Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 1106645/807/0015/3.1.2006 Τρόπος τήρησης βιβλίου επίσκεψης ασθενών – Έκδοση α.π.υ. από γιατρούς που συμβάλλονται με ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

1106645/807/0015/3.1.2006

ΘΕΜΑ: Τρόπος τήρησης βιβλίου επίσκεψης ασθενών – Έκδοση α.π.υ. από γιατρούς που συμβάλλονται με ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Με τη χωρίς ημερομηνία αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι γιατρός καταχωρεί προαιρετικά στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών πελάτες του (ασθενείς) ασφαλισμένους ασφαλιστικών ταμείων, από τους οποίους δεν λαμβάνει ιδιαίτερη αμοιβή. Για την αμοιβή του εκδίδει προς τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρημένη (όπως τηλεφωνικά μας διευκρινίσατε) Α.Π.Υ. και ζητάτε να σας γνωρίσουμε εάν έχει υποχρέωση να αναγράφει στο βιβλίο ασθενών τον α/α και την αξία αυτής κατ΄ εφαρμογή της εγκυκλίου ΠΟΛ.1083/2003.

Επί του θέματος αυτού σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης ια΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992), ορίζεται ότι οι γιατροί και οι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες τηρούν βιβλίο επίσκεψης ασθενών, στο οποίο καταχωρείται χωριστά για κάθε ασθενή το ονοματεπώνυμο αυτού, η χρονολογία επίσκεψης και η διεύθυνσή του.

2. Με τις διατάξεις της περίπτωσης ιδ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. μεταξύ άλλων ορίζεται ότι ειδικά οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο και με λοιπά ασφαλιστικά ταμεία (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε. κ.λπ.) και δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή κατά επίσκεψη από τους πελάτες ασφαλισμένους των ταμείων αυτών, μπορούν να μην καταχωρούν τα στοιχεία των πελατών αυτών στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών.

3. Με την περίπτωση στ΄ της παραγράφου 1 της 1051083/550/0015/ΠΟΛ.1083/2-6-2003 Α.Υ.Ο.Ο. ορίζεται ότι οι επιτηδευματίες που τηρούν πρόσθετα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. απαλλάσσονται της θεώρησης μόνο των φορολογικών στοιχείων αξίας του Κ.Β.Σ. στα οποία απεικονίζονται συναλλαγές που καταχωρούνται στα τηρούμενα πρόσθετα βιβλία και υποχρεούνται να αναγράφουν σ΄ αυτά την αξία και τον αύξοντα αριθμό του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας από την έκδοσή του.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, η υποχρέωση αναγραφής στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών του α/α και της αξίας της εκδοθείσας απόδειξης παροχής υπηρεσιών, καταλαμβάνει μόνο τις αποδείξεις που εκδίδονται αθεώρητες με βάση την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2003, δεδομένου ότι η υπαγωγή στο μέτρο των αθεώρητων (για όσους επιτηδευματίες καταλαμβάνονται από αυτό) είναι υποχρεωτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!