Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Α.Υ.Ο. 5014486/1716/Α0019/7-4-2009 Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος-Μέλος με άμεση αποστολή σε Κράτος−Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5014486/1716/Α0019/7-4-2009 (ΦΕΚ B 736 - 22.04.2009) 

Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων από  εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο ΚράτοςΜέλος με άμεση αποστολή σε Κράτος−Μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Έχοντας υπόψη: 

1. Τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα  Καν.(ΕΟΚ) 2913/1992 (L302/19.10.1992) όπως ισχύει  και ιδιαίτερα του άρθρου 64 αυτού. .. «Η διασάφηση  μπορεί να υποβληθεί από κάθε πρόσωπο δυνάμενο να  προσκομίσει ή να ενεργήσει ώστε να προσκομισθεί  στο αρμόδιο τελωνείο το οικείο εμπόρευμα ....... ο  διασαφηστής πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην  Κοινότητα...». 

2. Τις διατάξεις εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού  Κώδικα Καν.(ΕΟΚ)2454/1993 (L 253/11.10.1993) όπως ισχύει  και ειδικότερα τα Παραρτήματα 37 και 38 αυτού. 

3. Τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001) (ΦΕΚ 265/Α/22.11.2001) όπως ισχύει και  ειδικότερα το άρθρο 33 παράγραφος 3 σημείο α. 

4. Τις διατάξεις του ν. 2859/2.11.2000 (ΦΕΚ 248/Α/  7.11.2000) «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»  και ιδιαίτερα των άρθρων 7 παρ. 3, 23 παρ. 1δ, 25, 28  παρ. 1γ, 35,36, 38, 60 και 64 παρ.3. 

5. Τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Τ. 10440/1923/Α0019/  24.11.1993 ΑΥΟ (ΦΕΚ 885/Β/6.12.1993) «Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων για άμεση αποστολή  σε άλλο κράτος−μέλος ή ταυτόχρονη θέση αυτών υπό  καθεστώς αποταμίευσης ή φορολογικής αποθήκης». 

6. Την ανάγκη καθορισμού διαδικασίας για θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και  την άμεση αποστολή τους σε άλλο Κράτος−Μέλος από  εισαγωγείς που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο ΚράτοςΜέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

7. Την υπ’ αριθμ. 1666/ΔΙΟΕ 89/13.1.2009 (ΦΕΚ 40/ Β/16.1.2009) Απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών. 

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας  Απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: 

Άρθρο 1 
Όροι και προϋποθέσεις θέσης εμπορευμάτων σε  ελεύθερη κυκλοφορία από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος−Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

1. Με τους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και διατυπώσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις του  Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (ΚΑΝ ΕΟΚ 2913/92) και  των Διατάξεων Εφαρμογής αυτού όπως ισχύουν (ΚΑΝ  ΕΟΚ 2454/93) και της παρούσας απόφασης επιτρέπεται  ο τελωνισμός εισαγομένων εμπορευμάτων για τη θέση  αυτών σε ελεύθερη κυκλοφορία από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος−Μέλος με άμεση αποστολή σε Κράτος−Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με  απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ και των λοιπών  φόρων που επιβάλλονται από διατάξεις της εθνικής  νομοθεσίας, με εξαίρεση τα προϊόντα που σύμφωνα  με το ν. 2960/2001 υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). 

2. Κατά τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος−Μέλος,  εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις  της Κοινοτικής Νομοθεσίας οι εισαγωγικοί δασμοί με  τους οποίους αυτά επιβαρύνονται και τηρούνται όλες  οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, διατυπώσεις, εγκρίσεις  και διαδικασίες, όπως επίσης και τα μέτρα εμπορικής  και αγροτικής πολιτικής που προβλέπονται από τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας. 

3. Προκειμένου να τηρηθούν οι τελωνειακές διατυπώσεις για θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και άμεση αποστολή σε άλλο  Κράτος−Μέλος, ο εγκατεστημένος στο άλλο ΚράτοςΜέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισαγωγέας, οφείλει να  λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου /ΦΠΑ ή να ορίσει  φορολογικό αντιπρόσωπο στη χώρα μας σύμφωνα με  τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής  νομοθεσίας. 

4. Τα εμπορεύματα, μετά τον έλεγχο για την  τήρηση των τυχόν προβλεπόμενων απαγορευτικών ή  περιοριστικών μέτρων εισαγωγής, τη βεβαίωση των  εισαγωγικών δασμών, την είσπραξη ή εξασφάλιση αυτών  με χρηματική παρακαταθήκη και την έκδοση, σύμφωνα  με τις κείμενες διατάξεις, της άδειας παραλαβής,  επί της οποίας αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΕ  ΑΛΛΟ Κ−Μ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΟ Κ−Μ», με  ευθύνη του εν λόγω εισαγωγέα αποστέλλονται άμεσα  στο άλλο Κράτος−Μέλος. 

