Σπ. Πρωτοψάλτης Το Δεκέµβριο η πιλοτική εφαρµογή του νέου επιδόµατος ανεργίας
Με σηµαντική παρακαταθήκη το µονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει στη συνέντευξή του στην «Η» πως η ΔΥΠΑ δεν εφησυχάζει δροµολογώντας νέα προγράµµατα για το 2025, προκειµένου να αντιµετωπιστεί ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι και οι µακροχρόνια άνεργοι.
Για τη χρονιά που εκπνέει ως δηµοφιλέστερα προγράµµατα αναδείχθηκαν το πρόγραµµα απόκτησης εργασιακής εµπειρίας για νέους και το πρόγραµµα απόκτησης πράσινων δεξιοτήτων.
Στα σχέδια της ΔΥΠΑ για το επόµενο διάστηµα είναι να «τρέξει» ένα νέο πρόγραµµα επιχειρηµατικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών µε έµφαση στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σήµερα.
Την ίδια ώρα έτοιµο να «βγει στον αέρα» το Δεκέµβριο είναι το πιλοτικό πρόγραµµα του νέου επιδόµατος ανεργίας µε τυχαίο δείγµα 15.000 ανέργων. Η συµµετοχή στο πιλοτικό πρόγραµµα εάν κάποιος/α επιλεγεί – επισηµαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης θα είναι υποχρεωτική και θα ληφθεί µέριµνα να ενταχθούν στο νέο πιλοτικό µόνο όσοι θα λάβουν επίδοµα η χρηµατική αξία του οποίου θα υπερβαίνει αυτό που θα λάµβαναν µε το ισχύον καθεστώς.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
H ανεργία αποκλιµακώνεται αν και µε αργό ρυθµό και η ΕΛ.ΣΤΑΤ κατέγραψε για τέταρτο µήνα µονοψήφια νούµερα το Σεπτέµβριο 9.3%. Ποιο είναι το σχόλιο σας για την πορεία της ανεργίας και ποιες πολιτικές στήριξης της εργασίας θα ενεργοποιήσει η ΔΥΠΑ προς την κατεύθυνση αντιµετώπισης του σκληρού πυρήνα της ανεργίας (γυναίκες, νέοι) καθώς και της αύξησης της απασχόλησης;
Τους τελευταίους µήνες τα ποσοστά ανεργίας έσπασαν το «φράγµα» του 10% και κατάφεραν µάλιστα να διατηρηθούν εκεί, µε αποκορύφωµα τον περασµένο Σεπτέµβριο όπου καταγράφηκε ποσοστό της τάξης του 9.3%, το οποίο αποτελεί ιστορικό χαµηλό 15ετίας και είναι µειωµένο κατά σχεδόν 48% σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2019 που ανεργία είχε «σκαρφαλώσει» στο 17,8%.
Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσµα ενός πλέγµατος στοχευµένων κυβερνητικών πολιτικών, οι οποίες εστίασαν στον τοµέα της απασχόλησης αλλά και της κατάρτισης των εργαζοµένων. Μέσα σε 5 χρόνια ως ΔΥΠΑ, επιδοτήσαµε τη δηµιουργία 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας, κάτι που µπορεί να τεθεί σε σύγκριση µε ό,τι ίσχυε πριν από µια πενταετία όταν ήταν κάτω από 50 χιλιάδες. Άρα έχει γίνει δουλειά και υπάρχει πρόοδος.
Ωστόσο όσο και ενθαρρυντικά και αν είναι αυτά τα ποσοστά, σε καµία περίπτωση δεν εφησυχάζουµε, έχοντας πάντα στο µυαλό µας και τον στόχο που έχει βάλει ο Πρωθυπουργός, να «ρίξουµε» την ανεργία στο 8%, το 2027.
Το ενδιαφέρον µας, όπως πολύ σωστά επισηµαίνετε, εστιάζεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή στους νέους, τις γυναίκες, τα άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας, ευάλωτες και ειδικές οµάδες, µακροχρόνια άνεργους.
Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιούµε ένα πρόγραµµα που σηµειώνει µεγάλη επιτυχία, για τους νέους 18-29 ετών προκειµένου να αποκτήσουν επαγγελµατική εµπειρία 7 µηνών σε όλους τους κλάδους, µε κατώτατο µισθό και ασφαλιστικές εισφορές καλυµµένα 100% από τη ΔΥΠΑ. Ήδη έχουν καλυφθεί πάνω από10 χιλιάδες θέσεις από τις 25 χιλιάδες που έχουν προκηρυχθεί, ενώ την ίδια µεγάλη ανταπόκριση είχε και πρόγραµµα στην πράσινη οικονοµία για τις γυναίκες το οποίο έκλεισε αµέσως, ενώ τώρα τρέχουµε ένα πρόγραµµα για 45 ετών και πάνω. Θα συνεχίσουµε και τη νέα χρονιά µε ανάλογες πολιτικές και προγράµµατα, µε στόχο να στηρίξουµε κυρίως κοινωνικές οµάδες που αντιµετωπίζουν εµπόδια στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Σύµφωνα µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ οι άνεργοι τον Σεπτέµβριο περιορίστηκαν σε 437.648 άτοµα. Την ίδια ώρα οι άνεργοι στο µητρώο της ΔΥΠΑ τον ίδιο µήνα ανέρχονται σε 776.326 άτοµα. Γιατί υπάρχει αυτή η απόκλιση;
Πρόκειται για διαφορετικούς δείκτες, που καταρτίζονται µε διαφορετικές µεθοδολογίες και αντιστοιχούν σε διαφορετικούς πληθυσµούς. Η ανεργία (στις µηνιαίες αναφορές) είναι εποχικά προσαρµοσµένη, ενώ τα στοιχεία εγγεγραµµένων ανέργων της ΔΥΠΑ δεν έχει νόηµα να υποστούν εποχική προσαρµογή.
Επίσης, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ προσµετράει µόνο όσους δεν εργάζονται, αναζητούν εργασία και είναι άµ εσα διαθέσιµοι να αναλάβουν εργασία, στο µητρώο της ΔΥΠΑ εγγράφεται οποιοσδήποτε δηλώσει άνεργος και αναζητά εργασία, αλλά η ενεργή αναζήτηση και διαθεσιµότητα για εργασία δεν επιβεβαιώνονται συστηµατικά, παρά µόνο σποραδικά.
Αυτό σηµαίνει πως ένας άνεργος που δεν αναζητά εργασία µπορεί να είναι εγγεγραµµένος άνεργος στην ΔΥΠΑ, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ τον προσµετρά ως ανενεργό (εκτός εργατικού δυναµικού) και όχι ως άνεργο, βάσει του σχετικού ορισµού του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Πότε θα ενεργοποιηθεί η πιλοτική εφαρµογή του νέου επιδόµατος ανεργίας; Εχετε έτοιµο το δείγµα των 15.000 νέων ανέργων που θα ενταχθούν στην πιλοτική εφαρµογή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Σε ποιες περιπτώσεις ανάλογα µε τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές τους θα λαµβάνουν αυξηµένο ποσό επιδόµατος;
Η πιλοτική εφαρµογή του νέου επιδόµατος ανεργίας αναµένεται να εκκινήσει στα τέλη Νοεµβρίου ή τον Δεκέµβριο και σίγουρα εφόσον έχουν υπάρξει οι απαιτούµενες εγκρίσεις από τα αρµόδια Υπουργεία που εµπλέκονται στην εφαρµογή του.
Το δείγµα των 15.000 ανέργων που θα ωφεληθούν θα προκύψει µετά από τυχαία επιλογή, µέσω ειδικού ψηφιακού αλγόριθµου ο οποίος θα εφαρµοστεί στο σύνολο της χώρας και θα περιλαµβάνει δυνητικά ωφελούµενους του νέου πιλοτικού επιδόµατος.
Η συµµετοχή στο πιλοτικό πρόγραµµα εάν κάποιος/α επιλεγεί θα είναι υποχρεωτική και θα ληφθεί µέριµνα να ενταχθούν στο νέο πιλοτικό µόνο όσοι θα λάβουν επίδοµα η χρηµατική αξία του οποίου θα υπερβαίνει αυτό που θα λάµβαναν µε το ισχύον καθεστώς.
Τα κριτήρια επιλεξιµότητας των δυνητικά ωφελούµενων θα είναι παρόµοιου τύπου µε τα ισχύοντα και θα υπολογίζονται µε βάση την ύπαρξη καταγγελίας σύµβασης εργασίας ή λήξης σύµβασης ορισµένου χρόνου καθώς και µε το χρόνο πρότερης απασχόλησης.
Αναλόγως του χρόνου πρότερης απασχόλησης καθώς και της συστηµατικής συµµετοχής στην αγορά εργασίας, ο εκάστοτε δυνητικά ωφελούµενος µπορεί να επιδοτηθεί από 7 έως και 24 συναπτούς µήνες σε αντίθεση µε τα έως σήµερα ισχύοντα που το ανώτατο όριο επιδότησης είναι οι 12 µήνες.
Το νέο επίδοµα ανεργίας θα είναι εµπροσθοβαρές ώστε να εξοµαλύνει το σοκ από την µετάβαση στην κατάσταση ανεργίας στους πρώτους µήνες αλλά και να επενδύει σε κίνητρα ταχύτερης επανεισόδου στην αγορά εργασίας κατά τους επόµενους µήνες επιδότησης.
