Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Παρακολούθηση επίτευξης στόχων εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2015 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 
Αθήνα, Ιανουάριος 2016 
www.minfin.gr 

www.minfin.gr 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ 2015 

Με το νόμο 4270/2014 (ΦΕΚ Α' 143) καθορίστηκε μεταξύ άλλων η παρακολούθηση των φορέων της κεντρικής διοίκησης μέσω της στοχοθεσίας με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. 

Για τους φορείς του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα πρέπει να καταρτίζουν πρόγραμμα μηνιαίας κατανομής των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, το οποίο αποτελεί τη βάση για τον προσδιορισμό των τριμηνιαίων στόχων. 

Οι τριμηνιαίοι στόχοι προσδιορίστηκαν από τους ίδιους τους φορείς με βάση τα μεγέθη των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού τους, όπως αυτά έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015. 

Για τον καθορισμό του ποσοστού υλοποίησης των στόχων, ελήφθησαν υπόψη οι πραγματοποιήσεις των πρωτογενών δαπανών του κάθε φορέα, καθώς και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων σε σχέση με την 31-12-2014. 

Για τους φορείς που δεν υπέβαλαν σχετικές προτάσεις στόχων (Βουλή των Ελλήνων και Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) για σκοπούς εκτιμήσεων των στόχων έχουν χρησιμοποιηθεί δωδεκατημόρια. 

Γενικά, επισημαίνεται ότι μετά την αποκατάσταση των ταμειακών συνθηκών, σύμφωνα και με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, οι παρακάτω αναφερόμενες αποκλίσεις δαπανών σε σχέση με το στόχο εκτιμάται ότι σε όρους δωδεκαμήνου θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το εννεάμηνο του 2015, παρουσιάζονται οι παρακάτω σημαντικές αποκλίσεις στις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων: 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ· ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ / ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 

Παρατηρείται μείωση δαπανών σε σχέση με το στόχο που τέθηκε από το φορέα κατά 364,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση της τάξης του 36%. Η απόκλιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη απορροφητικότητα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά την υπό εξέταση περίοδο κυρίως διότι αναμένονταν έργα ΕΣΠΑ να ωριμάσουν για πληρωμή. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ· ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ / ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Η μείωση δαπανών σε σχέση με το στόχο κατά 8,5 εκατ. ευρώ ή 24,2% οφείλεται κυρίως σε μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες επιχορήγησης του ΕΟΤ στον τακτικό προϋπολογισμό. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

Οι συνολικές πληρωμές κινήθηκαν χαμηλότερα έναντι των στόχων που έχουν τεθεί κατά 328,2 εκατ. ευρώ ή 39,1%. Ο χαμηλός ρυθμός των πληρωμών οφείλεται κυρίως στον τακτικό προϋπολογισμό, όπου παρατηρείται υποεκτέλεση κατά 286,1 εκατ. ευρώ (47,1%) και προκύπτει από τη μη ολοκλήρωση εντός της περιόδου των διαδικασιών καταβολής των προγραμματισμένων κονδυλίων για διάφορα προγράμματα. Η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 42 εκατ. ευρώ (18,1%) οφείλεται στη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμής που εκτελέστηκαν από το Υπουργείο εντός της περιόδου. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Η υποεκτέλεση έναντι του στόχου κατά 120,8 εκατ. ευρώ ή 41,5% οφείλεται κυρίως στις μειωμένες δαπάνες του Π.Δ.Ε. καθώς και σε καθυστέρηση των διαδικασιών ενταλματοποίησης των λειτουργικών δαπανών του Υπουργείου. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ / ΤΟΜΕΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 

Η υποεκτέλεση κατά 367,7 εκατ. ευρώ ή 14% οφείλεται κυρίως στις μειωμένες αποδόσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, η οποία ομαλοποιείται στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ / ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

Οι συνολικές πληρωμές του φορέα υπολείπονται του αρχικού στόχου όπως έχει τεθεί κατά 54,6 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως, στην υποεκτέλεση των λειτουργικών-καταναλωτικών δαπανών, η οποία εξομαλύνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και στη μη εμφάνιση πληρωμών του ΠΔΕ λόγω καθυστέρησης των διαδικασιών απορρόφησης. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

Η υποεκτέλεση έναντι του στόχου κατά 175,5 εκατ. ευρώ ή κατά 4,9% οφείλεται κυρίως στις μειωμένες δαπάνες για προμήθειες, στην καθυστέρηση των διαδικασιών για την καταβολή εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς και στις επιχορηγήσεις στους εποπτευόμενους φορείς καθώς τέλος και στις μειωμένες δαπάνες ΠΔΕ. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

Η μείωση δαπανών σε σχέση με το στόχο κατά 98,8 εκατ. ευρώ ή 28,5% οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση των λειτουργικών δαπανών και στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στις μεταβιβάσεις προς τα Νομικά Πρόσωπα εποπτείας του Υπουργείου, τα οποία ομαλοποιούνται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τέλος, σε μικρότερο βαθμό, οφείλεται και στην υποεκτέλεση του Π.Δ.Ε. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Η υποεκτέλεση έναντι του στόχου κατά 90,6 εκατ. ευρώ ή 35,8% οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση των διαδικασιών καταβολής των ετήσιων εισφορών προς τους Διεθνείς Οργανισμούς καθώς και στην υποεκτέλεση του Π.Δ.Ε. σε σχέση με το στόχο. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

Η υποεκτέλεση έναντι του στόχου κατά 575,7 εκατ. ευρώ ή κατά 17,0% εντοπίζεται κατά μείζονα λόγο στη χρονική υστέρηση που παρατηρήθηκε στη μεταβίβαση πιστώσεων προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ καθώς και στις λοιπές μεταβιβάσεις προς τα νομικά πρόσωπα εποπτείας του Υπουργείου Υγείας. Η πορεία των εν λόγω μεταβιβάσεων εξομαλύνεται στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ· ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ 

Η υποεκτέλεση έναντι του στόχου κατά 424,3 εκατ. ευρώ ή κατά 4,8 % οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και των λοιπών εισοδηματικών ενισχύσεων, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014.

Πίνακας Στόχων - Πραγματοποιήσεων-Αποκλίσεων δαπανών Κρατικού Προϋπολογισμού κατά Υπουργείο / Φορέα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!