Οδηγίες συμπλήρωσης Πίνακα Προσδιορισμού Ετήσιας Τεκμαρτής Δαπάνης. Χρήσεις 1996 - 2023
- Οικονομικό έτος 2004 - Προσδιορισμός ...
Όλα τα πεδία που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες εμφανίζονται κίτρινα / κόκκινα (εφόσον έχουν σημειωθεί μεταβολές στο έντυπο). Πατήστε στο πεδίο/κωδικό που σας ενδιαφέρει για περισσότερες πληροφορίες. Εναλλακτικά, πατήστε εδώ για να δείτε το έντυπο χωρίς τις επιπλέον πληροφορίες.
Στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται τα στοιχεία προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια δαπανών από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και από τις τεκμαρτές ετήσιες δαπάνες διαβίωσης του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που προστατεύονται από αυτούς.
ΜΑΧΗΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΑΠΑΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Το συνολικό ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προσδιορίστηκε στους κωδικούς 707-766 και 851-856 μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την τεκμαρτή δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά. Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει μόνο από τους υποχρέους οι οποίοι: α) Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) Είναι φυλακισμένοι, γ) Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική, δ) Είναι άνεργοι και για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας, ε) Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές, στ) Είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους. ζ) Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την τεκμαρτή.
Ο φορολογούμενος που επικαλείται τα πιο πάνω περιστατικά έχει υποχρέωση να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησε δαπάνη μικρότερη από την τεκμαρτή.
Στις πιο πάνω α’ και ε’ περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της τεκμαρτής και της πραγματικής δαπάνης διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής τεκμαρτής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υποχρέου.
Αν πρόκειται για τους γονείς, η διαφορά τεκμαρτής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
ΛΟΙΠΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ
Το τεκμήριο προσδιορισμού της ετήσιας δαπάνης δεν εφαρμόζεται, εκτός απο τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν (ορισμένες κατηγορίες αυτοκινήτων και σκάφος μέχρι 10 μέτρα) και στις εξής περιπτώσεις:
α) Προκειμένου για τεκμαρτή δαπάνη, η οποία προκύπτει βάσει επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης αναπήρου, το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.
β) Προκειμένου για αλλοδαπό προσωπικό που δε διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή ημεδαπό προσωπικό που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και απασχολείται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του αν. ν.89/1967, του αν. ν.378/1968 και του άρθρου 25 του ν.27/1975, για το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή του ενοικίου, γ) Προκειμένου για αλλοδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του αν. ν.89/1967, του αν. ν.378/1968 και του άρθρου 25 του ν.27/1975, για το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.
δ) Προκειμένου για τεκμαρτή δαπάνη η οποία προκύπτει βάσει ενός επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ιδιοκτησίας προσώπου που το εισήγαγε με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας του από την αλλοδαπή για το έτος εκτελωνισμού του αυτοκινήτου και τα δύο (2) επόμενα έτη, εφόσον ο δικαιούχος της απαλλαγής εξακολουθεί και κατά τα έτη αυτά να κατοικεί στην Ελλάδα, ε) Όταν η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δηλώθηκε από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν και της συνολικής ετήσιας δαπάνης αυτών είναι μικρότερη από ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του εισοδήματος που δηλώθηκε με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή τους το ίδιο έτος. Κατά τον υπολογισμό αυτής της διαφοράς δε λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο, καθώς και τα ποσά που έχουν γραφτεί στον πίνακα 6 της δήλωσης.
Σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να συμπληρώσουν όλες τις οικείες στήλες που τους αφορούν στη δήλωση, καθώς και στην τυχόν κατάσταση των αυτοκινήτων που θα έχουν συμπληρώσει, σύμφωνα με όσα έχουν προαναφερθεί. Δε θα γραφτεί μόνο το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει: ο) με βάση το Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο στις περιπτώσεις α', β’, γ’ και δ', β) με βάση το ενοίκιο (τεκμαρτό) της δευτερεύουσας κατοικίας στην περίπτωση β'.
Πίνακας 6 Ε1Α
Στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται τα στοιχεία των αυτοκινήτων που απαλλάσσονται της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.
Οι περιπτώσεις των αυτοκινήτων που απαλλάσσονται της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης είναι αυτές που αναλυτικά περιγράφονται στην ένδειξη “Προσοχή” των κωδικών 851-856 του κεφαλαίου Α καθώς και στο κεφάλαιο Ε του εντύπου Ε1.
Κωδικοί 750-751 .Γράψτε τα στοιχεία των αυτοκινήτων και συγκεκριμένα το ονοματεπώνυμο του κυρίου Ε.Ι.Χ., Μ.Χ., JEEP, τα στοιχεία κυκλοφορίας (γράμματα, αριθμός), τους φορολογήσιμους ίππους, τους μήνες κυριότητας μέσα στο έτος 2003, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση που το σύνολο των αυτοκινήτων σας που απαλλάσσονται από την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης είναι περισσότερα από δύο, θα συμπληρώσετε κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με αυτή του πίνακα 6 της απλουστευμένης δήλωσης και θα γράψετε σε αυτήν κάθε ένα από το δεύτερο και επόμενα αυτοκίνητα (και τις πληροφορίες που ζητούνται για αυτά) που δεν έχει γραφτεί (πην πρώτη σειρά του πίνακα 6 της απλουστευμένης δήλωσης. Στη δεύτερη σειρά του πίνακα θα γράψετε την ένδειξη “ως συννημένη κατάσταση”.
Πίνακας 7 Ε1Α
Στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται τα στοιχεία του σκάφους αναψυχής που απαλλάσσεται της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην ένδειξη “Προσοχή” των κωδικών 713-714 του κεφαλαίου Γ του εντύπου Ε1.
Στον πίνακα αυτόν γράψτε αναλυτικά τα στοιχεία του σκάφους δηλαδή όνομα, αριθμός και λιμάνι νηολογίου, χώρα, μήνες κυριότητας μέσα στο 2003, μέτρα μήκους, ποσοστό συνιδιοκτησίας και έτος πρώτης νηολόγησης.