5. Κατά την τήρηση των διατυπώσεων για τη θέση  των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με  άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος−Μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει η συμπλήρωση των  θέσεων του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (ΕΔΕ−6) με  τους κατάλληλους κωδικούς να γίνεται σύμφωνα με  τα Παραρτήματα 37 και 38 των διατάξεων εφαρμογής  του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (ΚΑΝ ΕΟΚ 2454/93)  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και σύμφωνα με τις  εκάστοτε εθνικές οδηγίες συμπλήρωσης του ΕΔΕ κατά  τα ακόλουθα: 

α) θέση 8 «Παραλήπτης»: Αναγράφεται ο ΑΦΜ/VIES  που έχει λάβει στη χώρα μας ο εγκατεστημένος σε  άλλο Κράτος−Μέλος εισαγωγέας των εμπορευμάτων και  τα λοιπά στοιχεία αυτού, όπως το όνομα ή η εμπορική  του επωνυμία. Στην περίπτωση ορισμού φορολογικού  αντιπροσώπου, αναγράφεται στη θέση αυτή ο ΑΦΜ που  έχει λάβει στη χώρα μας ως φορολογικός αντιπρόσωπος  για λογαριασμό του εγκατεστημένου στο άλλο ΚράτοςΜέλος εισαγωγέα και τα στοιχεία αυτού. 

β) θέση 14 «Διασαφηστής/Αντιπρόσωπος»:  Αναγράφεται ο αντιπρόσωπος εκτελωνιστής, εφόσον  έχει εξουσιοδοτηθεί από τον εγκατεστημένο σε άλλο  Κράτος−Μέλος εισαγωγέα που έχει λάβει ΑΦΜ/ΦΠΑ  στη χώρα μας ή από το φορολογικό αντιπρόσωπο  αυτού, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις τελωνειακές  διατυπώσεις. 

Στην περίπτωση που η διασάφηση κατατίθεται από  το πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 8, η θέση  αυτή συμπληρώνεται με τη μνεία «Παραλήπτης» και  τον κωδικό 00500. 

γ) θέση 17 «Χώρα Προορισμού»: Αναγράφεται το ΚράτοςΜέλος στο οποίο αποστέλλονται τα εμπορεύματα. 

δ) θέση 31 «Δέματα κατι περιγραφή εμπορευμάτων»:  

Στη θέση αυτή αναγράφεται το όνομα, η επωνυμία και ο  ΑΦΜ/ΦΠΑ του εγκατεστημένου στο άλλο Κράτος−Μέλος  εισαγωγέα των εμπορευμάτων. 

Άρθρο 2 
Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από ΦΠΑ 

1. Για την απαλλαγή του ΦΠΑ εισαγωγής κατά την  θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων που κατά  τα ανωτέρω προορίζονται να αποσταλούν άμεσα σε  άλλο Κράτος−Μέλος απαιτείται: 

α. Επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος τόσο  του Ελληνικού όσο και του κοινοτικού ΑΦΜ/ΦΠΑ του  εισαγωγέα. 

β. Τιμολόγιο του οίκου της τρίτης χώρας στο οποίο  να αναγράφονται απαραίτητα τα πλήρη στοιχεία του  εισαγωγέα. 

γ. Σε περίπτωση που τα αγαθά μετά την εισαγωγή  τους, αποστέλλονται σε Κράτος Μέλος διαφορετικό  από το Κράτος Μέλος εγκατάστασης του εισαγωγέα,  η προσκόμιση αντιγράφου τιμολογίου που εκδίδεται  από τον εισαγωγέα που είναι εγκατεστημένος σε άλλο  κράτος μέλος. Στο εν λόγω τιμολόγιο αναγράφονται,  εκτός από τον ΑΦΜ/ΦΠΑ που έχει λάβει ο κοινοτικός  εισαγωγέας στο κράτος μέλος εγκατάστασης του,  τόσο ο ΑΦΜ/ΦΠΑ που έλαβε ο εν λόγω εισαγωγέας  στην Ελλάδα, όσο και ο ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή στο  Κράτος Μέλος τελικού προορισμού των αγαθών, καθώς  και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Οι εν λόγω ΑΦΜ πρέπει  να είναι εν ισχύ και να επαληθεύονται ως ανωτέρω  περίπτωση α. 

