Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις ΑΑΔΕ Δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας ν. 27/1975

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις ΑΑΔΕ

Δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας ν. 27/1975 (Ενημέρωση 01-08-2024)

1. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με ελληνική σημαία;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με ελληνική σημαία για τα φορολογικά έτη 2023 και επόμενα είναι κατά περίπτωση:

α) ο πλοιοκτήτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα),

β) ο ναυλωτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα) πλοίου υπό γυμνή ναύλωση,

γ) ο μισθωτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα) πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση,

δ) οι πλοιοκτήτες κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας του καθενός, στην περίπτωση που το πλοίο ανήκει σε περισσότερους του ενός πλοιοκτήτες,

ε) η συμπλοιοκτησία ή κοινωνία με αλληλέγγυα ευθύνη όλων των συμπλοιοκτητών ή κοινωνών αντίστοιχα, σε περίπτωση έναρξης εργασιών συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας

ζ) ο ναυλωτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα) πλοίου που παρέχει υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδιού, παράλληλα με την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων και υπό γυμνή ναύλωση πλοίων του, υπό τις προϋποθέσεις της υπό στοιχεία Α. 1049/2023 (Β'2577) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

2. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με σημαία ΕΕ και ΕΟΧ πλην της ελληνικής;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με σημαία Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ. πλην της ελληνικής για τα φορολογικά έτη 2023 και επόμενα είναι κατά περίπτωση: α) ο πλοιοκτήτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα),

β) ο ναυλωτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα) πλοίου υπό γυμνή ναύλωση,

γ) ο μισθωτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα) πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση,

δ) ο ναυλωτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα) πλοίου που παρέχει υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδιού, παράλληλα με την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων και υπό γυμνή ναύλωση πλοίων του, υπό τις προϋποθέσεις της υπό στοιχεία Α. 1049/2023 (Β'2577) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ε) ο διαχειριστής του πλοίου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος και εγγυητής του πλοιοκτήτη.

3. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με ξένη σημαία;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με ξένη σημαία για τα φορολογικά έτη 2023 και επόμενα είναι:

α) ο ναυλωτής/ναυλώτρια εταιρεία πλοίου που παρέχει υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα πλοία άλλων εταιρειών ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου και β) η διαχειρίστρια εταιρεία του άρθρου 25 του ν. 27/1975 για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας ή την ναυλώτριας εταιρείας γυμνού πλοίου (bareboat charterer) ή της μισθώτριας εταιρείας πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση (ship lessee),κατά περίπτωση.

4. Ποιοι είναι οι όροι προκειμένου ο ναυλωτής πλοίου που παρέχει υπηρεσίες

θαλάσσιων μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα πλοία άλλων εταιρειών ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων πλοίων τους να υπαχθεί στον φόρο χωρητικότητας και κατά συνέπεια στην υποβολή δήλωσης;

Απαιτείται:

α) είτε το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) τουλάχιστον του συνολικού στόλου του δικαιούχου να φέρει σημαία κράτους μέλους Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ., είτε

β) το μερίδιο των ναυλωμένων βάσει χρόνου/ταξιδίου πλοίων που δεν φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ε.Ε και του Ε.Ο.Χ. να μην υπερβαίνει το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του στόλου του δικαιούχου που φορολογείται σύμφωνα με τη χωρητικότητα.

Εφόσον ο δικαιούχος του φόρου χωρητικότητας πληροί τουλάχιστον έναν από τους αναφερόμενους όρους των ως άνω περιπτώσεων, εξακολουθεί σε κάθε έτος να υπέχει την υποχρέωση να αυξήσει ή τουλάχιστον να διατηρήσει το μερίδιο σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. του στόλου του (πλοία υπό την ιδιοκτησία του ή/και ναυλωμένα ως «γυμνά πλοία») σε σχέση με το αντίστοιχο μερίδιο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες, οι οποίες εκτός από την εκμετάλλευση του ιδιόκτητου και του ναυλωμένου βάσει «γυμνού πλοίου» στόλου τους ασκούν παράλληλα και εμπορική εκμετάλλευση ναυλωμένου στόλου βάσει χρόνου/ταξιδίου πλήρως εξοπλισμένου και επανδρωμένου ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών, υποχρεούνται να προσκομίζουν εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους κατάσταση με τα πλοία του ιδιόκτητου και του ναυλωμένου υπό γυμνή ναύλωση στόλου τους, καθώς και των εξοπλισμένων και επανδρωμένων πλοίων άλλων εταιρειών που έχουν ναυλώσει βάσει χρόνου/ταξιδίου, μέσω των οποίων ασκούν εμπορική εκμετάλλευση κατά το προηγούμενο έτος, από την οποία προκύπτει το ποσοστό της χωρητικότητας του στόλου που τους καθιστά ή όχι δικαιούχους στον φόρο χωρητικότητας.

5. Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις φόρου πλοίων;

Οι δηλώσεις φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας υποβάλλονται ψηφιακά είτε από τους ίδιους τους υπόχρεους, εάν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε από το νόμιμο εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, είτε από νόμιμο εκπρόσωπο διαχειρίστριας εταιρείας του άρθρου 25 του ν. 27/1975, είτε από εξουσιοδοτημένο φοροτεχνικό - λογιστή με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975, καθώς και των συνυποβαλλομένων εντύπων ψηφιακά, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στην αρμόδια για το πλοίο υπηρεσία της ΑΑΔΕ ως εξής:

α) Με αποστολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη «myAADE» στο οποίο επισυνάπτονται αρχεία σάρωσης (scan) της δήλωσης και των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της παρούσας ή με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης που υποβάλλεται στη αρμόδια για το πλοίο υπηρεσία της ΑΑΔΕ θεωρείται κατά περίπτωση: i) Η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος στην εφαρμογή «Τα αιτήματά μου» και εφόσον το αίτημα καταχωρηθεί στην εφαρμογή μέχρι το πέρας της τελευταίας ημέρας της καταληκτικής προθεσμίας, η υποβολή λαμβάνεται ως εμπρόθεσμη ή ii) η ημερομηνία αποστολής του φυσικού φακέλου που προκύπτει από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη,

β) Με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας υπηρεσίας. Μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων για τις περιπτώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή «Τα Ραντεβού μου».

6. Πότε υποβάλλεται η δήλωση και σε πόσες δόσεις καταβάλλεται ο φόρος;

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους για το προηγούμενο φορολογικό έτος. Για πλοία τα οποία είναι ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου από φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης υποβάλλεται δήλωση στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου κάθε έτους, σύμφωνα με την κατάσταση πλοίων κατά την 1η Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Α. 1049/2023 Κ.Υ.Α.

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Απριλίου και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου αντίστοιχα.

Εξαιρετικά, η δήλωση για το φορολογικό έτος 2023 υποβάλλεται μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 και η καταβολή του φόρου γίνεται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2024 και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2024 αντίστοιχα.

7. Πότε υποβάλλεται η δήλωση και η καταβολή του ποσού του φόρου σε περίπτωση πλειστηριασμού του πλοίου με ελληνική σημαία;

Σε περίπτωση πλειστηριασμού του πλοίου, η υποβολή δήλωσης, καθώς και η εφάπαξ καταβολή του φόρου, γίνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον της έκδοσης της κατακυρωτικής πράξης.

8. Πότε υποβάλλεται η δήλωση και η καταβολή του ποσού του φόρου σε περίπτωση ολικής καταστροφής ή βύθισης του πλοίου με ελληνική σημαία;

Σε περίπτωση ολικής καταστροφής ή βύθισης του πλοίου, η υποβολή της δήλωσης και η εφάπαξ καταβολή του φόρου γίνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο έλαβε χώρα το γεγονός που επιβάλλει τη διαγραφή του πλοίου από το βιβλίο της λιμενικής αρχής, στο οποίο το πλοίο εγγράφηκε κατά την ένταξή του στην ελληνική σημαία.

9.Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται έκδοση της βεβαίωσης του άρθρου 19 του ν. 27/1975;

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης της κυριότητας του πλοίου ή υποθήκευσης αυτού, μεταβίβασης με σκοπό την εκούσια διάλυση του πλοίου, μεταβίβασης μέρους του πλοίου όταν αυτό ανήκει σε περισσότερους του ενός πλοιοκτήτες και διαγραφής πλοίου από το νηολόγιο σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 18 του ΚΔΝΔ (ν.δ.187/1973, Α'261).

10. Για ποια φορολογική περίοδο υποβάλλεται η δήλωση σε περίπτωση μεταβίβασης του πλοίου;

Σε περίπτωση μεταβίβασης του πλοίου υποβάλλεται δήλωση για το χρονικό διάστημα από την αρχή του οικείου φορολογικού έτους μέχρι την ημερομηνία λήξης ισχύος της βεβαίωσης του άρθρου 19 του ν. 27/1975, ήτοι δύο μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της (σχετ. η Ε.2045/2023 εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ).

11. Πώς υποβάλλεται δήλωση στην περίπτωση που έχει αποβιώσει ο κάτοχος του πλοίου;

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται δήλωση από τους νόμιμους κληρονόμους στο όνομα και για λογαριασμό του αποβιώσαντα για το χρονικό διάστημα από την αρχή οικείου φορολογικού έτους μέχρι την ημερομηνία θανάτου του υπόχρεου είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» είτε με αποστολή φυσικού φακέλου μέσω ταχυδρομικής υπηρεσίας είτε με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας υπηρεσίας.

12. Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον υπολογισμό του φόρου;

Ο φόρος πλοίων υπολογίζεται με βάση την ακόλουθη κλίμακα:

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΟΧ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ (παρ.1 άρβ. 12 ν. 27/1975) ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ (παρ. 2αρϋ. 12 ν. 27/1975)
α/α Κλίμακα σε Κ.Ο.Χ. Κόροι ολικής χωρητικότητας κλιμακίου Φορολογικός Συντελεστής κλίμακας σε ευρώ ανά Κ.Ο.Χ. Ποσό που προκύπτει βάσει κλίμακας Συντελε στής προσαύ ξησης Ετήσιος φόρος
1 20   0,9      
2 30   1,05  
3 50   1.14  
4 100   1,2  
ΣΥΝΟΛΑ (Ε)   (ΣΤ)
        ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ (Ζ)

 

Ορίζεται ελάχιστο ποσό φόρου 200€ σε περίπτωση που ο υπολογιζόμενος φόρος με βάση την παραπάνω κλίματα είναι μικρότερος από το ποσό αυτό.

Στη συνέχεια ο υπολογιζόμενος φόρος πολλαπλασιάζεται με τους ακόλουθους συντελεστές ανά είδος φόρου:

 

ΕΙΔΟΣ ΠΛΟΙΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ
Ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοπ οίησής τους Ναυαγοσωστικά, Πλοηγίδες Πυροσβεστικά, Καθαρισμού και απορρύπανσης θαλασσών 10
Ιδιωτικά αναψυχής μφ(ρι και 7 μέτρα 0,5
Ιδιωτικά αναψυχής από 7,01 έως 12 μέτρα 1
Επαγγελματικά αναψυχής,Τουριστικά ημερόπλοια. Ιδιωτικά αναψυχής άνω των 12 μέτρων 5
Θαλασσίων ερευνών, Γεωτρήσεων, Αντλήσεων, Βυθοκόρος Φορτηγίδες, Γερανοφόρα, Εφοδιαστικά, Ψυγεία, Φαρόπλοια, Σλέπια, Εκπαιδευτικά, Επιστημονικών ερευνών 1

 

Κατόπιν, ο φόρος που προκύπτει κατά το έτος έναρξης ή διακοπής της εκμετάλλευσης του πλοίου περιορίζεται ανάλογα με τις ημέρες εκμετάλλευσής του. Ακολουθούν οι μειώσεις της παρ.3 του άρθρου 12, του άρθρου 13 και του άρθρου 26 (φόρος χωρητικότητας στην αλλοδαπή) κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση αργίας του πλοίου υπολογίζεται η μείωση φόρου με βάση το άρθρο 5 του ν. 27/1975.

Τέλος, το τελικό ποσό φόρου προς βεβαίωση εξαρτάται από το ποσοστό ιδιοκτησίας του υπόχρεου στον φόρο.

13. Τι συμπληρώνεται στο πεδίο των ΚΟΧ όταν στα μικρά πλοία που έχουν υποχρέωση εγγραφής σε ΒΕΜΣ / ΕΔΒΜΠ δεν υπάρχει υποχρέωση καταμέτρησης σε κόρους;

Στην περίπτωση αυτή στο πεδίο των κόρων ολικής χωρητικότητας (ΚΟΧ) συμπληρώνεται ένας αριθμός μικρότερος του 170 έτσι ώστε να υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό φόρου των διακοσίων (200) ευρώ πριν τον πολλαπλασιασμό του με τους συντελεστές της παρ.2 του άρθρου 12 του ν. 27/1975.

14. Στις περιπτώσεις πλοίων για τα οποία προβλέπεται μηδενικός συντελεστής προσαύξησης βάσει της παρ. 2 του άρθρου 12, υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης;

Όχι, δεν υφίσταται.

15. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις πλοίων για τα οποία δεν ορίζεται συντελεστής προσαύξησης;

Στην περίπτωση αυτή ως συντελεστής προσαύξησης λαμβάνεται ο αριθμός 1.

16. Ποιες μειώσεις στον φόρο του υπόχρεου πλοιοκτήτη/πλοιοκτήτριας εταιρείας, του ναυλωτή/ναυλώτριας εταιρείας πλοίου υπό γυμνή ναύλωση, του μισθωτή/μισθώτριας εταιρείας πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση με ελληνική σημαία και με σημαία ΕΕ και ΕΟΧ πλην της ελληνικής, καθώς και του ναυλωτή/ναυλώτριας εταιρείας πλοίου βάσει χρόνου/ταξιδίου ανεξαρτήτως σημαίας λαμβάνονται υπόψη;

Οι μειώσεις του άρθρου 5, της παρ.3 του άρθρου 12 και του άρθρου 13 του ν. 27/1975 κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, οι μειώσεις της παρ.3 του άρθρου 12, καθώς και οι απαλλαγές και οι μειώσεις των παρ. 1-4 του άρθρου 13 δεν ισχύουν για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα τουριστικά ημερόπλοια.

17. Ποιες είναι οι μειώσεις στον φόρο ρυμουλκών ή ναυαγοσωστικών πλοίων με ξένη σημαία της διαχειρίστριας εταιρείας του άρθρου 25 του ν.27/1975;

Οι μειώσεις της αργίας (αρθ.5 του ν. 27/1975) και του φόρου χωρητικότητας που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή (αρθ. 26 ν.27/1975).

18. Εφαρμόζεται η μείωση της αργίας στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής;

Όχι. Η μείωση αυτή εφαρμόζεται μόνο στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής στα τουριστικά ημερόπλοια, καθώς και στα λοιπά πλοία δεύτερης κατηγορίας.

19. Πώς και πότε υπολογίζεται η μείωση του φόρου λόγω αργίας;

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι συνεχών ημερών κατά το έτος φορολογίας παρέχονται μειώσεις στον φόρο, εφόσον η αίτηση για δήλωση της αργίας στην αρμόδια υπηρεσία γίνει μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης για το προηγούμενο έτος. Παράδειγμα:

Πλοίο νηολογημένο υπό ελληνική σημαία του οποίου ο φόρος χωρίς τις μειώσεις ήταν ποσού 1.000€ και τέθηκε σε αργία λόγω επισκευών για χρονικό διάστημα από 1/11/2023 έως 11/1/2024 με την υποβολή της δήλωσης φορολογικού έτους 2023 θα υπολογιστεί μείωση λόγω αργίας από 1/11/2023 έως 31/12/2023 και συνεπώς το ποσό του φόρου θα είναι 832,9€ [1.000 - (1.000 Χ 61/365)= 832,9] εφόσον η αίτηση για δήλωση της αργίας στην αρμόδια υπηρεσία γίνει μέχρι την 30/6/2024. Γ ια το φορολογικό έτος 2024 για το χρονικό διάστημα από 1/1/2024 έως 11/1/2024 δεν θα ληφθεί υπόψη η μείωση του φόρου, διότι το διάστημα αυτό είναι μικρότερο από 20 ημέρες.

20. Ποιες είναι οι συνέπειες όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Οφειλής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος;

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή θεωρείται παραληφθείσα. Αν παρέλθει η ημερομηνία καταβολής οποιασδήποτε δόσης χωρίς αυτές να καταβληθούν, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΚΦΔ. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές, επιλέξτε «Ο λογαριασμός μου- Οφειλές εκτός ρύθμισης-Πληρωμή»> της ψηφιακής πύλης πγΛΛϋΕ.

21. Ποια δικαιολογητικά συνυποβάλλονται κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης;

Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης για την πιστοποίηση των στοιχείων του πλοίου, την ύπαρξη συμβάσεων ναύλωσης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης πλοίου και τον υπολογισμό των μειώσεων συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Έγγραφο εθνικότητας ή άδεια εκτέλεσης πλόων ή πιστοποιητικό κυριότητας του πλοίου από το οποίο προκύπτουν το όνομα, η σημαία, ο λιμένας, ο αριθμός νηολογίου/λεμβολογίου/ΒΕΜΣ, ο ΑΜΥΕΝ, το Δ.Δ.Σ., ο αριθμός ΙΜΟ, οι Κ.Ο.Χ., οι Κ.Κ.Χ., ο τύπος, το ολικό μήκος, έτος αποπεράτωσης ναυπήγησης, ημερομηνία αρχικής εγγραφής του πλοίου.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύπτουν οι Κ.Ο.Χ., οι Κ.Κ.Χ. και το ολικό μήκος του πλοίου από τα δικαιολογητικά της περ.α', πιστοποιητικό οικείας λιμενικής αρχής για τους κόρους της καθαρής και ολικής χωρητικότητας και για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής για το ολικό μήκος αυτού, με εξαίρεση την περίπτωση πλοίων που από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένος δεν υπόκεινται σε καταμέτρηση κόρων ολικής χωρητικότητας.

γ) Βεβαίωση της μελέτης υπολογισμού του πλοίου σε Κ.Ο.Χ. και Κ.Κ.Χ, η οποία εκδίδεται από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υ.ΝΑ.Ν.Π. ή βεβαίωση από αρμόδια υπηρεσία λιμεναρχείου νηολόγησης του εκάστοτε πλοίου, στην περίπτωση που δεν έχει καταμετρηθεί το πλοίο.

δ) Έγγραφο του πλοιοκτήτη για την ανάθεση της διαχείρισης ή της εκπροσώπησης κατά περίπτωση, μεταφρασμένο και θεωρημένο νομίμως από τις αρμόδιες Αρχές, για τα πλοία με σημαία Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ. πλην της Ελληνικής.

ε) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της διαχειρίστριας ή του νόμιμου εκπροσώπου και εγγυητή, ότι αποδέχεται την ανάθεση της διαχείρισης ή της εκπροσώπησης αντίστοιχα, για τα πλοία με σημαία Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ. πλην της Ελληνικής.

στ) Έγγραφο σύμβασης γυμνής ναύλωσης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 από τον ναυλωτή γυμνού πλοίου ή τον μισθωτή πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση αντίστοιχα.

ζ) Βεβαίωση διαγραφής του πλοίου από το νηολόγιο η λεμβολόγιο/ΒΕΜΣ σε περίπτωση ολικής καταστροφής ή βύθισης του πλοίου.

η) Κατακυρωτική πράξη υπέρ του υπερθεματιστή σε περίπτωση πλειστηριασμού του πλοίου.

θ) Σε περίπτωση αργίας του πλοίου, πιστοποιητικό της αρμόδιας ελληνικής ή προξενικής Αρχής ή επίσημα μεταφρασμένο πιστοποιητικό της αρμόδιας αλλοδαπής Αρχής του τόπου όπου ναυλοχεί το πλοίο. Σε περίπτωση έλλειψης όλων των παραπάνω Αρχών, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του ημερολογίου του πλοίου, επικυρωμένου από τις αρμόδιες αρχές.

ι) Στην περίπτωση των τακτικών πλόων, πιστοποιητικό της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για τη χρονική διάρκεια που το πλοίο εκτέλεσε τακτικούς πλόες περιηγήσεως κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

ια) Σε περίπτωση μειώσεων του φόρου της περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 27/1975, η βεβαίωση της εκτέλεσης των εργασιών γίνεται έπειτα από δήλωση του ναυπηγείου ή του εργοστασίου ή άλλης εγκατάστασης επισκευής πλοίων που τις εκτέλεσε για τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών αλλά και του νηογνώμονα που τις παρακολούθησε, η δε βεβαίωση για το ποσό της δαπάνης γίνεται με τη χορήγηση υπεύθυνης δήλωσης του ναυπηγείου ή εργοστασίου ή άλλης εγκατάστασης επισκευής πλοίων ή σε περίπτωση αυτεπιστασίας με βεβαίωση ανάλογου περιεχόμενου της αρμόδιας επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ν.Ε.Ε.) Το ποσό των δαπανών που περιλαμβάνει η βεβαίωση του ναυπηγείου ή εργοστασίου ή άλλης εγκατάστασης επισκευής πλοίων αντιστοιχεί στο ποσό που απεικονίζεται στα εκδιδόμενα παραστατικά που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τις επισκευές. Επιπλέον, απαιτείται βεβαίωση πιστωτικού ιδρύματος για την εισαγωγή του συναλλάγματος που να καλύπτει το σύνολο των δαπανών αυτών, εφόσον έγιναν από τον ίδιο τον ναυλωτή.

ιβ) Έγγραφο κατάρτισης σύμβασης ναύλωσης βάσει χρόνου/ταξιδίου στην περίπτωση που ο εκναυλωτής παραχωρεί έναντι ανταλλάγματος (ναύλος) τη χρήση πλοίου στον ναυλωτή για διενέργεια θαλάσσιας μεταφοράς πραγμάτων ή προσώπων ή άλλο συμφωνηθέντα σκοπό. Εφόσον το έγγραφο έχει συνταχθεί σε ξένη γλώσσα, πρέπει να συνυποβάλλεται επίσημη μετάφραση από τις αρμόδιες Αρχές.

ιγ) Αντίγραφο κατάστασης πλοίων κατά την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμένου έτους στην οποία αναγράφονται τα πλοία τα οποία είναι ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου ανάλογα με τη σημαία και από την οποία προκύπτει η εκπλήρωση των όρων υπαγωγής των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης στον φόρο χωρητικότητας.

ιδ) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προβλέπεται από τη νομοθεσία και αποδεικνύει τη δικαιολόγηση μειώσεων του φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975.

22. Συνυποβάλλονται δικαιολογητικά με τις δηλώσεις των επόμενων φορολογικών ετών;

Μόνο σε περιπτώσεις που προκύπτουν μεταβολές στα στοιχεία των πλοίων ή στις μειώσεις/διαγραφές που επηρεάζουν τον φόρο του πλοίου ή σε νέες ενάρξεις συμβάσεων γυμνής ναύλωσης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ή ναύλωσης πλοίου βάσει χρόνου/ταξιδίου.

23. Πώς διορθώνονται τα λάθη στα στοιχεία του πλοίου κατά την υποβολή της δήλωσης;

Για την διόρθωση των λαθών στα στοιχεία του πλοίου εκτός του πεδίου «λιμένας νηολόγησης» στην ελληνική σημαία, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 53 ΚΦΔ και οι τυχόν τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 52 του ΚΦΔ.

24. Όταν δεν υπάρχει ΙΜΟ στα πλοία με σημαία ΕΕ και ΕΟΧ πλην την ελληνικής, τι συμπληρώνεται στο πεδίο αυτό;

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από το έγγραφο εθνικότητας του πλοίου δεν αναγράφεται ο ΙΜΟ στο πεδίο αυτό να συμπληρώνεται ο αριθμός νηολογίου.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ίδιος αριθμός θα συμπληρώνεται στα πεδία «ΙΜΟ» και «Αριθμός Νηολογίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!