Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Επισημάνσεις για τις Ετήσιες Οικονομικές Εκθέσεις 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν Π.Δ.Δ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουάριου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναφορικά με τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις για τη χρήση 2021 των εκδοτών με κινητές αξίες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή στα ακόλουθα:

1) Κοινές Ευρωπαϊκές Προτεραιότητες Εποπτείας
Υπενθυμίζουμε ότι η ESMA ανακοίνωσε τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες εποπτείας για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2021:

European enforcers to target Covid-19 and climate-related disclosures

European common enforcement priorities 2021

Τα θέματα που τίθενται ως προτεραιότητες εποπτείας χωρίζονται σε τρεις διακριτές ενότητες και αφορούν τα ακόλουθα:

i) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 - Θέματα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης

•  Επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στα χρηματοοικονομικά θέματα

•  Κλιματικού περιεχομένου σχετιζόμενα θέματα

•  Αναμενόμενες Πιστωτικές απώλειες

ii) ΕΝΟΤΗΤΑ 2 - Θέματα Μη Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης

•  Επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στα μη χρηματοοικονομικά θέματα

•  Κλιματικού περιεχομένου σχετιζόμενα θέματα

•  Γνωστοποιήσεις σχετιζόμενες με το άρθρο 8 του Κανονισμού της Ταξινομίας

iii) ΕΝΟΤΗΤΑ 3 - Εναλλακτικοί Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης και COVID-19

2) Διερμηνεία του ΔΛΠ 19 «Παροχές σε εργαζομένους» της Επιτροπής Διερμηνειών των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS Interpretations Committee - IFRIC)

Για την αποτύπωση του προγράμματος καθορισμένων παροχών, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.3198/1955, οι εκδότες οφείλουν να λάβουν υπόψη τη σχετική Διερμηνεία του ΔΛΠ 19 που εκδόθηκε από την IFRIC.

Σχετική πληροφόρηση περιλαμβάνεται στην Οδηγία για την Εφαρμογή της Κατανομής του Κόστους Προγραμμάτων Καθορισμένων Παροχών σύμφωνα με την Διερμηνεία του ΔΛΠ 19 της Επιτροπής Διερμηνειών των ΔΠΧΑ, που εκδόθηκε το Δεκέμβριο 2021 από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

3) Σημαντικές αβεβαιότητες και Μεταγενέστερα γεγονότα

i) Στο πλαίσιο του ΔΛΠ 1 «Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων», οι εκδότες θα πρέπει να προβούν στη γνωστοποίηση πληροφόρησης που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της εξάπλωσης του COVID-19, στα οικονομικά τους μεγέθη. Ειδικά οι εκδότες, που αντιμετωπίζουν θέματα μη διασφάλισης της ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων τους («going concern»), θα πρέπει να προβούν σε γνωστοποίηση αναλυτικών πληροφοριών των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, καθώς και των ενεργειών και των επιχειρηματικών σχεδίων («business plans») που έχουν εκπονήσει και υλοποιούν, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.

ii) Στο πλαίσιο του ΔΛΠ 10 «Γεγονότα μετά την Περίοδο Αναφοράς», οι εκδότες θα πρέπει να προβούν στη γνωστοποίηση πληροφόρησης που σχετίζεται με τυχόν σημαντική τους έκθεση, καθώς και ενδεχόμενες άμεσες ή έμμεσες αρνητικές συνέπειες, ως απόρροια των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

4) Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μορφότυπο (European Single Electronic Format -ESEF)

i)  Οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις από τη χρήση 2021 και εφεξής δημοσιοποιούνται σύμφωνα με το ESEF (ν. 3556/2007, άρθρο 4, παράγραφος 10, όπως ισχύει).

Ειδικότερα:

  • Εκδότες που συντάσσουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (International Financial Reporting Standards -IFRS), δημοσιοποιούν την ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2021 σε μορφότυπο iXBRL, όπου η χρηματοοικονομική πληροφόρηση που περιλαμβάνεται στην Ενοποιημένη Κατάσταση Συνολικού Εισοδήματος, Ενοποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Θέσης, Ενοποιημένη Κατάσταση Μεταβολών Ιδίων Κεφαλαίων και Ενοποιημένη Κατάσταση Ταμειακών Ροών θα επισημαίνεται με ετικέτες XBRL, σύμφωνα με την Ταξινομία του ESEF1.
  • Εκδότες που συντάσσουν μόνο εταιρικές οικονομικές καταστάσεις, βάσει των IFRS, δημοσιοποιούν την ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2021 σε μορφότυπο XHMTL.

ii) Η υποχρέωση δημοσιοποίησης ετήσιας οικονομικής έκθεσης βάσει του ν. 3556/2007 εκπληρώνεται με τη δημοσιοποίησή της σύμφωνα με το ESEF και όχι σε pdf.

iii) Οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις σύμφωνα με το ESEF θα πρέπει να υποβληθούν στον υποχρεωτικό τακτικό έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.

iv) Οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις για τη χρήση 2021, πρώτη χρήση εφαρμογής του ESEF, θα υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το ESEF και σε pdf, με την υφιστάμενη διαδικασία μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Υποβολής Στοιχείων από Εποπτευομένους Φορείς. Ως εκ τούτου, κάθε εκδότης πραγματοποιεί δύο (2) ξεχωριστές υποβολές.

v) Οι ψηφιακές υπογραφές των εξουσιοδοτημένων χρηστών εισάγονται μόνο στο αρχείο pdf.