δ. Αντίτυπο φορτωτικής του μεταφορέα ή συμβόλαιο  μεταφοράς, μέχρι το Κράτος Μέλος προορισμού. Σε περίπτωση που η εγκατεστημένη στο άλλο Κράτος−Μέλος εταιρεία −εισαγωγέας, πρόκειται να μεταφέρει τα εμπορεύματα μετά τον τελωνισμό τους με ίδια  μεταφορικά μέσα, προσκομίζεται κατά τον τελωνισμό  βεβαίωση αυτής στην οποία αναγράφονται η πρόθεση  της για μεταφορά των εμπορευμάτων με ίδια μέσα καθώς και τα κατωτέρω: 

• στοιχεία μεταφορικού μέσου (μάρκα, τύπος, κυβισμός, αριθμός κυκλοφορίας) 

• στοιχεία οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου−επισυνάπτεται φωτοτυπία του διαβατηρίου με  τη φωτογραφία−) 

• τόπος προορισμού (πλήρης ταχυδρομική  διεύθυνση) 

ε. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του εισαγωγέαπαραλήπτη των εμπορευμάτων ή του φορολογικού  του αντιπροσώπου, με την οποία δηλώνεται ότι τα  εμπορεύματα δεν πρόκειται να διατεθούν στο εσωτερικό  της χώρας αλλά να αποσταλούν άμεσα σε άλλο Κράτος Μέλος (αναφέρεται ο προορισμός) και αναλαμβάνεται η  υποχρέωση έναντι των Ελληνικών Τελωνειακών αρχών  για προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών  εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, άλλως οφείλει  να καταβάλει τον ΦΠΑ εισαγωγής στη χώρα μας. 

2. Το Τελωνείο εισαγωγής τηρεί σε ξεχωριστό αρχείο  τη Διασάφηση εισαγωγής στην οποία προσαρτά τα υπό  της παραγράφου 1 στοιχεία μέχρι την επιβεβαίωση της  πραγματοποίησης της ενδοκοινοτικής παράδοσης και  τη συνακόλουθη οριστικοποίηση της απαλλαγής. 

3. Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απαλλαγή, προσκομίζονται αντίγραφα: 

α. Της Δήλωσης INTRASTAT Αποστολής, στην οποία  είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή, με τις  αντίστοιχες βεβαιώσεις παραλαβής της, εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής της σύμφωνα με τις ισχύουσες  διατάξεις. 

β. Του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, στον οποίο είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή. 

4. Τα στοιχεία της παραγράφου 3 προσκομίζονται  στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής το αργότερο εντός  προθεσμίας 20 ημερών μετά την ημερομηνία λήξης της  προθεσμίας υποβολής του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα  Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, με αίτηση του διασαφηστή στην οποία αναγράφεται η αντιστοιχία των διασαφήσεων εισαγωγής τις οποίες αφορούν. 

5. Το αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής συσχετίζει και επαληθεύει τα υπό των παραγράφων 1 και 3 του παρόντος  άρθρου στοιχεία και τα προσαρτά στην αντίστοιχη Διασάφηση εισαγωγής, η οποία, κατόπιν αυτών, θεωρείται  τακτοποιημένη. 

Άρθρο 3 
Παραβάσεις Παρατυπίες 

1. Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας της  παραγράφου 4 του άρθρου 2 της παρούσας χωρίς να  προσκομιστούν τα προβλεπόμενα στο άρθρο αυτό στοιχεία, ο ΦΠΑ της εισαγωγής καθώς και οι λοιποί φόροι  που επιβάλλονται από διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας  και είχαν τύχει απαλλαγής, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1, καθίστανται άμεσα απαιτητοί και  εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας  Τελωνειακής νομοθεσίας. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται  και στην περίπτωση που διαπιστώνεται από έλεγχο της  τελωνειακής ή φορολογικής αρχής ότι τα εμπορεύματα  που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος−Μέλος δεν έχουν αποσταλεί  άμεσα στο συγκεκριμένο Κράτος−Μέλος αλλά παραμένουν ή έχουν αναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας ή  έχουν αποσταλεί σε Κράτος−Μέλος διαφορετικό από το  αναγραφόμενο στα προβλεπόμενα στην περίπτωση δ,  της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας. 

Στις ανωτέρω περιπτώσεις και με την επιφύλαξη των  περί λαθρεμπορίας διατάξεων, επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα και τη  σχετική νομοθεσία κυρώσεις και πρόστιμα. 

2. Επιπλέον, στις ανωτέρω περιπτώσεις, ο Προϊστάμενος του τελωνείου εισαγωγής, με απόφαση του, δεν  επιτρέπει στον παραβάτη εισαγωγέα (διασαφηστή) τη  διενέργεια μεταγενέστερων τελωνισμών εμπορευμάτων  με την διαδικασία της παρούσας. Η απαγόρευση αυτή  ισχύει για όλα τα τελωνεία της χώρας προς τα οποία  κοινοποιείται η προαναφερόμενη απόφαση με μέριμνα  του τελωνείου που την εξέδωσε. 

Άρθρο 4 
Έναρξη ισχύος 

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 7 Απριλίου 2009 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Α. ΜΠΕΖΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!