Άμεσο σχέδιο για τις ευρωπαϊκές Τράπεζες
Γενικό Λογιστήριο Κράτους
Σχέδιο για την ενίσχυση και προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών εκπόνησαν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει τη διοχέτευση μεγαλύτερης ρευστότητας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της «γηραιάς ηπείρου».
Η ΕΚΤ αποφάσισε να επανενεργοποιήσει δύο από τα ισχυρότερα «εργαλεία» αντιμετώπισης κρίσεων που διαθέτει στη «φαρέτρα» της, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κρίση ρευστότητας που πλήττει τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στο τέλος της οκταετούς θητείας στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι τίθεται και πάλι σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, καθώς και τη διεξαγωγή δύο ξεχωριστών δημοπρασιών ετήσιας αναχρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Η πρώτη φορά που η ΕΚΤ είχε εφαρμόσει τα συγκεκριμένα μέτρα ρευστότητας ήταν το 2009, κατά την εποχή κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης που είχε αρχίσει με την κατάρρευση της Lehman Brothers
Ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει καλυμμένες ομολογίες ευρωπαϊκών τραπεζών, συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ, αρχίζοντας από το Νοέμβριο. Οι αγορές καλυμμένων ομολογιών από την ΕΚΤ θα γίνονται και σε πρωτογενή όσο και δευτερογενή αγορά, προσδοκώντας την ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.
Παράλληλα, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο δημοπρασία 12μηνης ρευστότητας, καθώς και μία ακόμη δημοπρασία διοχέτευσης ρευστότητας το Δεκέμβριο, με κατά προσέγγιση διάρκεια περίπου 13 μηνών. «Τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα αντιμετωπίσουν πιέσεις ρευστότητας», δήλωσε ο κ. Τρισέ. Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι είναι απόφαση των κυβερνήσεων η μόχλευση του EFSF και ότι θα ήταν ανάρμοστο να αναλάβει η ΕΚΤ έναν τέτοιο ρόλο.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο συντονισμού των χωρών-μελών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Προτείνουμε στις χώρες-μέλη συντονισμένη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να "ξεφορτωθούν" το τοξικό ενεργητικό που ενδεχομένως να διαθέτουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη, μέχρι στιγμής, δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου για κοινή δράση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος σε ανώνυμες δηλώσεις του στο Reuters διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του τοξικού ενεργητικού, ούτε κοινή «τράπεζα επισφαλειών» για την Ευρώπη. Έκκληση προς τις χώρες της Ε.Ε. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους, απηύθυνε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.
Την ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών επισήμανε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ανχελ Γκουρία. Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα διστάσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών -εάν κριθεί αναγκαίο- ώστε να αποφύγει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
«Η συμβουλή που λαμβάνουμε -ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια- λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το ΔΝΤ για να παρακινήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, προειδοποιώντας για μία ακόμη φορά ότι η κρίση αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Τα προβλήματα ρευστότητας ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εγείρουν ανησυχίες ότι και άλλες τράπεζες θα έχουν «μοίρα» ανάλογη με της Dexia, παρόλο που πέρασαν τα stress-tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) τον Ιούλιο. Η ίδια η ΕΒΑ, απαντώντας σε δημοσίευμα των «FT» για νέο «γύρο» stress-tests -που θα βασίζονται σε «γενναίες» απομειώσεις της αξίας όλων των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας- ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, δεν ανακοινώνει όμως νέα δοκιμασία stress-tests.
Η μεγαλύτερη κινητικότητα των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της κρίσης διατήρησε και χθες το κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν κέρδη πάνω από 2% και το ευρώ να κερδίζει σημαντικό έδαφος.
Με απόφαση της βελγικής χρηματιστηριακής αρχής, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!