Υπουργείο Οικονομικών Ομιλία του Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Υπουργείο Οικονομικών
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020
Δελτίο Τύπου
Ομιλία του Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω, αρχικά, να ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και να συγχαρώ το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που, παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, προχώρησαν στη διοργάνωση του 31ου “Greek Economic Summit”.
Συνεδρίου που αποτελεί ετήσιο θεσμό και φιλόξενο βήμα γόνιμου διαλόγου, με θεματολογία η οποία βρίσκεται πάντοτε στην αιχμή της επικαιρότητας.
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο πρωτόγνωρης αβεβαιότητας, σε διεθνές επίπεδο.
Οι κοινωνίες, παγκοσμίως, δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας.
Tα συστήματα υγείας πιέζονται.
Οι οικονομίες κλυδωνίζονται.
Στην ασυνήθιστα μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία που συνδέονται με την άγνωστη εξέλιξη της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί η ανάγκη ισχυροποίησης της χώρας για την αντιμετώπιση πρόσθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός και η πατρίδα μας.
Προκλήσεις που έχουν οικονομικές διαστάσεις, και απορρέουν από γεωπολιτικές εντάσεις, από ροές μεταναστών, από φυσικές καταστροφές.
Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Κυβέρνηση καλείται να χαράξει και να υλοποιήσει οικονομική πολιτική η οποία να στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά και να θέτει τις βάσεις, αρχικά, για ταχεία ανάκαμψη και, στη συνέχεια, μετά το πέρας της πανδημίας, για το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα.
Όσον αφορά στον πρώτο στόχο, αυτόν της υπέρβασης της κρίσης, όπως αναγνωρίστηκε προχθές και στο Eurogroup, η Κυβέρνηση έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο αποτελεσματικών μέτρων, έγκαιρα και στοχευμένα, για:
- την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
- την ενίσχυση των πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων,
- την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις,
- τη στήριξη της απασχόλησης,
- την ενίσχυση των ανέργων και των εποχικά απασχολούμενων,
- τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών,
- τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων,
- τη στήριξη κλάδων που, λόγω των χαρακτηριστικών τους, επλήγησαν εντονότερα από την υγειονομική κρίση, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές και ο πρωτογενής τομέας.
Συνολικά, το πακέτο αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ για το 2020 και σε επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για το 2021.
Ανεβάζοντας, έτσι, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων στα 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια!
Και είμαστε εδώ, ως Υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί και για ό,τι απαιτηθεί!
Γιατί λειτουργήσαμε με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα, «χτίζοντας», στο μεσοδιάστημα, επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.
Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις είχαν σημαντική συμβολή στον περιορισμό της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας.
Τα σημάδια ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνονται και από 3 μελέτες:
- Την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτές που είχαν τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
- Τη διεθνή οικονομική ιστοσελίδα VOX EU, η οποία αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων υπέρ των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων.
- Τη φθινοπωρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει την 2η μεγαλύτερη – μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών – μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021,.
Κυρίες και Κύριοι,
Έχοντας απλώσει ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι τόσο οι μικρότερες δυνατές όσο και αναστρέψιμες, εργαζόμαστε μεθοδικά και για την επόμενη μέρα.
Για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και για την εδραίωση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Επιδίωξή μας είναι ο μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, με αύξηση της ποσότητας και της παραγωγικότητας, με βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου και με ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ – κυρίως αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων – προκειμένου η ελληνική οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε θέσει και υλοποιούμε 4 κομβικές προτεραιότητες.
1η Προτεραιότητα: Η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει μειώσει, με μόνιμο τρόπο, συγκεκριμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Μεταξύ άλλων:
- Μειώσαμε το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, στο 24%.
- Μειώσαμε τη φορολογία διανεμόμενων κερδών, στο 5%.
- Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές.
- Αναμορφώσαμε τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
- Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
Παρέχουμε ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
Θεσπίσαμε επενδυτικά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
Δώσαμε κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Επίσης, μέσα στη υγειονομική κρίση, προχωρήσαμε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Και αυτό διότι, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
- Μειώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίσαμε, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
- Καλύψαμε ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.
- Μειώνουμε, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
- Καταργούμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
- Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.
Προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους.
Πέρα από τις μειώσεις φορολογικών βαρών, υλοποιούμε και μεταρρυθμιστικές τομές στο φορολογικό πεδίο, όπως η αναθεώρηση του πλαισίου για τη φορολογική κατοικία.
Το Υπουργείο Οικονομικών κλείνει την «τριχορδία» των κινήτρων με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογούμενων στην Ελλάδα, με διατάξεις που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή.
Η αρχή έγινε με την ψήφιση του Νόμου 4646/2019, πριν από περίπου ένα έτος.
Νόμος που εισήγαγε τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.
Ακολούθησε η ψήφιση του Νόμου 4714/2020, πριν λίγους μήνες.
Νόμος που επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία στην πατρίδα μας.
Και σήμερα, κλείνοντας την «τριχορδία» των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, προχωράμε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε αυτοί να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα το 2021.
2η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Η συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας από το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 10 δισ. ευρώ.
Και αναμένεται να ξεπεράσει, μέσα από αυτά μόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα 12 δισ. ευρώ το 2020.
3η Προτεραιότητα: Η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Ακόμη και μέσα στην πανδημία, ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν «εκτροχιάστηκε», αλλά συντελέστηκε και ουσιαστική πρόοδος.
Πρόοδος που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.
Ενδεικτικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε, είναι:
- Η ψήφιση ενός νέου, συνεκτικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας.
- Η εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα», για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
- Η υλοποίηση του «Ηρακλή», με στόχο τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
- Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.
- Η θέσπιση του πλαισίου των μικροπιστώσεων.
- Η ψήφιση νέων νομοθετικών πλαισίων για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.
- Η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό.
- Η εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα.
- Η άμεση έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Εγνατία Οδό.
- Η δρομολόγηση και υλοποίηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ.
4η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πόροι που αναμένεται να φτάσουν έως τα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα πρώτο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Αυτοί οι πυλώνες ενσωματώνουν τις ευρωπαϊκές συστάσεις και πολιτικές προτεραιότητες, έχουν όμως ουσιαστικά βασιστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και στην κάλυψη αυτών.
Οι προτεραιότητες του Σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη στήριξη της περιφέρειας.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώνονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Κυρίες και Κύριοι,
Με «πυξίδα» την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών πάνω στους τέσσερις προαναφερθέντες άξονες, με όραμα, υπευθυνότητα, ενότητα, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα μπορέσουμε όλοι μαζί – Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – να ξεπεράσουμε τη σημερινή δοκιμασία και να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο.
Πρότυπο κοινωνικά δίκαιο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, φιλικό προς τις επενδύσεις, τη γνώση και την καινοτομία, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Πρότυπο το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, σε απαιτητικούς καιρούς, όπως δηλώνει πολύ εύστοχα ο τίτλος του φετινού συνεδρίου.
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα.
Είναι χρέος μας προς τις επόμενες γενιές να τα καταφέρουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!