Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Νέο νομοσχέδιο Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/262 του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2019 για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση) (L 58), άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου και λοιπές τελωνειακές και φορολογικές ρυθμίσεις" με το οποίο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών και των δασμολογικών ρυθμίσεων, καθώς και των ρυθμίσεων για την εμπορική πολιτική και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, του περιβάλλοντος και των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας και των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή και με ασφάλεια δικαίου.

Με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου ενσωματώνονται οι διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2020/262 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση), στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. 

Η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 13.2.2023.

Στο δεύτερο μέρος επιδιώκεται ο ανακαθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για την άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης, καθώς και η ρύθμιση του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου.

Ταυτόχρονα, καταργείται ο ν. 718/1977 «Περί εκτελωνιστών» (Α ́304), ο οποίος περιλαμβάνει παρωχημένες προβλέψεις και έχει τροποποιηθεί αποσπασματικά από τον ν. 4093/2012 (Α ́ 222) και τον ν. 4111/2013 (Α ́ 18) με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα προς ρύθμιση.

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται συνοψίζονται ως εξής:

α) Διαφοροποιούνται οι όροι άσκησης και η ευθύνη που απορρέει ανάλογα με το είδος της τελωνειακής αντιπροσώπευσης, άμεσης ή έμμεσης. 

β) Καταργούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή και εισάγεται πρόβλεψη για συγκεκριμένα προγράμματα πιστοποίησης από ειδικά διαπιστευμένους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόβλεψη για επιμόρφωση καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης των τελωνειακών αντιπροσώπων. 

γ) Παρέχεται η δυνατότητα σε τελωνειακούς αντιπροσώπους που ασκούν το επάγγελμα σε άλλη χώρα, να το ασκήσουν και στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

δ) Καθορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπρόσωπων μεταξύ των οποίων η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και του Χάρτη Ποιότητας που καταρτίσθηκαν από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εκτελωνιστών (CONFIAD) –Πανευρωπαϊκό Δίκτυο.

ε) Ρυθμίζονται τα θέματα αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης της Άδειας επαγγελματία εκτελωνιστή, σύμφωνα με τις επιταγές του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, για σκοπούς ομοιομορφίας. 

στ) Αναμορφώνεται το πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας επί των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπροσώπων και ρυθμίζονται θέματα για τα οποία υφίσταται σήμερα νομοθετικό κενό, όπως η παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων και η λήξη της πειθαρχικής ευθύνης.

Ακολουθούν το σχέδιο νόμου και η ανάλυση συνεπειών ρύθμισης

Σχέδιο νόμου

Ανάλυση συνεπειών ρύθμισης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!