Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Έως τη Δευτέρα η συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης

Την ελπίδα ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα επέλθει η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, εξέφρασε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Ελπίζω ότι ως τη Δευτέρα θα επέλθει η συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν καθυστερήσει όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε». Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

Όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα 10 δις. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι’ αυτό το σκοπό είναι επαρκή. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δε θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε, ωστόσο, ότι για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα δύο πακέτα προαπαιτουμένων. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, εξήγησε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι είναι προς όφελος όλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!