Ερώτημα,Α.Ε, είχε σε εκμετάλλευση ένα μικρό ξενοδοχείο. Έκανε αλλαγή χρήσης και από ξενοδοχείο που ήταν (με έκδοση Α.Π.Υ) εκμεταλλεύεται τα δωμάτια με Αστική Μίσθωση και βγήκε παράλληλα και από το καθεστώς Φ.Π.Α.Έχει μια σύνδεση (ένα πίνακα και ένα λογαριασμό) με την Δ.Ε.Η και επιμερίζει την κατανάλωση του ρεύματος με μετρητή που έχει τοποθετήσει σε κάθε διαμέρισμα.Θέλουμε λοιπόν να χρεώνουμε την κατανάλωση αυτή του ρεύματος σε κάθε διαμέρισμα.Πως μπορεί να γίνει αυτός ο επιμερισμός και τι παραστατικό πρέπει να εκδίδουμε σε κάθε ενοικιαστή. Σημειώνουμε ότι έχουμε μισθωτές, ιδιώτες και εταιρείες που τα εκμισθώνουν για το προσωπικό τους.
Ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε. , με διπλογραφικά βιβλία, είναι υπόχρεοι να αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η Ο.Ε. δικαιούται να εκπέσει τις δαπάνες καθώς κανένας απο τους δυο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ατομικά, ούτε συμμετέχει σε άλλη προσωπική εταιρεία.Ποια είναι η ορθή λογιστική εγγραφή σε περίπτωση που ο εταίρος εξοφλεί απο προσωπικό του λογαριασμό τις μηναίες εισφορές ; Η λογιστική εγγραφή θα γίνει με χρέωση λογαριασμού ομάδας 6 σε πίστωση ποιού λογαριασμού ;Σας ευχαριστώ.
Σύμφωνα με το άρθρο 39, παρ. 1, περ. β του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1003/2014 και ΠΟΛ. 1120/2014 και το βιβλίο σας "ΕΛΠ.Ένθετο.Απόδειξη Δαπάνης" είναι δυνατή η καταβολή αμοιβών με απόδειξη δαπάνης "στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον οι συναλλαγές αυτές στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως." και στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1003/2014, παρ. 39.1.6 αναφέρονται κάποιες ενδεικτικές κατηγορίες προσώπων που μπορούν να λάβουν αμοιβή με απόδειξη δαπάνης. Ωστόσο, δεν έχω διαβάσει κάπου ρητή αναφορά αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. μηχανικοί) μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και να αμειφθούν με απόδειξη δαπάνης για ποσό έως 10.000 ευρώ ετησίως. Υπάρχει κάποια σχετική ρητή αναφορά στη νομοθεσία για το αν μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρωθούν με απόδειξη δαπάνης ή δεν ισχύει αυτό; Επίσης, αναφέρεται κάπου στη νομοθεσία αν υπάρχει όριο σχετικά με πόσες αποδείξεις δαπάνης μπορεί κάποιος να αμειφθεί ετησίως (π.χ. 2-3 αποδείξεις δαπάνης ή ισχύει μόνο το όριο των 10.000 ευρώ ετησίως);Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Βιοτεχνία παραγωγής προϊόντων ζαχαροπλαστικής πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένα από τα ΦΙΧ που διαθέτει για να πραγματοποιήσει πωλήσεις σε διαφόρους πιθανούς πελάτες.Για τον λόγο αυτό θα εκδίδει Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής και σε κάθε πώληση που θα πραγματοποιεί θα εκδίδει Τιμολόγιο απευθείας από το ΦΙΧ την ώρα της πώλησης (και αποστολή στο Mydata).Το ερώτημα είναι το εξής ο υπάλληλος της εταιρίας θα φορτώνει το όχημα στην αρχή της εβδομάδας και θα πραγματοποιεί πωλήσεις συνήθως εντός Αττικής καθόλη την διάρκεια του ωραρίου του και πολλές φορές δεν θα επιστρέφει στην έδρα μας.Επίσης και στην περίπτωση επιστροφής στην έδρα δεν θα ξεφορτώνει το όχημα αλλά θα συμπληρώνει προϊόντα που τυχόν δεν έχει απόθεμα (εννοείται με έκδοση και αλλού συγκ.δελτιου αποστολής)Είναι σύννομο να εκδίδεται το συγκεντρωτικό Δελτίο αποστολής παράδειγμα μια φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο όπως αναφέρεται ανωτέρω χωρίς να χρειάζεται καθημερινά να εισάγουμε τα είδη στην έδρα (στο λογιστικό πρόγραμμα μιας που δεν ξεφορτώνετε το όχημα) και μετα πάλι να εκδίδουμε συγκεντρωτικό Δελτίο αποστολής κάθε μέρα? Υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο διάρκειας του Συγκ.Δελτιου Αποστολής ?Ευχαριστώ εκ των προτέρων