Σχετική πληροφόρηση αναφορικά με το ESEF περιλαμβάνεται στην ακόλουθη ενότητα της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Θεματικές Ενότητες/Διαφάνεια -Εισηγμένες εταιρίες και Μέτοχοι (Transparency)/Περιοδική Πληροφόρηση/Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρονικό Μορφότυπο (ESEF).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ESEF, οι εκδότες μπορούν να ανατρέξουν στην ειδική σελίδα για το ESEF στον ιστότοπο της ESMA, καθώς και στον ιστότοπο της Global LEI Foundation, όπου είναι αναρτημένο παράδειγμα ετήσιας οικονομικής έκθεσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων (Regulatory Technical Standards - RTS) για το ESEF και με τις οδηγίες που παρέχονται από την ESMA στο ESEF Reporting Manual.

5) Μη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση - Γνωστοποιήσεις του άρθρου 8 του κανονισμού Taxonomy (EE 2020/852)

Στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της χρήσης 2021, θα γνωστοποιηθούν για πρώτη φορά οι πληροφορίες του Άρθρου 8 του Κανονισμού (EE) 2020/852 σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (Taxonomy Regulation), που θα καλύπτουν το οικονομικό έτος 2021, χωρίς συγκριτική πληροφόρηση για το 2020. Οι εν λόγω πληροφορίες θα γνωστοποιούνται εντός της ετήσιας έκθεσης διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με την πληροφόρηση των άρθρων 151 και 154 του ν. 4548/2018, στην ενότητα Μη Χρηματοοικονομική Κατάσταση ή Ενοποιημένη Μη Χρηματοοικονομική Κατάσταση.

Συνεπώς, στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της χρήσης 2021, οι μεγάλου μεγέθους εκδότες, οι οποίες υπερβαίνουν το μέσο αριθμό των πεντακοσίων (500) εργαζομένων κατά τη διάρκεια του 2021 και το σύνολο του ενεργητικού τους υπερβαίνει τα €20εκ. κατά την 31.12.2021 ή οι συνολικές καθαρές πωλήσεις τους υπερβαίνουν τα €40εκ. για τη χρήση 2021, οφείλουν να προβούν στις προβλεπόμενες γνωστοποιήσεις του Άρθρου 8 του Taxonomy Regulation, όπως εξειδικεύονται με το άρθρο 10 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2178.

Σχετική πληροφόρηση αναφορικά με τα ανωτέρω περιλαμβάνεται στην ακόλουθη ενότητα της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Θεματικές Ενότητες/Διαφάνεια -Εισηγμένες εταιρίες και Μέτοχοι (Transparency)/Περιοδική Πληροφόρηση/Μη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση -Θέματα ESG.

6) Ανακοινώσεις Αποτελεσμάτων

i) Η δημοσιοποίηση μη ελεγμένων οικονομικών μεγεθών και λοιπών πληροφοριών που αφορούν στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2021, μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκδότη, χρονικά πριν την κατά τον ν. 3556/2007 δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης, υπόκειται στις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 για την απαγόρευση κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας.

ii) Στην περίπτωση χρήσης Εναλλακτικών Δεικτών Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ), υπενθυμίζουμε την υποχρέωση συμμόρφωσης με τις σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές της ESMA. Σχετική περαιτέρω πληροφόρηση αναφορικά με τους ΕΔΜΑ περιλαμβάνεται στην ακόλουθη ενότητα της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Θεματικές Ενότητες/Διαφάνεια -Εισηγμένες εταιρίες και Μέτοχοι (Τι·αη5ραι·θηεν)/Περιοδική Πληροφόρηση/Σχετική πληροφόρηση/ESMA -ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (APMs).

7) Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ετήσιας οικονομικής έκθεσης χρήσης 2021

Σύμφωνα με τον ν. 3556/2007 άρθρο 4, παράγραφος 1, η καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2021 είναι το Σάββατο, 30 Απριλίου 2022. Ως εκ τούτου, η καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2021 μεταφέρεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα, η οποία αναμένεται να είναι η Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, λαμβανομένης υπόψη της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι οι εκδότες θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την έγκαιρη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης και συστήνεται η αποφυγή του φαινόμενου που παρατηρείται όπου μεγάλος αριθμός εκδοτών προβαίνει στη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης κατά την τελευταία ημερομηνία που ορίζει ο νόμος.

Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Νικόλαος Γεραντώνης

Προϊστάμενος Διεύθυνσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!