Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 1031593/258/0015/12.4.2006 Παραγωγή λογισμικού (προγραμμάτων) Η/Υ κατόπιν παραγγελίας– Έκδοση φορολογικού στοιχείου.

1031593/258/0015/12.4.2006

ΘΕΜΑ: Παραγωγή λογισμικού (προγραμμάτων) Η/Υ κατόπιν παραγγελίας– Έκδοση φορολογικού στοιχείου.

Με την από 27/3/2006 αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι διατηρείτε ατομική επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας λογισμικού Η/Υ και όπως προφορικά μας διευκρινίσατε, πρόκειται να κατασκευάσετε κατόπιν παραγγελίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το οποίο υπογράψατε σχετική σύμβαση, ένα πρόγραμμα για Η/Υ. Ενόψει των ανωτέρω ζητάτε να σας γνωρίσουμε το προσήκον φορολογικό στοιχείο που πρέπει να εκδώσετε προς το εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Επί του θέματος αυτού σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992) ορίζεται ότι οι επιτηδευματίες διακρίνονται ανάλογα με το αντικείμενο των εργασιών τους: α) σε εκείνους που πωλούν αγαθά, χονδρικώς ή λιανικώς, αυτούσια ή μετά από επεξεργασία, ιδίως κατεργασία ή εξευγενισμό ή συναρμολόγηση ή διασκευή ή συσκευασία, β) σε εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες, γ) σε εκείνους που πωλούν αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες (μικτή δραστηριότητα).

2. Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι η διάθεση προγραμμάτων Η/Υ τα οποία παράγονται ή ολοκληρώνονται κατόπιν παραγγελίας θεωρείται παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται το αντίστοιχο τιμολόγιο. Αντίθετα η διάθεση αυτούσιων, τυποποιημένων προγραμμάτων θεωρείται πώληση αγαθού (σχετ. η παράγραφος 12.4.3 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/1992).

3. Με βάση τα προαναφερόμενα η παραγωγή από εσάς προγράμματος Η/Υ κατόπιν παραγγελίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεωρείται παροχή υπηρεσίας.

4. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) για την παροχή υπηρεσιών από επιτηδευματία σε άλλο επιτηδευματία και τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κώδικα αυτού (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λ.π.), εκδίδεται τιμολόγιο.

5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι το προσήκον φορολογικό στοιχείο που πρέπει να εκδώσετε για την ως άνω συναλλαγή είναι το Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, στον χρόνο που ορίζεται με τις διατάξεις των παρ. 14 και 15 του άρθρου 12 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!