Θα είναι επίσης περισσότερο ανταποδοτικό και δίκαιο καθώς θα συνδυάζεται µε κίνητρο εντατικής εργασίας το οποίο θα δίνεται σε εκείνους που τα τελευταία χρόνια εργάστηκαν περισσότερο.
Το κίνητρο εντατικής εργασίας θα συνδέεται µε τρόπο αναλογικό και ανταποδοτικό µε τους µισθούς και άρα µε τις εισφορές που κάποιος/α συνεισέφερε στο σύστηµα ασφάλισης κατά της ανεργίας.
Τέλος, θα υπάρχει για πρώτη φορά µέριµνα για προστασία των µονογονεϊκών οικογενειών επιπλέον εκείνων που ίσχυαν έως σήµερα για τα προστατευόµενα τέκνα.
Που θα απευθύνονται κυρίως τα προγράµµατα απασχόλησης που σχεδιάζετε για το 2025;
Το 2025 θα είναι µία χρονιά ακόµη πιο στοχευµένων δράσεων και περαιτέρω διεύρυνσης των συνεργασιών µας, µε εταιρείες παγκόσµιες ηγέτιδες στον τεχνολογικό τοµέα και Πανεπιστήµια της χώρας, µε στόχο την αποτελεσµατική υποστήριξη της απασχόλησης των πολιτών, δίνοντας έµφαση στις πλέον ευάλωτες οµάδες και σε όσους βρίσκονται πιο µακριά από την αγορά εργασίας.
Αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης θα υλοποιήσουµε και νέα πιο διευρυµένα προγράµµατα κατάρτισης, σε µία προσπάθεια να ανταποκριθούµε επαρκέστερα σε αυτό που ζητάει η αγορά, ψηφιακές και πράσινες δηλαδή δεξιότητες, ενώ θα δώσουµε έµφαση και στην τεχνική εκπαίδευση.
Ποια προγράµµατα του 2024 κρίθηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσµατικά;
Όπως προανέφερα πάει εξαιρετικά το πρόγραµµα απόκτησης εργασιακής εµπειρίας για 25.000 νέους από 18 έως 29 ετών, µία δράση-η πρώτη του ΕΣΠΑ- που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, ενώ και στο πρόγραµµα της ΔΥΠΑ για απόκτηση και αναβάθµιση πράσινων δεξιοτήτων σηµειώθηκε ρεκόρ ενδιαφέροντος, γεγονός που µας οδήγησε να αυξήσουµε τον αριθµό των εργαζοµένων που συµµετέχουν από 50 σε 75.000.
Ο τοµέας της κατάρτισης του ανθρώπινου µας δυναµικού κυρίως σε δεξιότητες νέας γενιάς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα µας και θα συνεχίζουµε το ίδιο δυναµικά µε ανάλογα προγράµµατα, µε στόχο την κατάρτιση και πιστοποίηση 500.000 ανέργων και εργαζοµένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως το 2027,µέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Έχετε προαναγγείλει ένα νέο πρόγραµµα επιδότησης της επιχειρηµατικότητας. Σε ποιους θα απευθύνεται και ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης;
Η ΔΥΠΑ στη βάση του συνεκτικού στρατηγικού της σχεδιασµού µε κεντρική προτεραιότητα να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες, ανέργους και εργαζοµένους, καθώς και στις επιχειρήσεις της χώρας τα πλέον σύγχρονα εργαλεία για την πραγµατοποίηση των στόχων τους, επενδύει σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας του πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ξεκινάµε πολύ σύντοµα ένα νέο πρόγραµµα ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών µε έµφαση στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σήµερα.
Πρόκειται για τη δεύτερη µεγάλη δράση του νέου ΕΣΠΑ, µετά το πρόγραµµα απόκτησης επαγγελµατικής εµπειρίας που υλοποιήθηκε πριν λίγους µήνες και αφορούσε 25.000 άνεργους νέους από 18-29 ετών και έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δράσεων επιδότησης της επιχειρηµατικότητας που είχαν γίνει κατά την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο.
Αυτή τη φορά ωστόσο προχωράµε ένα βήµα παραπάνω σε µία προσπάθεια να εναρµονιστούµε µε τις ανάγκες της εποχής και τις διαρκώς µεταβαλλόµενες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον.
Ενώ τα προηγούµενα προγράµµατα απευθύνονταν σε ηλικιακές οµάδες από 18-29 ετών, µε ύψος επιδότησης τα 14.800 ευρώ, τώρα εστιάζουµε στην πλέον παραγωγική ηλικία µεταξύ 30 και περίπου 60 ετών, αυξάνοντας παράλληλα το ποσό της επιδότησης στα 17.000 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις, µε διάρκεια τους 12 µήνες
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!