι κάποιος ρευστοποίησε το 2015 αμοιβαία κεφάλαια τα οποία είχε αγοράσει πριν 2-3 χρόνια όταν η απόκτησή τους δεν αποτελούσε τεκμήριο και εισπράττει συνολικά το ποσό των 112 εκ των οποίων τα 12 είναι τα κέρδη και 100 το αρχικό κεφάλαιο αγοράς τους.
Από τα χρήματα που πήρε αγόρασε στο ίδιο έτος 2015 νέα αμοιβαία που πλέον αποτελούν τεκμήριο σε τιμή 80
Τί ποσά θα δηλωθούν στο Ε1 του φορ. έτους 2015 και σε ποιούς κωδικούς?

Η αρχική μου σκέψη ήταν 
κωδ. 781= 100 από διάθεση περιουσιακού στοιχείου κ ως κάλυψη του τεκμηρίου για την αγορά των νέων
κωδ. 659=   12 ως κέρδη από την πώληση 
κωδ. 743=   80 για την αγορά των νέων που αποτελούν τεκμήριο

Διάβασα όμως ότι
"Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων κινητών αξιών. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του έτους πρέπει να αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.
Εάν το κόστος απόκτησης του πωληθέντος περιουσιακού στοιχείου είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο τη χρονιά κατά την οποία αποκτήθηκε ΚΑΙ ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους εκείνου, τότε το τίμημα αγοράς το οποίο καταβλήθηκε τη χρονιά εκείνη δεν θα αφαιρείται από το τίμημα στο οποίο πωλήθηκε και θα λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το ποσό του τιμήματος για την κάλυψη της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος"

Στο παράδειγμα λοιπόν τα αμοιβαία όταν είχαν αποκτηθεί δεν αποτελούσαν τεκμήριο οπότε σύμφωνα με την παραπάνω διευκρίνιση δεν μπορεί να αναγραφεί στον κωδ. 781 το ποσό των 100. Πώς λοιπόν θα δηλωθούν σωστά τα ποσά?

Μήπως παρεμηνεύω κάτι? Γιατί επίσης με το ίδιο σκεπτικό αν το 2015 εισέπραξα 4 για πώληση ένος αυτοκίνητου που είχα αγοράσει το 2005 έναντι 21, ναι μεν όταν αγοράστηκε αποτελούσε τεκμήριο αλλά σύμφωνα με τη διευκρίνιση αν δεν επικαλεστώ και ανάλωση (γιατί εξάλλου να το κάνω αν έχω εισοδήματα) θα πρέπει το τιμημα αγοράς να αφαιρείται από αυτό της πώλησης δηλ 4-21= -17 που δε βγάζει νόημα.... 

Πού κάνω λάθος? Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει τον ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά για το χρόνο του.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση