Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Όλα για την ανάπτυξη – Κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Η εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, η ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, θα τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων.

Την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με ένα μνημόνιο ανάπτυξης με ένα πακέτο συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ (11,2 δισ. από κοινοπραξία και 19 δισ. αποκρατικοποιήσεις) μέχρι και το 2015 και ενδεχομένως περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ» για την Ελλάδα δεν εξαντλείται στην ανάλωση του υπολοίπου των 11,2 δισ. ευρώ από χρήματα του ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει και τη χρήση 1,5 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά για τη δημιουργία δύο ταμείων εγγυήσεων για ΜΜΕ και χρηματοδότηση των υποδομών που είναι δυνατόν να διαθέσουν περίπου 5 δισ. ευρώ φρέσκου χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Το πρώτο ταμείο αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, αφού οι αρχικές εγγυήσεις των 500 εκ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ θα μετατραπούν σε ισόποσο δάνειο από την ΕΤΕπ που θα κινητοποιήσει άλλο 1 δισ. ευρώ δανείων από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για κεφάλαιο κίνησης από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, ενώ βρίσκονται κοντά στο λουκέτο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Το δεύτερο Ταμείο εγγυήσεων αυτό που θα αφορά τη χρηματοδότηση των μεγάλων υποδομών είναι ακόμη πιο σημαντικό. Κοινοτικοί πόροι ύψους 1 δισ. από το ΕΣΠΑ θα δοθούν εγγυήσεις στην ΕΤΕπ ώστε να δώσει ισόποσο δάνειο για τη χρηματοδότηση βαριών υποδομών. Ο σχεδιασμός προβλέπει μόχλευση κεφαλαίων από εμπορικές τράπεζες, ενώ τα χρήματα αυτά θα τριπλασιαστούν φτάνοντας τα 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση υποδομών οι οποίες στις πλειονότητά τους ενισχύονται ήδη από τα κοινοτικά κονδύλια κάτι που δεν προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός για την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού ώστε να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η χρηματοδότηση υποδομών, όπως για παράδειγμα οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι έχουν «παγώσει» περισσότερο από ένα χρόνο. Αιτία ήταν η έλλειψη ρευστότητας που προέβαλαν οι χρηματοδότριες τράπεζες, αλλά και η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να εξοφλήσει οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. στην κοινοπραξία που έχει με τους παραχωρησιούχους. Τα έργα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα, αφού η πώληση των δικαιωμάτων το δημοσίου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης και τα έργα περιβάλλοντος και ειδικά το πρόγραμμα «Helios» για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα παράγεται από τον ήλιο στη Γερμανία, αλλά και τη διαχείριση απορριμμάτων. Ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων η επιτροπή έχει προειδοποιήσει πολλές φορές την Ελλάδα η οποία απειλείται με ένα βαρύ ημερήσιο πρόστιμο ύψους 33 εκ. ευρώ αν δεν προχωρήσει στις κατάλληλες επενδύσεις. Η συζήτηση μεταξύ Παπαδήμου Μπαρόζο θα έχει ως στόχο οι κατ' αρχήν συζητήσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και επενδύσεις με την κατάλληλη τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!