Αποφυγή Διπλής Φορολόγησης Κατοίκων Εξωτερικου σε ακίνητη περιουσία
Καλησπέρα
Καταρχήν να σημειώσω πως η κατηγορία κατοίκων εξωτερικού που αναφέρω, αφορά μόνο αλλοδαπούς που δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα, παρά μόνο έχουν στη κατοχή τους ελληνική εξοχική κατοικία.
Τα τελευταία 2 χρόνια, υπάρχει μια αντίδραση γενικότερα απο κάτοικους εξωτερικού ευρωπαικών χωρών όπως Σουηδία, Νορβηγία, Αγγλία, Γερμανία κτλ, με αφορμή τους νέους φόρους που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία (υπήρξε μεγάλη αντίδραση σε περιπτώσεις κατοίκων εξωτερικού το 2011 που τους επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά για τεκμαρτά εισοδήματα και για κατοχή πισίνας).
Η αντίδραση φυσικά ήταν ότι πληρώνουν φόρους για μια κατοικία που έχουν στην Ελλάδα, απο τις αλλοδαπές αρχές αλλά και απο τις ελληνικές αρχές.
Στις συμβάσεις διπλής φορολογίας, αναφέρονται εισοδήματα που αποκτιώνται, είτε απο μισθούς, συντάξεις, τόκους αλλά και κεφάλαιο. Ίσως είναι ξεκάθαρο ότι όταν μιλάμε για φορολογία εισοδήματος κεφαλαίου ακίνητης περιουσίας, αναφέρεται σε ακίνητη περιουσία που χρήζει εκμετάλευσης = πηγή εισοδήματος.
Παρόλαυτα, δημιουργείται ένα θέμα διπλής φορολόγησης για μια εξοχική κατοικία (κεφάλαιο) που δεν αποκτιέται κάποιο εισόδημα, αλλα φορολογείται και στις δυο χώρες κι αυτό γιατί οι κάτοικοι εξωτερικού, αποδίδουν φόρο στη χώρα τους, για τη κατοικία που διατηρούν στην Ελλάδα.
Τα ερώτηματα είναι τα εξής:
α) Υπάρχει δυνατότητα/υποχρέωση απο τις αρμόδιες ελληνικές ΔΟΥ να εκδίδουν πιστοποιητικό επίδοσης φόρου για κάτοικο εξωτερικού που έχει να κάνει με το Ε.Τ.Α.Κ. , Φ.Α.Π. και το χαράτσι?
β) Το Ε.Τ.Α.Κ. και το χαράτσι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες φόρων των συμβάσεων διπλής φορολόγησης?
Το ίδιο θέμα είχε προκύψει πέρσυ με τα τεκμήρια που επιβλήθηκαν σε κάτοικους εξωτερικού.
Επειδή είναι γενικό το ερώτημα προς κάθε ευρωπαίο πολίτη, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε μια χώρα, τη Νορβηγία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας